7 évnél régebbi cikk

Idén nehezebb volt a matek felvételi
Fehérvár Médiacentrum fotójaIdén nehezebb volt a matek felvételi

Február 15-én lezárul a középiskolai jelentkezések határideje. A felvételi tesztek eredményeivel már megismerkedhettek a tanulók és szüleik. Bár a matematika feladatoktól sokan visszahőköltek, az intézményvezetők biztatnak mindenkit: az alacsonyabb pontszám még nem feltétlenül jelent sikertelenséget.

Szabó Gábor, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Fehérvár Magazinnak elmondta, a tavalyival lényegében azonos létszámú gyerekcsoport írt felvételi vizsgát az intézményben. Ez még nem azonos azzal az adattal, ahányan konkrétan jelentkeznek majd, hiszen jelentkezési határidő február 15-e. A felvételiztetés során minden iskolának minden érdeklődő kisdiákot fogadnia kell, akik szeretnének bejutni a város bármelyik középiskolájába. A felvételi teszteket már láthatták a diákok, sőt a szülők is. Ahogy a Teleki Blanka Gimnázium honlapján szerepel, a vizsgalapokat le is fotózhatták az érdeklődők, a szülőknek pedig lehetőségük volt visszajelzéssel élni egy adatlap segítségével, ha gyermekük dolgozatának javításával kapcsolatosan kifogásaik merültek fel.

A matekkal gyűlt meg a bajuk

Az idei felvételi vizsgákon többnyire a matematika feladatlapok okozták a nagyobb nehézséget a tanulóknak. „Magam is átfutottam a feladatokat, és az értékelő kollégákat is kikérdeztem – mondja a Teleki igazgatója. - Együttesen azt állapítottuk meg, hogy az anyanyelvi teszt hasonló nehézségűnek bizonyult, mint tavaly. A matematika feladatok ha nem is nehezebbek, de munkaigényesebbek, elgondolkodtatóbbak voltak a korábbi évekhez képest. Ezért birkóztak meg vele nehezebben a gyerekek.” Akadtak, akik egész egyszerűen nem tudtak végezni vele, mások szelektáltak, átugrottak bizonyos feladatokat. Éppen ezért várhatóan matematika tesztek pontszámai lesznek általánosan alacsonyabban. A száz pontos elérhető maximumon belül ötven pontot kaphatnak az anyanyelvi dolgozatért és ötvenet a matematikáért. Az igazgató elmondta, várhatóan a negyven pont feletti matek eredmény nagyon kiemelkedőnek számít majd.

Ne ijedjünk meg az alacsonyabb pontszámtól!

Szabó Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges alacsonyabb pontszám ne szegje kedvünket, az még nem jelent feltétlenül rosszabb felvételi esélyeket. „Mi a nyílt napon is elmondtuk mindenkinek: senkit ne riasszon vissza, ha az elért összpontszáma a tavalyi felvételi ponthatárokhoz képest alacsonyabb. Nem a korábbi adatokkal kell összehasonlítani ugyanis. Az számít, hogy az idén felvételiző diákok egymáshoz viszonyítva hogyan teljesítettek. Ha mindenkinek alacsonyabbak a pontszámai, akkor mindenkinek nehéz volt.” A Teleki igazgatója abban reménykedik, hogy az írásbeli felvételik beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, sikerül általuk felállítani a gyerekek közti képesség-, készség-sorrendet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek