7 évnél régebbi cikk

Pomelo, az immunrendszer őre
Fehérvár Médiacentrum fotójaPomelo, az immunrendszer őre

Tüsszög, köhög, orrot fúj, fájó torokra panaszkodik és a betegségtől elgyötörten aludni vágyik körülöttem mostanában mindenki. Megállíthatatlanul tombol az influenza – és fogy a patikákban a „csoda-italpor”, ami szinte azonnali gyógyulást ígér (a vese- és májkárosító hatást szépen elhallgatva). No, de most kivételesen becsukjuk szemeinket a gyógyszertárak előtt, nem lázongunk (majd legközelebb…), s a legnagyobb „szupergyümölcsre” koncentrálunk, amely hatékony segítség lehet ebben az időszakban: ez pedig a pomelo.

Tudom, a múltkor azt ígértem a kurkumáról írt cikkem végén, hogy a folytatásban arról lesz szó, miként nevelhetjük lakásunkban vagy kertünkben ezt a csodálatosan szép virágú növényt, ha nem megenni szeretnénk, hanem gyönyörködni benne. Remélem, senki sem haragszik meg érte, ha ez a téma egy kicsit csúszik, és az influenza-hullám miatt most egy olyan gyümölcsöt mutatok be, amely hasznos segítség lehet a hagymatea, a citrom, és a gyömbér mellett a gyógyulásban, illetve a megelőzésben.

Bevallom, hogy a teák helyett először a gyümölcsöket szoktam koncentráltan elővenni – pontosabban tányéromra rakni -, ha attól félek, hogy megtámadhat valamilyen betegség, illetve, ha már érzem is a kezdeti tüneteket. S mivel általában visszaigazolást is nyer a nagy halom gyümölcsbe fektetett hitem, és a finom falatok jótékony hatását kellőképpen ki is tudom élvezni, vagyis visszaigazolást kapok arról, hogy jó ötlet volt a csemegézés, így többnyire már nem is szükséges teát főznöm.

Egyszerűbb is megpucolni néhány finomságot, mint összeválogatni a tealeveleket, áztatni, leszűrni, mellőzni a fémet – ami tönkreteszi a főzetet -, üveg, fa, vagy műanyag kanalat keresni… úgyhogy most sem tettem másként: megpucoltam egy jókora pomelót, amelyet a C-vitamin aranybányájának is neveznek.

A pomelo még egyben (Fotó: dopaminejunkie.org)

Sokáig nem tudtam, mi ez a gyümölcs, mire jó, milyen az íze, és igazából nem is érdekelt a piros hálóban kapható sárga óriás. Aztán, amikor a lányom nyúzni kezdett, hogy vegyek neki, és hónapokon át pucolgattam a pomelót (mert nem olyan egyszerű hozzáférni a belsejéhez, mint például a banánhoz, aminek sitty-sutty lehúzzuk a külsejét és már haraphatjuk is), s egyre jobban élveztem a héja finom citrus illatát, ahogy a sejtek elszakadtak késem alatt, mígnem a keserű hártya aprólékos lehámozásakor egyszer csak megkóstoltam, s azonnal éreztem, hogy igen, ez kell nekem!

Vágjuk le a pomelo két végét, de óvatosan, hogy ne sértsük meg a belsejét (Fotó: dopaminejunkie.org)

A pomelo úgy néz ki, mint egy óriási grapefruit. A héja azonban nagyon vastag, szivacsos – és remekül kandírozható. Kínában fűszerként is használják. Befőttnek is el lehet tenni, ahogyan a narancs vagy a dinnye héját. Ez a befőttnek nevezett, duncolt héj gyümölcskenyérbe, süteményekbe kiváló. (Ha összeturmixoljuk, akkor lekvárt is főzhetünk belőle.)

Óvatosan vágjunk késsel a gyümölcshúsáig (Fotó: dopaminejunkie.org)

Elkészítése egyszerű: egy nagy tál vízbe tegyük bele a vékonyra felcsíkozott héjat (lehet vegyesen narancs és pomelo is), a vizet naponta kétszer, háromszor cserélgessük rajta, hogy ne poshadjon meg, és pár napig puhítsuk ily’ módon. Közben mindig dobálhatunk bele újabb darabokat, ahogyan épp a gyümölcsfogyasztásunk indokolja. Ha már elegünk van a sok narancs- és citromsárga héj látványától és a rajta lévő vizet se örömmel, hanem kényszeredetten borogatjuk, akkor főzzük fel, tegyünk bele dzsemesítőt, édesítsük ízlés szerint, s már mehet is az üvegekbe.

Feszítsük le a pomelo héját (Fotó: dopaminejunkie.org)

A pomelo húsa szárazabb, mint a narancsé vagy a grapefruit-é, és a gerezdeket apró hártya borítja, amit nagyon könnyen le lehet húzni - és kell is, mert kissé keserű az íze. Akkor sem kell aggódni, ha úgy látjuk, hogy száradt a héja, mert belül nagyon sokáig lédús marad! Volt olyan pomelo, amit két hónapig tartottam a kosárban tesztelve, meddig bírja, és semmi baja sem volt, amikor megpucoltam! Jó tudni, hogy ha szép sárga a burka, akkor édes a gyümölcs, ha viszont a gazdag tápanyag-tartalomra törekszünk, akkor a rózsaszín húsút kell beszerezni.

Tépjük le a héját (Fotó: dopaminejunkie.org)

A pomelo Polinéziában és Malajziában őshonos. Neve malájul: pumpulmas. I.e. 100 körül került Kínába, ahol az immunrendszer őrének nevezik, mert a napi ajánlott vitaminbevitel kétharmadát biztosítja, mellette magas kalcium- és káliumtartalma, ezért kiválóan szabályozza a vérnyomást és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepe lehet.

Tépjük erősen (Fotó: dopaminejunkie.org)

Jelenleg főként Tajvanon, Vietnamban, Thaiföldön termesztik, valamint az Egyesült Államokban és Izraelben is kisebb mennyiségben. A Távol-Keleten kultikus gyümölcsnek számít, a holdünnepek állandó kísérője: fesztiválok idején mindenki ezt fogyasztja. Ennek oka, hogy a neve kiejtve hasonlatos az „áldás” szóhoz, és a babonás kínaiak úgy gondolják, hogy ezért a szerencsét hordozza magában.

A közepénél feszítsük szét a gyümölcsöt (Fotó: dopaminejunkie.org)

Ezen kívül egy régi legendára is emlékeznek ilyenkor: 500 évvel ezelőtt, a Ming-dinasztia idején nagy árvíz sújtotta a császári gyümölcskertet. Egyedül a pomelo fája élte túl az áradást. A császár ezért nagy területeken termeszteni kezdte a gyümölcsöt, és innen fogva mindenki nagy becsben tartotta.

Az áradást azért is élte túl ez a növény, mert a pomelo gyümölcs  egy 15 méteres fán terem. A pomelofa termései  15-25 cm átmérőjűek , 1-2 kg-osak, de akár 6 kilósak is lehetnek.  Ha mi magunk akarjuk szaporítani, akkor a magjával próbálkozhatunk, és tudnunk kell, hogy nem lesz olyan szép terebélyes, mintha vadon nőne. Ha szüretelni is szeretnénk, akkor oltani vagy szemezni is szükséges.

Erősen tépjük szét (Fotó: dopaminejunkie.org)

Vietnamban parfümöt készítenek erős illatú virágából, a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában a kolera, az ekcéma és az epilepszia tüneteinek enyhítésére használják főzetét.

Illóolaja tisztítja a bőrt, gyulladáscsökkentős és serkenti a vérkeringést. Magját köhögés, emésztési zavarok és lumbágó esetén alkalmazzák. Levelét sem fontosnak tartják: lázcsillapításként adják a betegnek. A leveléből, virágaiból, kérgéből készített főzetet pedig az ekcéma kezelésére használják.

Fogyókúrához is kiváló, mivel, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm, és zsírégető enzimjei sem elhanyagolhatóak. Tele van olyan rostokkal, amelyek jó hatással vannak az emésztésre.

A megpucolt pomelo (Fotó: dopaminejunkie.org)

Végezetül jöjjön egy kalciumbomba-koktél pomelóval!

Négy savanykás narancsot és két kisebb pomelót vágjunk félbe, facsarjuk ki a levét. (A megmaradt rostokat majszoljuk el bátran, én mindig kirágom a héjából, ahogyan a gyerekek szokták.) Két kiló sütőtök levét préseljük ki (vagy centrifugázzuk), és keverjük össze a leveket. Tegyünk hozzá egy csokor kifacsart petrezselyem-levet, és máris kész a kiváló, s finom koktél!  

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek