2018. augusztus 18. szombat Ilona
Menü

Pomelo, az immunrendszer őre

Pomelo, az immunrendszer őre
Pomelo megpucolva (Fotó: dopaminejunkie.org)

Tüsszög, köhög, orrot fúj, fájó torokra panaszkodik és a betegségtől elgyötörten aludni vágyik körülöttem mostanában mindenki. Megállíthatatlanul tombol az influenza – és fogy a patikákban a „csoda-italpor”, ami szinte azonnali gyógyulást ígér (a vese- és májkárosító hatást szépen elhallgatva). No, de most kivételesen becsukjuk szemeinket a gyógyszertárak előtt, nem lázongunk (majd legközelebb…), s a legnagyobb „szupergyümölcsre” koncentrálunk, amely hatékony segítség lehet ebben az időszakban: ez pedig a pomelo.

Tudom, a múltkor azt ígértem a kurkumáról írt cikkem végén, hogy a folytatásban arról lesz szó, miként nevelhetjük lakásunkban vagy kertünkben ezt a csodálatosan szép virágú növényt, ha nem megenni szeretnénk, hanem gyönyörködni benne. Remélem, senki sem haragszik meg érte, ha ez a téma egy kicsit csúszik, és az influenza-hullám miatt most egy olyan gyümölcsöt mutatok be, amely hasznos segítség lehet a hagymatea, a citrom, és a gyömbér mellett a gyógyulásban, illetve a megelőzésben.

Bevallom, hogy a teák helyett először a gyümölcsöket szoktam koncentráltan elővenni – pontosabban tányéromra rakni -, ha attól félek, hogy megtámadhat valamilyen betegség, illetve, ha már érzem is a kezdeti tüneteket. S mivel általában visszaigazolást is nyer a nagy halom gyümölcsbe fektetett hitem, és a finom falatok jótékony hatását kellőképpen ki is tudom élvezni, vagyis visszaigazolást kapok arról, hogy jó ötlet volt a csemegézés, így többnyire már nem is szükséges teát főznöm.

Egyszerűbb is megpucolni néhány finomságot, mint összeválogatni a tealeveleket, áztatni, leszűrni, mellőzni a fémet – ami tönkreteszi a főzetet -, üveg, fa, vagy műanyag kanalat keresni… úgyhogy most sem tettem másként: megpucoltam egy jókora pomelót, amelyet a C-vitamin aranybányájának is neveznek.

Pomelo, az immunrendszer őre

A pomelo még egyben (Fotó: dopaminejunkie.org)

Sokáig nem tudtam, mi ez a gyümölcs, mire jó, milyen az íze, és igazából nem is érdekelt a piros hálóban kapható sárga óriás. Aztán, amikor a lányom nyúzni kezdett, hogy vegyek neki, és hónapokon át pucolgattam a pomelót (mert nem olyan egyszerű hozzáférni a belsejéhez, mint például a banánhoz, aminek sitty-sutty lehúzzuk a külsejét és már haraphatjuk is), s egyre jobban élveztem a héja finom citrus illatát, ahogy a sejtek elszakadtak késem alatt, mígnem a keserű hártya aprólékos lehámozásakor egyszer csak megkóstoltam, s azonnal éreztem, hogy igen, ez kell nekem!

Pomelo, az immunrendszer őre

Vágjuk le a pomelo két végét, de óvatosan, hogy ne sértsük meg a belsejét (Fotó: dopaminejunkie.org)

A pomelo úgy néz ki, mint egy óriási grapefruit. A héja azonban nagyon vastag, szivacsos – és remekül kandírozható. Kínában fűszerként is használják. Befőttnek is el lehet tenni, ahogyan a narancs vagy a dinnye héját. Ez a befőttnek nevezett, duncolt héj gyümölcskenyérbe, süteményekbe kiváló. (Ha összeturmixoljuk, akkor lekvárt is főzhetünk belőle.)

Pomelo, az immunrendszer őre

Óvatosan vágjunk késsel a gyümölcshúsáig (Fotó: dopaminejunkie.org)

Elkészítése egyszerű: egy nagy tál vízbe tegyük bele a vékonyra felcsíkozott héjat (lehet vegyesen narancs és pomelo is), a vizet naponta kétszer, háromszor cserélgessük rajta, hogy ne poshadjon meg, és pár napig puhítsuk ily’ módon. Közben mindig dobálhatunk bele újabb darabokat, ahogyan épp a gyümölcsfogyasztásunk indokolja. Ha már elegünk van a sok narancs- és citromsárga héj látványától és a rajta lévő vizet se örömmel, hanem kényszeredetten borogatjuk, akkor főzzük fel, tegyünk bele dzsemesítőt, édesítsük ízlés szerint, s már mehet is az üvegekbe.

Pomelo, az immunrendszer őre

Feszítsük le a pomelo héját (Fotó: dopaminejunkie.org)

A pomelo húsa szárazabb, mint a narancsé vagy a grapefruit-é, és a gerezdeket apró hártya borítja, amit nagyon könnyen le lehet húzni - és kell is, mert kissé keserű az íze. Akkor sem kell aggódni, ha úgy látjuk, hogy száradt a héja, mert belül nagyon sokáig lédús marad! Volt olyan pomelo, amit két hónapig tartottam a kosárban tesztelve, meddig bírja, és semmi baja sem volt, amikor megpucoltam! Jó tudni, hogy ha szép sárga a burka, akkor édes a gyümölcs, ha viszont a gazdag tápanyag-tartalomra törekszünk, akkor a rózsaszín húsút kell beszerezni.

Pomelo, az immunrendszer őre

Tépjük le a héját (Fotó: dopaminejunkie.org)

A pomelo Polinéziában és Malajziában őshonos. Neve malájul: pumpulmas. I.e. 100 körül került Kínába, ahol az immunrendszer őrének nevezik, mert a napi ajánlott vitaminbevitel kétharmadát biztosítja, mellette magas kalcium- és káliumtartalma, ezért kiválóan szabályozza a vérnyomást és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepe lehet.

Pomelo, az immunrendszer őre

Tépjük erősen (Fotó: dopaminejunkie.org)

Jelenleg főként Tajvanon, Vietnamban, Thaiföldön termesztik, valamint az Egyesült Államokban és Izraelben is kisebb mennyiségben. A Távol-Keleten kultikus gyümölcsnek számít, a holdünnepek állandó kísérője: fesztiválok idején mindenki ezt fogyasztja. Ennek oka, hogy a neve kiejtve hasonlatos az „áldás” szóhoz, és a babonás kínaiak úgy gondolják, hogy ezért a szerencsét hordozza magában.

Pomelo, az immunrendszer őre

A közepénél feszítsük szét a gyümölcsöt (Fotó: dopaminejunkie.org)

Ezen kívül egy régi legendára is emlékeznek ilyenkor: 500 évvel ezelőtt, a Ming-dinasztia idején nagy árvíz sújtotta a császári gyümölcskertet. Egyedül a pomelo fája élte túl az áradást. A császár ezért nagy területeken termeszteni kezdte a gyümölcsöt, és innen fogva mindenki nagy becsben tartotta.

Az áradást azért is élte túl ez a növény, mert a pomelo gyümölcs  egy 15 méteres fán terem. A pomelofa termései  15-25 cm átmérőjűek , 1-2 kg-osak, de akár 6 kilósak is lehetnek.  Ha mi magunk akarjuk szaporítani, akkor a magjával próbálkozhatunk, és tudnunk kell, hogy nem lesz olyan szép terebélyes, mintha vadon nőne. Ha szüretelni is szeretnénk, akkor oltani vagy szemezni is szükséges.

Pomelo, az immunrendszer őre

Erősen tépjük szét (Fotó: dopaminejunkie.org)

Vietnamban parfümöt készítenek erős illatú virágából, a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában a kolera, az ekcéma és az epilepszia tüneteinek enyhítésére használják főzetét.

Illóolaja tisztítja a bőrt, gyulladáscsökkentős és serkenti a vérkeringést. Magját köhögés, emésztési zavarok és lumbágó esetén alkalmazzák. Levelét sem fontosnak tartják: lázcsillapításként adják a betegnek. A leveléből, virágaiból, kérgéből készített főzetet pedig az ekcéma kezelésére használják.

Fogyókúrához is kiváló, mivel, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm, és zsírégető enzimjei sem elhanyagolhatóak. Tele van olyan rostokkal, amelyek jó hatással vannak az emésztésre.

Pomelo, az immunrendszer őre

A megpucolt pomelo (Fotó: dopaminejunkie.org)

Végezetül jöjjön egy kalciumbomba-koktél pomelóval!

Négy savanykás narancsot és két kisebb pomelót vágjunk félbe, facsarjuk ki a levét. (A megmaradt rostokat majszoljuk el bátran, én mindig kirágom a héjából, ahogyan a gyerekek szokták.) Két kiló sütőtök levét préseljük ki (vagy centrifugázzuk), és keverjük össze a leveket. Tegyünk hozzá egy csokor kifacsart petrezselyem-levet, és máris kész a kiváló, s finom koktél!  

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár