2017. december 13. szerda Luca
Menü

'Az ország egyik színházi műhelye lett' - Cser-Palkovics András a színházigazgatói pályázatról

'Az ország egyik színházi műhelye lett' - Cser-Palkovics András a színházigazgatói pályázatról
Balra Cser-Palkovics András polgármester, jobbra Szikora János igazgató 2012-ben (Fotó: szekesfehervar.hu)

A város közgyűlése legutóbbi ülésén kiírta a pályázatot a Vörösmarty Színház igazgatói posztjára, ugyanis Szikora János igazgató kinevezése 2017. július végén lejár. A város polgármestere Fehérvár egyik legfontosabb intézményének nevezte a színházat, mely mára az ország egyik legjobb színházi műhelye lett. Sokan kérdezhetik tehát, hogy ha a város elégedett Szikora János igazgatói munkájával, akkor miért írt ki mégis pályázatot az önkormányzat a színház vezetésére? Erről kérdezte a szekesfehervar.hu Cser-Palkovics András polgármestert.

- Hogyan értékeli a színház elmúlt öt évét?

- A város egyik legfontosabb intézményéről beszélünk, óriási közösségformáló erővel, és több mint egymilliárd forintos költségvetéssel. A város számára tehát nagyon fontos, hogy milyen a színházunk. Véleményem szerint nagyon jó munkát végez Szikora János az intézmény élén, hiszen az ország egyik legjobb színházi műhelye lett mára a székesfehérvári, komoly művészeti színvonallal, nagyon erős társulattal, kiváló háttércsapattal, a pincétől a padlásig. Úgy érzem, hogy ehhez az állam segítségével a város is hozzá tudott járulni az országosan is kiemelkedő finanszírozással és azzal, hogy biztosította a nyugodt hátteret, mellyel Szikora Jánosék élni tudnak.

- Öt évvel ezelőtt egy elég zajos időszak után döntött a közgyűlés Szikora János személye mellett…

- Igen, ehhez képest szerencsére az elmúlt öt év nyugodtan telt, kiváló minőségű munkával. Szikora János a nyertes pályázatának legfontosabb sarokpontjait képes volt megvalósítani: minőségi színház, remek társulat, széles művészeti paletta, sokrétű darabválasztás, mellette növekvő nézőszám, továbbá Szikora Jánosnak köszönhetően fantasztikus egyéniségek „igazoltak” Székesfehérvárra. Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy Szikora János ígéretet tett arra is: a várossal közösen elkezdi a lelkekben felépíteni koronázó templomunkat. A nyaranta megrendezésre kerülő Koronázási Ünnepi Játékokkal pedig ez sikerült is.

- Mit gondolnak a színházról az emberek, azaz mit mutatnak a számok?

- A számok nem hazudnak, szokták mondani. Fontos eredmény, hogy drasztikus mértékben nőtt a nézőszám. Amíg 2013-ban 73.000 nézője volt a színháznak, addig 2016-ban már 106.400. A korábbi 15.600 bérlethez képest az előző évben pedig már 56.800 bérlet talált gazdára. Nőtt egyébként a bemutatók és az előadások száma, ahogy az intézmény társadalmi szerepvállalása is. Nyilvánvalóan látszik tehát, hogy egyre többen látogatják a színházat, ami fontos eredmény. Különösen örvendetesnek találom, hogy a fiatalokat is megszólítják. A beavató program János vitézének, illetve Csongor és Tündéjének sikere is jól mutatta ezt.

- Sokan kérdezhetik akkor, hogy ha ennyire elégedettek Szikora János igazgatói munkájával, akkor miért írt ki mégis pályázatot az önkormányzat a színház élére?

- Az öt évre szóló igazgatói megbízatás hamarosan lejár. Bár valóban elégedettek vagyunk Szikora János igazgatói tevékenységével, de a törvény nem ad lehetőséget az automatikus hosszabbításra, kötelező pályázatot kiírni. A pályázat elbírálása során azonban természetesen értékelni fogjuk az elért eredményeket, amik véleményem szerint megkerülhetetlenek a döntésnél. Szeretnénk tovább menni a megkezdett úton. Büszkék vagyunk a Vörösmarty Színházra.

(szekesfehervar.hu)

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • 169 éve tárták fel III. Béla király sírját Fehérváron - ünnepi előadás a Városházán
  169 éve tárták fel III. Béla király sírját Fehérváron - ünnepi előadás a Városházán
 • HÍRADÓ 2017. december 12.
  HÍRADÓ 2017. december 12.
 • Ismét lesz Kákics-táncház
  Ismét lesz Kákics-táncház
 • Új lengyel kormányfő: Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát
  Új lengyel kormányfő: Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát
 • A Viszkis - kétszázezernél is többen látták már
  A Viszkis - kétszázezernél is többen látták már
 • Olaszország - jég és heves esőzés okoz vészhelyzetet
  Olaszország - jég és heves esőzés okoz vészhelyzetet
 • Meggyújtották az első hanukagyertyát a Nyugati téren
  Meggyújtották az első hanukagyertyát a Nyugati téren
 • Négylábúval a gyógyulásért
  Négylábúval a gyógyulásért

Eseménynaptár

 • Nagy bejelentésre készül a NASA
  Nagy bejelentésre készül a NASA
 • Vershúron - gála a Városházán
  Vershúron - gála a Városházán
 • Osztrák gázrobbanás - Olaszországban válsághelyzetet hirdettek
  Osztrák gázrobbanás - Olaszországban válsághelyzetet hirdettek
 • "Fehérvár Angyalai" - 66 kisiskolást ajándékoztak meg
  "Fehérvár Angyalai" - 66 kisiskolást ajándékoztak meg