Partly cloudy7 °C
2018. december 10. hétfő Judit
Menü

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások
Orchideák az ablakban (Fotó: Tipsplants)

Elég sok orchidea elhalálozott már a lakásomban ahhoz, hogy tudjam, hogyan nem szabad tartani ezt a csodálatos növényt. Kicsit olyan ez, mint a gyereknevelés... Bár az orchidea esetében azért elmondhatom, hogy a kezdeti kísérleti időszakot átvészelve, évek óta több mint tíz állandóan virágzó szépséget ápolok folyamatosan, 90% feletti túlélési aránnyal. Ami azért jó. Legalábbis szerintem. Ezért most meg is osztom mindenkivel a tapasztalataimat.

A Valentin-napra visszaemlékezve remélhetőleg minden hölgy boldogságban úszik a szerelme felől érkezett figyelmesség miatt és talán többen kaptak orchideát is ajándékba – legalábbis reményeim szerint azoktól az uraktól, akik olvasták az erre irányuló részt előző cikkemben (Vágott vagy cserepes? Milyen virágot vegyünk Valentin-napra?)

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Mezei Laci megfogadta tanácsomat és idén is orchideát vett menyasszonyának, Bérces Krisztinek (Fotó: Mezei László)

Most természetesen nem a vágott, száras orchideáról lesz szó, s mellőzzük a fiolába állított orchidea fej élettartamának növelésére irányuló tanácsokat is. Az orchidea ugyanis cserepes kivitelben nevezhető igazi, tartós, különleges lakásdíszítőnek. Nevelése pedig nem nehéz, hiszen ha megtanuljuk az alapokat, akkor bizony rájövünk arra, hogy egyáltalán nem kényes növény, és ha bármi baj történik vele, az bizony a mi hibánk.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Az orchidea nem olyan kényes virág, mint gondolnánk (Fotó: Temesvári Márta)

200 évvel ezelőtt csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak, hogy ilyen virágot tartsanak, de még pár éve is igen borsos áron kínálták a boltokban. Ma már a nagyáruházakban is bármikor fellelhető egy- és kétágas változata is, és sokszor 2000 forintot sem kell érte fizetnünk. Persze, nekem is van 6000 forintért vásárolt növényem, és valóban gyönyörű példány, szép, vastag levelei vannak, és mindig hatalmas virágokat hoz erős, élettel teli szárán.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Az orchideák virága gyönyörű (Fotó: Temesvári Márta)

Vásárláskor mindig figyeljünk arra, hogy egészséges növényt válasszunk, melynek ismertetőjele a rövid, tömör, sötétzöld, ovális, fényes levél. A légzőgyökerek gyakran kifele állnak, ezeket soha ne vágjuk le, illetve ne tuszkoljuk vissza a cserépbe!

Az orchideák tartásának két fő szabálya van: gondoskodjunk az elegendő páratartalomról és a megfelelő mennyiségű fényről! Az első orchideáimat a szoba legsötétebb sarkába állítottam egy gyönyörű komód tetejére, ahol esztétikai érzékem szerint tökéletesen kihangsúlyozódott a formája és színe. Igen ám, de a virág nem falikép…

Ez a virág a világos déli, keleti vagy nyugati ablakban érzi jól magát. Több fajtát kirakhatunk a kertbe is (Cymbidium, Dendrobium, Cattleya), ha kellően védett helyet tudunk biztosítani neki, és megfelelő árnyékot is, hogy a tűző nap ne égesse meg. A Dendrobium speciosum - fokozatos szoktatás után - az erősebb napfényt is károsodás nélkül élvezi, és virággal hálálja meg.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Ezeken a virágokon látszik, hogy jól érzik magukat (Fotó: Bérces Krisztina)

Vissza a kezdeti tévedéseimhez: elkövettem azt a hibát is, hogy nagyon nem akartam, hogy kiszáradjon. Ezért öntöztem, igencsak bőségesen. Merthogy nem éreztem nedvesnek a földjét. Naná, hiszen nem is földben van, tehát a nedvességtartalma sem lehet olyan. Az orchidea nagyon szereti a magas páratartalmat.

Az epifita trópusi esőerdeiből származik. A tápanyagot nem a talajból veszi fel, hanem a párás levegőből, hiszen a fák tetején él, léggyökereivel kapaszkodik abba. A nemesített orchideák cserepe alá ezért agyaggranulátumot vagy kavicsot is szokás tenni. Így a növények alatt úgy is állhat a víz, hogy a gyökeret nem rohasztja.

Anyukám például elkérte a már nem használt 400 literes akváriumomat, köveket rakott bele, és telepakolta orchideákkal. Az ablakkal szemben kiszemelt neki egy megfelelő helyet, és sokszor meg is permetezi a virágokat. Azokat a szépségeket, amelyek nem fértek el itt, a konyhaablakba költöztette, ahol szintén nagyon jól érzik magukat.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Anyukám több orchideája is a konyhaablakba került (Fotó: Temesvári Márta)

Az orchidea a kavicsokon kívül fakéregre vagy parafa blokkra is erősíthető. Ilyenkor naponta  többször is kérik a permetezést, főleg nyáron. Nálam most a konvektor közelében is volt pár virág. Így, múlt időben, mert az egyik tönkrement sajnos a felé áramló forró levegő miatt, és a kellő páratartalom hiányától. Ezért inkább új helyet kerestem a többieknek.

Az öntözéshez legjobb, ha esővizet használunk - a szüleim hordókba gyűjtik össze a házuknál, ami emeletes lakásoknál nem igazán valósítható meg, még akkor sem, ha van erkély -, de semmi gond, a felforralt és lehűtött csapvizet is nagyon szereti ez a növény. Jó, ha tápoldatot is használunk.

Az öntözést én úgy oldom meg, hogy kiviszem a zuhanyzóba a növényeket, jól meglocsolom őket a zuhanyrózsával, rájuk csukom a zuhanykabint, és ott pihentetem őket a langyos vízzel megitatva. Utána kiöntöm a cserepekből a vizet, és mennek vissza a helyükre. Cserepük tetejére egy kis faháncsot is teszek, hogy megtartsa a nedvességet. Hetente párszor kapnak egy kis permetezést a levelükre is.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Orchidea-csoda (Fotó: Temesvári Márta)

Az orchidea talaját ajánlott 2-3 évente kicserélni, de csak speciális orchidea földet szabad használni: ez egyharmad rész fenyőkéregből, ugyanennyi hungarocell golyócskából és tőzegből áll. Vagy: fenyőkérget, tőzeget, Spagnum mohát, kókuszrostot, perlitet, faszenet tartalmaz. A hagyományos virágföld használata tilos, mert nagyon tömör és elrohad benne a növény gyökere. Az új cserépnek mindig egy kicsit nagyobbnak kell lennie a korábbinál, különben nem fejlődik a növény.

Szaporítani csak laboratóriumi körülmények között lehet, úgyhogy ne kísérletezgessünk vele.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Ezt egy virágboltban fotóztam, csodaszép, buja orchidea (Fotó: Temesvári Márta)

Jó tudni, hogy a gyökereknek is szükségük van a fényre. Ezért árulják átlátszó kaspóban az orchideát, aztán mindenki vesz hozzá szép cserepet is, és az alapkoncepció értelmét vesztetten lényegében megsemmisül… Bevallom, nálam is a lakás színeihez és stílusához illő tartóban vannak, és eddig ez még nem okozott problémát nekik.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

A lakásomban a szobához illő kaspóban vannak az orchideáim, de jól érzik magukat (Fotó: Temesári Márta)

Pár évvel ezelőtt kaptam egy hatalmas üveg amforában egy gyönyörű orchideát. Tökéletes megoldás volt a páratartalom, a gyökér fény igénye, és szépsége kibontakozása szempontjából, de nagyon nagy helyet foglalt az óriási pohár, nem volt praktikus. Legalábbis az én kis lakótelepi lakásom nem volt ideális erre a célra. (Elfoglalta az egész asztalt a nappaliban.)

Az átlátszó, műanyag cserép előnye, hogy látjuk, milyen állapotban vannak a gyökerek: amíg zöldek, addig elég nedvességet kapnak. Ha elkezdenek fehéredni, szürkülni, akkor itt az idő a locsoláshoz.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Bérces Kriszta virágai se átlátszó kaspóban vannak, mégis gyönyörűek (Fotó: Bérces Krisztina)

Vannak olyan fajok, amelyek léckosárban érzik jól magukat, mert kilóghat belőle virágzatuk és hatalmas gyökérzetük. Ilyenek a Vandák, és itt említendő meg a Stanhopea, mert ennek a virága átfúrja az ültetőközeget (lefele).

Az orchidea virága a bimbó megjelenése után kb. négy hónappal nyílik ki, és akár fél évig is tündököl. Óvjuk a növényt a huzattól, mert lehullhatnak a bimbók és a virág is.

Orchidea a lakásban: hibák, amiket mindenki elkövet és a megoldások

Orchidea az ablakban (Fotó: Temesvári Márta) 

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet  

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Befejeződött a helyszíni szemle és a műszaki mentés a 81-es számú főúton
  Befejeződött a helyszíni szemle és a műszaki mentés a 81-es számú főúton
 • Ásatások a Székesegyházban - szakmai napon ismertették az eredményeket
  Ásatások a Székesegyházban - szakmai napon ismertették az eredményeket
 • Binder: rekordot dönthet a hitelfelvétel
  Binder: rekordot dönthet a hitelfelvétel
 • 78 áldozat - újabb nők meggyilkolásában is bűnös az orosz sorozatgyilkos
  78 áldozat - újabb nők meggyilkolásában is bűnös az orosz sorozatgyilkos

A hét embere

 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió megosztott egy hivatkozást.
 • Duális reggeli - 27 képzési partnerének mondott köszönetet a Corvinus
  Duális reggeli - 27 képzési partnerének mondott köszönetet a Corvinus
 • Elárverezték Frank Sinatra emléktárgyait
  Elárverezték Frank Sinatra emléktárgyait
 • Hóviharok Észak-Karolinában és Virginiában
  Hóviharok Észak-Karolinában és Virginiában
 • Kásler: jelentős béremelés és új gazdálkodási rendszer lesz a kórházakban
  Kásler: jelentős béremelés és új gazdálkodási rendszer lesz a kórházakban
 • Munkaidőkeret-emelés - obstrukcióra készül az ellenzék
  Munkaidőkeret-emelés - obstrukcióra készül az ellenzék
 • Folytatódnak a beiskolázós programok
  Folytatódnak a beiskolázós programok
 • MikulásGyár - Fehérváron is várják az ajándékokat
  MikulásGyár - Fehérváron is várják az ajándékokat

Eseménynaptár

 • Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1988 december
  Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1988 december
 • Fényüzenet - idén is küldhetnek jókívánságokat a püspökség jóvoltából
  Fényüzenet - idén is küldhetnek jókívánságokat a püspökség jóvoltából
 • Mátyás király emlékév - királyi menyegző a záróprogramon
  Mátyás király emlékév - királyi menyegző a záróprogramon
 • Nyitott templom – szombaton is várja látogatóit a Ciszterci templom
  Nyitott templom – szombaton is várja látogatóit a Ciszterci templom
 • Corelli, Bach, Händel – közös karácsonyi koncert a Szent Imre templomban
  Corelli, Bach, Händel – közös karácsonyi koncert a Szent Imre templomban
 • Buch Tibor lesz a vendég
  Buch Tibor lesz a vendég
 • Szeretetházikó - péntekig várják az ajándékokat
  Szeretetházikó - péntekig várják az ajándékokat
 • Királykút Emlékház - zenés adventi beszélgetés Bokányi Zsolttal
  Királykút Emlékház - zenés adventi beszélgetés Bokányi Zsolttal
 • Betlehemezés a Kákics együttessel
  Betlehemezés a Kákics együttessel
 • Onine fogadóóra - az Instagramon válaszol a polgármester
  Onine fogadóóra - az Instagramon válaszol a polgármester
 • Tinihorror karácsonyra - Sohonyai Edittel beszélgettünk a Plázafoglyok című új könyv kapcsán
  Tinihorror karácsonyra - Sohonyai Edittel beszélgettünk a Plázafoglyok című új könyv kapcsán
 • Halálos baleset a 81-esen!
  Halálos baleset a 81-esen!
 • Egyre többen költöznek a főváros külső kerületeibe
  Egyre többen költöznek a főváros külső kerületeibe