7 évnél régebbi cikk

5 különleges palacsinta recept a palacsinta világnapjára
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
horvath.renata
5 különleges palacsinta recept a palacsinta világnapjára
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

A palacsinta világnapjának húshagyó keddet tartják, a farsang utolsó napját. A világ minden részén ismert, kedvelt étel. Lehet húsos, rántott, rakott, de a hagyományos tekerős megoldás is kiváló desszert vagy főétel lehet. Összeszedtem nektek néhány különleges receptet, hátha megjön a kedvetek ezen alkalomból egy kis sütögetéshez.

A gyakorlott háziasszonyok akár 70-100 darab palacsintát is ki tudnak sütni egy óra alatt. Nekem még csak 30 darabot sikerült eddig, de ezzel a mennyiséggel is elégedett vagyok. Az uraknak is szeretnék kedvezni egy kicsit így a cikk utolsó receptjét nekik ajánlom.

Sajttal-sonkával töltött rántott palacsinta

(Fotó: nassold.receptneked.hu)

Hozzávalók a tésztához:

3dl tej
2dl szódavíz
2 tojás
3/4 dl olaj
1 csipet só
20 dkg búzaliszt
Én leginkább ezt a palacsinta receptet használom, és nektek is ezt ajánlom a lentebb  említett receptekhez, ennél jobbat még nem találtam, körülbelül 12-14 db palacsinta lesz ebből a mennyiségből.

Töltelékhez:
20 dkg bármilyen sonka ízlés szerint
20-30dkg sajt, szintén bármilyen lehet, én a füstölt sajtot szeretem leginkább, vagy fetát tejföllel-oliva bogyóval elkeverve.

Panírhoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa

Kisütjük a tésztát, megtöltjük, feltekerjük, panírozzuk, sütjük.

Zserbó palacsinta

(Fotó: streetkitchen.hu)

Ezt leginkább rakott palacsinta formájában szokták elkészíteni, 1 sor lekváros, 1 sor diós a végén pedig csokoládé öntet. Ha nem akarunk vesződni vele, akkor a sima feltekerős módszer is működik, megkenjük lekvárral, szórunk rá diót, feltekerjük, majd leöntjük csokoládé öntettel, vagy olvasztott étcsokoládéval.

Almás amerikai palacsinta

 (Fotó: ketkes.hu)

Hozzávalók:

1 bögre liszt
1 bögre tej
1 bögre reszelt alma
2 db tojás
2 csapott evőkanál cukor
1 csipet só
1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés: 

2,5 dl-es bögrével mérjük ki a hozzávalókat. A tojások sárgáját keverjük ki cukorral, vaníliás cukorral és sóval, adjuk hozzá a lisztet majd a tejet fokozatosan adagolva és keverjük csomómentesre a tésztát. Ezek után a lereszelt almát hozzáadjuk a tésztához, a kemény habbá vert tojásfehérjét is a tésztába keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőt és már kanalazhatjuk is a tésztát a közepére, közepesen lángon sütjük, amíg világosbarna nem lesz mindkét oldala.

Kínálhatjuk lekvárral, nutellával, csokoládé öntettel, juharsziruppal, friss gyümölcsökkel, vagy csak simán porcukorral.

Banános karamellás palacsinta

(Fotó: proativdirekt.hu)

A tésztához használhatjuk a fent említett alapreceptet.

Öntet:

30 dkg cukor
15 dkg vaj
200 ml tejszín

Elkészítés:

A cukrot serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon addig hevítjük, míg folyékony karamellé nem válik. Ezután hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. Ha ez kész jöhet a tejszín amivel csomómentesre keverjük és kész is vagyunk. Most már csak annyi a dolgunk, hogy megkenjük a palacsintákat a karamellel, teszünk rá banán karikákat, vagy barack, málna, eper, amelyik szimpatikusabb, feltekerjük, vagy háromszögre hajtjuk, és már fogyaszthatjuk is.

Sörös palacsinta

(Fotó:kocsma.blog.hu)

Hozzávalók:

10 dkg liszt
1,5 dl sör
0,5 dl szóda
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
1-2 evőkanál olaj


Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a vaníliás cukorral és sütőporral. Hozzáadjuk a sört, a szódát és az olajat, majd csomómentesre keverjük. Ha túl híg vagy túl sűrű a tészta akkor korrigálhatjuk még sörrel vagy szódával. A serpenyő közepére kanalazzuk a tésztát, mindkét oldalát világosbarnára sütjük. Kínálhatjuk porcukorral, lekvárral, de magában is kiváló sörkorcsolya.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek