7 évnél régebbi cikk

Mohai disznóvágás pörcről pörcre
Fehérvár Médiacentrum fotójaMohai disznóvágás pörcről pörcre

A januári hideg napokban a parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója, a disznóvágás vagy disznóölés. Mohán már évek óta tartanak közösségi disznóvágást januárban.

Vízkereszt és húshagyó kedd között már nyolc éve tart disznóvágást a mohaiak közössége. Reggel mínusz hét fokban, az előírásoknak megfelelően véreztették ki Dezsőt, a faluban moslékon hizlalt 180 kilós állatot, majd a Mohai Közösségi Házban kezdték a feldolgozást.

A szombati programon a falu apraja-nagyja kivette a részét a munkából: míg a hölgyek gondosan előkészítették a kolbászhoz, hurkához a hozzávalókat, addig a férfiak komoly előkészületeket követően kezdték meg a 180 kilós állat feldolgozását.

A disznótoros időszak élénk közösségi életet teremtő eseménysorozat volt a régi falusiak között és valódi fejtörést jelentett, hogy a családok, baráti társaságok összehangolják a disznóvágások időpontjait. Mohán évek óta a Tikverőzés előtt néhány héttel jönnek össze a barátok.

Akik szívesen részt vennének mohai közösségi programon, azoknak mindössze néhány hetet kell várniuk február 28-ig, húshagyó keddig, amikor a Tikverőzésre várnak mindenkit szeretettel a faluban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek