7 évnél régebbi cikk

Aztán csak csínján ám a chia maggal - Túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat
Fehérvár Médiacentrum fotójaAztán csak csínján ám a chia maggal - Túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat

Nem mi mondjuk, hanem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető a manapság slágerterméknek számító chia mag. A Nébih szerint ugyanis pozitív tulajdonságai mellett a „chia magnak” lehetnek káros egészségügyi hatásai is. Magas rosttartalma miatt például túlzott használata emésztőrendszeri problémákat okozhat, ezért napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani belőle.

Összetevőként legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehető pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe. A magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Nem árusítható tehát például a chia-puding vagy a chia-joghurt.

Ezen kívül nem zárható ki az allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek