7 évnél régebbi cikk

Élete legjobb teljesítményét nyújtva vitorlázta körbe a Földet Fa Nándor
·Sportvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉlete legjobb teljesítményét nyújtva vitorlázta körbe a Földet Fa Nándor
·Sportvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined

Az előzetes várakozásoknak megfelelően szerdán délben érte el Les Sables-d’Olonne kikötőjét Fa Nándor. A fehérvári vitorlázó végül 93 nap után, a nyolcadik helyen ért célba a földkerülő vitorlásversenyen. Ennél gyorsabban korábban egyszer sem kerülte meg a bolygót.

Összesítésben nyolcadik helyen végzett Fa Nándor a Vendée Globe-on. Bár korábban már 5. helyen is ért célba a földkerülő vitorlásversenyen, ennél gyorsabban mégsem teljesítette a távot: mindössze 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc kellett ahhoz, hogy körbevitorlázza a Földet. Így haladt át a képzeletbeli célvonalon szerdán, kevéssel dél előtt:

A Spirit of Hungary fedélzetén célba érő Fa Nándort a Fehérvár Médiacentrum stábja is várta Les Sables-d’Olonne kikötőjében. A kikötő megközelítéséről Kaiser Tamás készített fotókat:

A Vendée Globe Village-ben hatalmas ünneplés fogadta a székesfehérvári vitorlázót:

Fa Nándor harmadszor indult a világ legismertebb földkerülő vitorlásversenyén. 1993-ban 128 nap alatt ér célba, 1996-ban viszont feladni kényszerült a Vendée Globe-ot. A mostani verseny előtt kijelentette, hogy ez az utolsó földkerülő versenye, befejezi a vitorlázást. A hajók építésével viszont nem hagy fel, sőt, új ötletei is vannak. Erről a hajónaplójában így írt:

„Gondolkodom egy hajóról, ami versenyképes tudna lenni a mostani szárnyas generációval. A hajó formája, belső szerkezete és a munkatere a fő kérdés. A hajó napokat, heteket rohan 20 csomó feletti átlagsebességgel, és ennek megfelelően kell a munka- és az életteret kialakítani. Nagy kedvem lenne megvalósítani, de már nem magamnak. A most legjobbaknak is második, harmadik köre, mire összeáll a teljesítmény eredménnyé, pedig ebben nőnek fel, van kiktől tanulniuk, és végigjárják az ábécét.”

A Vendée Globe-on még versenyben lévők pozícióját ezen az interaktív térképen keresztül lehet nyomon követni.

A Vendée Globe november 6-án rajtolt 10 ország 29 versenyzőjével. A világ legkeményebbnek tartott földkerülő vitorlásversenyén a résztvevőknek egyedül, külső segítség igénybevétele és kikötés nélkül kell megkerülniük a Földet. A győzelmet január 19-én rekordidővel a francia Armel Le Cléac'h szerezte meg, aki 74 nap, 3 óra, 35 perc és 46 másodperc ért célba Banque Populaire VIII nevű hajójával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek