7 évnél régebbi cikk

Édességbe rejtett zöldségek
·Életmód·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Édességbe rejtett zöldségek
·Életmód·Utolsó frissítés: undefined

Valljuk be őszintén: egy borongós februári napon sokkal szívesebben falunk fel egy szelet tortát vagy egy tál csokikrémet, mint egy halom zöldséget. Csempésszük hát desszertbe a vitaminbombákat!

Sárgarépa, cukkini, sütőtök, édesburgonya... Tavasszal szemet gyönyörködtető a zöldségek színpompája, talán jobban meg is kívánjuk őket, ahogy melegszik az idő, és könnyedebb ételekre vágyunk. Influenza szezon ide vagy oda, a téli szürkeségben hamarabb kedvünk támad félretenni a vitamindús kerti növényeket, és inkább betömni egy szelet csokit. Ha a családunk tagjai húzzák a szájukat a vasárnapi ebédnél a zöldségköret láttán, ideje bevetni néhány trükköt. Süssünk vitamindús sütiket! Kevesebb liszt és cukor kell így a desszertbe, hiszen a répa vagy a sütőtök önmagában is édes, és a lisztmennyiség egy részét is kiváltja a tésztában. Lássuk a csodarecepteket!

Édesburgonyás kevert sütemény

(Fotó: socialkitchenblog.files.worldpress.com)

Hozzávalók: 50 dkg édesburgonya, 20 dkg aszalt sárgabarack, 3 db tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, 1 zacskó sütőpor, egy mokkáskanál fahéj, reszelt narancshéj, 1 csipet só, 15 dkg nyírfacukor, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: Az édesburgonyát meghámozzuk, kockákra vágva enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Ha kihűlt, krumplinyomóval vagy villával összetörjük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, az olajat. Majd fokozatosan beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Édesítjük, fahéjjal, narancshéjjal fűszerezzük. Végül belekeverjük az apróra vágott aszalt sárgabarackot. Kivajazott tepsibe töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük.

Sütőtökös kalács mascarponés krémmel töltve

 

(Fotó: recipessquared.com)

Hozzávalók: 20 dkg sütőtökbél, 20 dkg rétesliszt, 4 tojás, 1 zacskó sütőpor, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, egy csipet só

A krémhez: 25 dkg mascarpone, 1 vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 2 dl habtejszín

Elkészítése: A sütőtököt kockákra vágva megfőzzük, pürésítjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a cukrot és a tojások sárgáját. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és a sütőport. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük. 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg egy tűt vagy villát belebökve a tészta már nem ragad rá a tűre. A tésztalapot úgy hűtjük ki, hogy egy konyharuha segítségével feltekerjük. Kihűlés után óvatosan széthajtogatjuk, és megkenjük a felvert habtejszínből, mascarponéból és cukorból álló krémmel, és újra feltekerjük. Eritritet vagy nyírfacukrot is használhatunk.

Cukkinis csokoládékrém

(Fotó: foodnetwork.sndimg.com)

Hozzávalók: 400 gramm hámozott cukkini, 1 dl tej, 1 evőkanál holland kakaópor, 2 evőkanál nyírfacukor, egy csipet só

Elkészítés: A cukkinit felkockázzuk, felöntjük a tejjel, megszórjuk egy csipet sóval és megpároljuk. Hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot. Botmixerrel pürésítjük. Poharakba adagoljuk, és tálalás előtt néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Répatorta

(Fotó: bluecafemcr.co.uk)

Hozzávalók: 25 dkg reszelt sárgarépa, 25 dkg süteményliszt, 1 evőkanál kakaópor, egy csomag sütőpor, 5 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 15 dkg őrölt mogyoró, 1 csipet só, 3 db tojás, reszelt citromhéj, egy kiskanál fahéj

A krémhez: 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor,1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor vagy nyírfacukor, 10 dkg margarin, 4 dl tej

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd belevegyítjük a margarint, a lisztet, a darált mogyorót, a sütőport, fahéjat, citromhéjat. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. 25 centis tortaformában 180 fokon bő fél órát sütjük. Közben a liszthez fokozatosan hozzáadagolva a tejet, krémes állagúra főzzük, még forrón belekeverjük a cukrot és a margarint. Ha kihűlt, megtöltjük és bevonjuk vele a tortát.

Influenzaölő vitaminok

Az alacsony cukortartalom mellett a immunerősítő hatásuk miatt is érdemes a zöldségekből készült édességekre voksolni.

A cukkininek magas a kálium és a C-vitamin tartalma, jót tesz a vérkeringésnek, a vérnyomásnak, még a stroke-ot  és a szívrohamot is segít megelőzni.

(Fotó: foodsafetynews.com)

A sárgarépa főleg A-vitaminban gazdag. Jót tesz szemeink egészségének, szebb lesz tőle a bőrünk.

(Fotó: stylecraze.com)

Az édesburgonya csökkenti a stresszt és az izomgörcsöket, kiváló C-vitamin forrás, gyulladáscsökkentő hatása van.

(Fotó: huffingtonpost.com)

A sütőtök kifejezetten erősíti az immunrendszert, tele van vassal és C-vitaminnal. Rákmegelőző hatású, méregteleníti a májat.

(Fotó: canadienprairiegarden.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek