7 évnél régebbi cikk

Fehérvári lány a divat világában
·Stílusdivat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
toke.zsofia
Fehérvári lány a divat világában
·Stílusdivat·Utolsó frissítés: undefined

Fehérvár, London, Párizs - bemutatom Borit máris. Györök Borival beszélgettem egy kávézóban divatról, tanulásról, munkáról és tervekről.

Borival mindketten ciszteresek (Ciszterci Szent István Gimnázium) voltunk, és bár soha nem beszélgettünk egymással, valamiért mégis különlegesnek tartottam. Eltelt azóta pár év és azt kell mondanom, nem tévedtem.

Bori most 22 éves és a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen tanul divat- és textiltervező mesterképzésen. Bár a családjában senki nem volt egy "művészlélek" - apukája ugyanis informatikus, anyukája pedig matek-fizika szakos -, őt mégis már az óvodától kezdve a divattervezés és a művészet foglalkoztatta. Több területen is kipróbálta magát: festett, rajzolt, kerámiázott, varrt, de kilenc évig zongorázni is tanult.

Fontosnak tartja, hogy a reál területeken is otthonosan mozogjon. Nem elég ugyanis elkészítenie a ruhákat, de egy szakmai zsűri előtt meg is kell védenie azokat. Igyekszik tehát rendszereket felépíteni magának, hogy eközben saját kérdésire is választ kapjon. (Hát, nem is olyan egyszerű ez szakma, mint ahogy azt az oviban elképzeltük.)

Az új közeg számára mindig inspiráló. Fél évet élt Párizsban, majd Erasmus ösztöndíjasként tanult a London College of Fashion egyetemen. Mielőtt azonban Angliába ment, rész vett olyan versenyeken, mint például a Gombold újra elnevezésű bemutató. Itt olyan világító ruhákat mutatott be, amelyekben a fény generálását elektronikus úton hozta létre. Itt mesélt arról a tervéről is, hogy a jövőben szeretne a divat és a technológia kapcsolatával foglalkozni és kísérletezni.

Be is tartotta ígéretét, tovább kísérletezett, és olyan ruhákat tervezett, amiknek a kialakított rendszerében egy motor működött. Ez képes volt arra, hogy felcsavarva a ruha (belső rendszerében található) szálait, megváltoztassa azok sziluettjét.

Nemrég pedig egy olyan kabátot hozott létre, ami az emberi viselkedés kikarakírozására szolgál. A kabát viselőjét a mindennapi szokásokból akarta kizökkenteni. Hogy ezt mindenki számára személyesebbé tegye, modellnek nem egy profit, hanem a szintén fehérvári kötődésű Schoblocher Barbit kérte fel, aki egyébként a Blahalouisiana énekesnője.

(Fotó: Albert Anna, Sminkes: Schneider Anna, Modell: Schoblocher Barbara)

Aki tovább szeretné követni Bori munkásságát, az lájkolja Facebook oldalát, mert ott fontos infót megtalál a fehérvári divattervező projektjeiről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek