7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: pálinkafesztivál, Székely Bál és Mindenki a Barátság Moziban
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: pálinkafesztivál, Székely Bál és Mindenki a Barátság Moziban

Hello tavasz! Kösz, hogy jöttél, és hoztál magaddal azonnal egy jó kis toros pálinkafesztivált. Lehet, hogy már egy pulóver is elég lesz szombaton a Vidi-Honvéd meccsen, mert állítólag közel 20 fok lesz. Ha nem kint, akkor bent: a Barátság Moziban vetítik a friss Oscar-díjas magyar rövidfilmet, a Mindenkit, de itt van a T2 Trainspotting is. Tovább is van, mondjam még?

Bál: II. Székesfehérvári Székely Bál
Mikor?: Március 4., szombat, 18:00
Hol?: Szent István Művelődési Ház

A legmenőbb dolgok mindig egy kicsit renitensek, eltérnek a megszokottól. Így van ez a II. Székesfehérvári Székely Bál esetében is, hiszen bár a báli szezon és a farsang hivatalosan húshagyó kedden véget ért, ez az a buli, amit nem lehet megkerülni és figyelmen kívül hagyni. A zenés-táncos mulatságok közül bőven a jobbak közé tartozik a Szent István Művelődési Ház szombati programja, ahol a táncon kívül lesz még áfonyapálinka, igazi Csíki Sör, igazi székely vacsora, élőzenés műsor, tombola és tánc hajnalig. A jótékonysági bálon gyerekek csere-táboroztatása, illetve egy kárpátaljai község és a székelyföldi Szentegyháza javára is gyűjtenek.

Gasztro: VI. Toros Pálinkafesztivál
Mikor?: Március 3-5., péntek-vasárnap
Hol?: Alba Plaza előtti tér

Úgy néz ki, hogy ez a hétvége lesz az idei első, amikor akár rövid ujjú pólóban is részt lehet venni szabadtéri rendezvényen. Ha mégsem, akkor egy kis bátorítást simán lehet nyerni a pálinkafesztivál kiállítóitól feles pohárban, esetleg még nagyobb kiszerelésben. A kiváló minőségű pálinkák, kézműves sörök, mézbor és egyéb folyékony halmazállapotú jól csúszók mellett ajánlatos körbenézni malac-fronton is: a már megszokottnak tűnő mangalicatermékek mellett belefuthatunk jóféle paprikás vaddisznókolbászba és tepertőbe is. Az igazi ínyenceknek pedig a kézműves sajt-szekciót ajánljuk a figyelmébe. Folytatásnak pedig a szombat esti Balkan Fanatik-koncertet tudjuk ajánlani a színpadi produkciók közül.

Színház: Vak Béla király
Mikor?: Március 3-4., péntek-szombat, 19:30
Hol?: Igéző

Aki lemaradt nyáron a Koronázási Szertartásjátékról, és azon belül is Vak Béla koronázásáról, az péntek este fél nyolctól az Igézőben pótolhatja mulasztását. A Szabad Színház társulata ősbemutatót tart a Fehérváron koronázott király életéről szóló Liszkay Teréz darabból. Egy kisebb, családiasabb darabra készüljünk, nem olyan monumentálisra, mint amilyen a nyári előadás volt. Ez már csak az Igéző méreteiből is fakad: érdemes tehát előre jegyet foglalni, de legalábbis érdeklődni, hogy van-e még szabad hely. 

Liszkay Teréz: Vak Béla király (Fotó: teleelettel.hu)

Mozi: 3. Magyar Filmhét - Kisjátékfilm-blokk
Mikor?: Március 4., szombat, 17:00
Hol?: Barátság Mozi

Múlt vasárnap Oscar-díjat nyert, most szombaton pedig már meg is nézhetjük a Barátság Moziban Deák Kristóf Mindenki című kisfilmjét. Akinek nem elég a Youtube vagy a torrent oldalak minősége, és szeretné egyszer az életben az alig 25 perces kórussztorit vásznon is látni, az ne sokat gondolkodjon, hanem a szombat délutánját áldozza erre. A 3. Magyar Filmhét keretében ugyanis a kisjátékfilm-blokkban ott lesz a frissen díjazott nemzeti büszkeségünk is.

Mozi: T2 Trainspotting
Mikor?: Március 2-től
Hol?: Cinema City Alba

Lassan mondom: 21 éve mutatták be a Trainspotting első részét. Jaja, most már lehet így írni, hiszen csütörtök óta mozikban a második rész. Akik nem látták Rentonék kalandjait, azok sürgősen pótolják, már csak azért is, mert nincs második rész első nélkül - ebben az esetben pedig különösen. Bár a dolgok egy kicsit megkoptak, meg hát régen minden jobb volt, azért csak nem lett ez a T2 olyan rossz. Az elsőt nem érdemes vele összehasonlítani, felesleges is (például a világ legjobb filmzenéje is abban volt), inkább csak egy kis nosztalgiával üljünk be a moziszékbe - a többit megoldja a négy főszereplő és a rendező, Danny Boyle.

Sport: Videoton FC-Budapesti Honvéd FC
Mikor?: Március 4., szombat, 15:30
Hol?: Felcsút, Pancho Aréna

Ha a szezon előtt bárki azt mondta volna, hogy a bajnokság kétharmadánál a listavezető a Budapest Honvéd lesz, az biztosan csak egy Honvéd-szurkoló lehetett volna. Esetleg egy látnok. A helyzet pedig valóban ez: elsők a kispestiek, második a Videoton. Ez a két csapat játssza tehát a tavasz egyik nagy rangadóját, ezúttal a felcsúti Pancho Arénában. Az idő várhatóan parádés lesz, érdemes tehát a télen jó szolgálatot tett fotelt a stadion műanyag székére cseréni, és helyben megtekinteni a magyar csúcsmeccset.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek