7 évnél régebbi cikk

Már pompázik az alcsúti hóvirágmező
·Hírekhóvirág·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMár pompázik az alcsúti hóvirágmező
·Hírekhóvirág·Utolsó frissítés: undefined

Az Alcsúti Arborétum talaját két héten belül teljesen egybefüggő, hazánk legnagyobb hóvirágmezeje borítja majd. A védett növény virágzását a nemrégiben bekövetkezett fagyok nagyban hátráltatták, de mostanra a melegebb időnek hála, kezd feléledni a tavasz hírnöke.

Az előrejelzések szerint a hétvégén akár 15-16 fok is várható, ami tökéletes egy tavaszi kiránduláshoz. Az Alcsúti Arborétum a maga különleges 7 faj 24 fajtájából álló hóvirág kollekcióján már javában gyűjtik a méhek a virágport, ami az első eledelük az évben.

(Fotó: Horváth Reni)

Nem mellesleg, 2017-ben a hóvirág lett az év vadvirága, a mocsári gólyahírt és a turbánliliomot lekörözve.

(Fotó: Horváth Reni)

Mivel a hóvirág nőnap előtt virágzik, évekig lehetett találkozni a piacon olyan kofákkal, akik csokorban árulták. Mivel rohamosan elkezdett kipusztulni a növény, 2005-ben védett virággá nyilvánították, aminek következménye, hogy egy szál leszakítása akár 10 000 forintba is kerülhet.

(Fotó: Horváth Reni)

Az Alcsúti Arborétumban a virágok mellett számos egyéb látnivaló várja a kirándulókat: ha szerencsénk van, olyan ritka madarakat csodálhatunk meg, mint például a fekete fakopács, de nemrég a patakba egy vidrapár is beköltözött.

 A park hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható, de akinek lehetősége van rá, inkább hétköznap keljen útra, a nagyobb tömegek elkerülése érdekében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek