7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: kolbásztöltő fesztivál, Testről és lélekről és Asszonyfarsang
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: kolbásztöltő fesztivál, Testről és lélekről és Asszonyfarsang

A bőség zavara: ezen a hétvégén csak kapkodtuk a fejünket, hogy mennyi mindent lehet csinálni a városban. Itt van rögtön szombaton a kolbásztöltők szokásos éves megmérettetése, amire mi is kettőzött erővel (és chilipaprikával) készülünk. Aztán jön a múlt héten Berlinalét nyert magyar film a Barátság Moziba - ráadásul premier előtt. Az utolsókat rúgja a farsangi szezon és együtt ünnepelhetjük az Idegenvezetők Világnapját is a Belvárosban. És ez még nem minden.

Gasztro: IV. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
Mikor?: Február 25., szombat
Hol?: Jancsárkert

A kolbásztöltő fesztivál a február Lecsófesztiválja. Székesfehérváron szépen lassan minden évszakra jut egy jelentős gasztrofesztivál, ami méretében, jellegében felveszi a versenyt az országos élvonallal. A szombaton esedékes kolbásztöltőre érdemes kicsoszogni akár már jó korán, és végignézni, ahogy a versenyző csapatok (köztük a Fehérvár Médiacentrum bitang csípős kolbásszal készülő válogatottja) összeállítják a nyerő(nek vélt) kombinációkat. Aki már járt életében disznóvágáson, az pontosan tudja, hogy egy ilyen eseménynek szerves része a pálinka: gyakorlatilag nincs olyan művelet, amit ne lehetne lekísérni egy kupica szilvával vagy barackkal. Szóval ha jellemzően vörös fejű kolbásztöltő bajnokokat látunk a hatalmas rendezvénysátorban, annak csak két oka lehet: csúszott a szilva, de rendesen vagy kicsit megkapta a sátor hátsó részében a grillező az illetőt. Komoly csapat persze nem inni jön, hanem nyerni, de hát egy ilyen alkalommal mindenre fel kell hajtani az áldomást. Jó hír: az elkészült kolbászokat bárki megkóstolhatja, abból biztosan előbb jut egy falat, mint a pálinkából egy korty. Jó hangulatra és kolbászra kiéhezett közönség kerestetik tehát szombatra. Töltsd velünk az időt! Meg a kolbászt.

Sport: Jótékonysági szeretetfutás
Mikor?: 
Február 25., szombat, 9:15
Hol?: 
Halesz Park

Futni manapság nagyon menő dolog. Aki egy kicsit ad magára, minimum megpróbálta a futást, a legkitartóbbak pedig napi rendszerességgel számolnak be a Facebook hírfolyamukban fotóval, térképpel a megtett kilométerek számáról. Az igazán profik pedig nem hagynak ki egy futóversenyt sem. Legközelebb kipróbálni magukat szombaton lesz lehetőségük, amikor is a Halesz Parkban lehet becsekkolni a 2 vagy 7 km-es távra. A hagyományos szeretetfutással most az Arany EGYMI számára gyűjtenek adományokat. A közös sportolásra itt lehet regisztrálni, még több infó pedig az esemény Facebook oldalán szerezhető be. Azt pedig ne feledjük, hogy mindenki hős, aki részt vesz a Szeretetfutáson.

Felvonulás: Farsangfarki jelmezes felvonulás és "Asszonyfarsang"
Mikor?: Február 26., vasárnap, 15:00
Hol?: Székesfehérvár, Belváros

Tényleg mindent bevetnek az emberek, hogy vége legyen ennek a nyomorult télnek. Most vasárnap például jelmezes alakok lepik majd el a Belvárost, hogy a maguk módján még egy utolsót odaverjenek a hideg évszaknak, így, a farsang farkán. Az utolsó téli hétvégén tehát közös örömködés várható Székesfehérváron, ahol a hagyományos Asszonyfarsangra is sor kerül egyúttal. Újdonság az eddigiekhez képest, hogy babakocsis felvonulókat is várják, és kérik őket, hogy egyénileg valamivel díszítsék fel a kiskocsikat. A legötletesebb dekorációt díjazni fogják. 

Gyerekek: Alma zenekar koncert
Mikor?: Február 25., szombat, 16:00
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

Ami a mostani harmincasoknak a Kaláka és Halász Judit volt, az manapság az Alma együttes. Vagy zenekar, mikor éppen hogy hívják magukat. És egy magára valamit is adó, deklaráltan gyerekeknek szóló zenei formáció nem is létezhet szülinapos zene nélkül. Az Alma együttes (vagy zenekar) Ma van a szülinapom... című csodáját egészen biztosan még az is ismeri, aki hardcore metálon vagy éppen Bach kantátákon neveli a lelkét. A gyerekes szubkultúra megkerülhetetlen slágere ez, egyszerűségével fülbemászó és örökre ott is ragadó darabról beszélünk. (Hát persze, hogy a Youtube-videó megkeresése és beillesztése után még napokig eszembe fog jutni. Ma van a szülinapom...) Ezen a hétvégén azonban a gyerekzene uralkodó magyar sztárjai lelépnek a 15"6 colos képernyőről, és háromdimenziós mivoltukban adnak koncertet az Alba Regia Sportcsarnokban. Kötelező gyerekes program a hétvégére. Ma van a szülinapom...

Mozi: Testről és lélekről
Mikor?: Február 26., vasárnap, 19:00
Hol?: Barátság Mozi

Bár majd csak március 2-án lesz a hivatalos magyarországi bemutató, a Barátság Mozi már néhány nappal a premier előtt elhozza Fehérvárra az idei év magyar filmjét. Enyedi Ildikó új mozija alig egy hete nyerte el a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, és mi már vasárnap este láthatjuk, hogy mivel. A Testről és lélekről egy sok szempontból mindennapi, de még több szempontból különleges romantikus történet, két teljesen hétköznapi ember között. Ettől olyan jó film.

Mozi: A régi város
Mikor?: Február 23-tól
Hol?: Cinema City Alba

A régi város az egyik legklasszabb dolog, ami idén a mozival történt. Eleve hat Oscar-díjra jelölték, ez már sokat elárul, például azt, hogy feltételezhetően jó. És egy így is van. A legnagyobb esélye talán Casey Afflecknek van, aki a film férfi főszereplője. Kutya legyen ennek a cikknek a szerzőjének valamelyik kollégája, ha nem ő nyeri idén a díjat. A név egyébként nem véletlen: igen, Ben Géza Affleck testvéréről van szó. De ez itt nem egy Casey Affleck ajánló cikk, hanem sokkal inkább programajánló, úgyhogy néhány szóban a sztoriról: Lee a bátyja halála után visszaköltözik abba a kisvárosba, ahol felnőtt, hogy felnevelje megárvult unokaöccsét. Nem egyszerű a helyzet: eddigi életét teljesen fel kell adni, és gyorsan alkalmazkodni kell ahhoz, ahonnan hosszú évekkel korábban elindult. Régi nő, régi barátok és persze régi titkok.

Túra: Idegenvezetők Világnapja
Mikor?: Február 26., vasárnap, 10:00
Hol?: Székesfehérvár

Egyre nehezebb olyan dolgot szóba hozni, aminek nincs egy valamire való világnapja. Miért pont az idegenvezetőknek ne lehetne egy? Van is, és épp most vasárnap ünneplik. Ennek örömére több ingyenes túra is indul Székesfehérváron, hogy egy kicsi (még) jobban megismerhessük városunkat. Mindegyik út ingyenes, találkozás az Országalmánál. Akinek kedve és ideje van egy jó sétára, ezek közül válogathat:

10:00 Patinás épületek titkai
10:00 Milyen volt az Árpád Fürdő régen?
14:00 Ízek, ármány és szerelem  a Királyok Városában
14:00 Városháza bemutatása
14:00 A barokk belváros rejtőzködő történetei

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek