7 évnél régebbi cikk

A busók márpedig szuperhősök, és Fehérvárra jönnek!
Fehérvár Médiacentrum fotójaA busók márpedig szuperhősök, és Fehérvárra jönnek!

Átváltoznak, varázsolnak és dévajkodnak az emberekkel. Most hétvégén Fehérváron is!

A mohácsi Kolompos busócsoport Fehérváron is elűzi telet! Szombaton 10 és 12 óra között a Jancsárkertben énekelnek, táncolnak és riogatnak majd a busók, 13 órától pedig a Belvárosban, az Alba Plaza előtti téren folytatják a télűzést. Innen mennek a Liszt Ferenc utcára majd az Országalmánál, a Fő utcán és a Szent István Király Múzeum előtt táncolnak.

A Kolompos busócsoport 2005-ben alakult pár fiatal összefogásából. Jelenleg 40-en vannak - mondta a Vörösmarty Rádiónak Illés Richárd, a busócsoport vezetője (alias főbusó). Bár most Székesfehérváron adnak ízelítőt e népszokásból, azt azért tudni kell, hogy busójárás egyedül Mohácson van. Ott ilyenkor ugyanis 1200 busó űzi a telet, ami azért utánozhatatlan hangulatot teremt.

A mohácsi busójárás története az 1600-as évekre nyúlik vissza, amikor is a sokac népcsoport a mai Bosznia területéről Mohácsra érkezett. A török uralom elől vándoroltak ide, s persze hozták magukkal ezt a télűző, tavaszköszöntő népszokást is.

Van azért azonban egy legendásabb története is a busójárásnak, amely szintén a török időkre nyúlik vissza. E monda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról. Ez a hiedelem azonban történelmileg nem állja meg a helyét, a város ugyanis 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Szóval ha a monda nem is igaz, legendának azért gyönyörű.

A busójárás lényege tehát a télűzés és tavaszköszöntés, ami termékenységi varázslással keveredik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a busók a lányokat megszeretgetik, játszanak velük. Teszik mindezt felszabadultan, álarc mögé bújva, ami így csak erősíti a termékenységi rítus hatását.

Több évszázados, mélyen gyökeredző hagyományról beszélünk tehát, amely mára a popkultúrába is beette magát. Ékes bizonyítéka ennek, hogy már képregény is született a maskarásokról, amelyben bizony ők a szuperhősök! Hozzáteszem, teljes joggal. Álarcos jótevők ők, akik bírnak a samanisztikus mágiával is.

Kell ennél több?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek