7 évnél régebbi cikk

A 12 pont sláger feldolgozásával készülnek a március 15-i utcaszínházra
·Színházmárcius 15.·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
A 12 pont sláger feldolgozásával készülnek a március 15-i utcaszínházra
·Színházmárcius 15.·Utolsó frissítés: undefined

Rap-es stílusban előadott 12 pont, általános és középiskolás diákok, néptáncosok és kórus által előadott múltidézés - ez és még sok minden más alkotja majd a március 15-i utcaszínházi produkciót az Városház téren. A FehérVár hetilap munkatársai a diákok próbájára látogattak el a napokban.

Péntek délután négy óra körül belépve a Bory Jenő Általános Iskola tornatermébe, az egész heti tanulásban megfáradt tanulókra számítanánk. Helyettük azonban egy csapat lelkes, energikus és élénk fiatal pattan fel századszor is, hogy elpróbálja az idei március 15-i utcaszínház jeleneteit. Nemcsak a szöveget, a koreográfiát gyakorolják egyre nagyobb összhangban, de arra is igyekeznek tornatermi körülmények között felkészülni, hogyan közlekednek majd fel-le a nyolc méter széles színpadhoz vezető lépcsősorokon.

Teljes átéléssel próbálnak a gyerekek (Fotó: Kiss László)

Általános iskolások, középiskolások, felnőttek, kórus és táncosok alkotják majd az Őrzők című előadás mintegy százfős szereplőgárdáját. Rendezőként Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa tartja kezében a produkciót, aki nagy büszkeséggel beszélt a gyerekek lelkesedéséről. "Általános iskolásokkal nem dolgoztam még. Nekik ez mindenképpen újdonság, hiszen ez más, mint egy iskolai ünnepség, másképpen nyúlunk a történelemhez. Sokat próbálok, és úgy tudom, az iskolában is fő napirendi ponttá vált a '48-as műsorra való készülés. Ez nagy élmény az életükben, nem is feladat, hanem egy nagy játék, és aki benne van, nagyon örül, hogy csinálhatja. El nem fáradnak, hihetetlen módon inspiratívan nyúlnak hozzá a darabhoz. És rendkívül fegyelmezettek, miközben tele vannak játékkedvvel!"

Piros betűs történelem

Az előadásban azt a folyamatot szeretnék ábrázolni, ahogyan az iskolai oktatásban a tanárok segítségével a gyerekek számára élményszerűen megelevenednek a történelem hősei. Több korosztály játssza egymásnak adva a történetet. Elsőként ötödikesek idézik meg az eseményeket. A Bory Jenő Általános Iskola növendékeinek felkészülését Horváthné Puru Olga is segíti Matuz Jánossal karöltve. A tanárnő szerepet is vállalt a darabban, besegített a forgatókönyvbe. Belépnek a történetbe a középiskolás diákok, és felnőttek is játszanak majd. "Azt a folyamatot szeretnénk idén ábrázolni, ahogyan a történelem szájról-szájra hagyományozza a piros betűs ünnepei mögötti rejtett történetet. Ezek olyan történetek, amik nem véletlenül piros betűsek. Mindegyiknek a mélyén valahol egy nagyon intenzív, és nagyon emberi eseményláncolat zajlik. Ezt szeretnénk érzékletes módon átadni a közönségnek." - fogalmazta meg Matuz János, aki szeretné, ha a végeredmény nem pusztán modern lenne.  - "A '48-as eseménylánc ikonográfiája bizonyos szempontból letisztult. Lehet, de nem szükséges mindig farmerban játszani '48-at. Ez egy modern, de egyúttal hagyományőrző ünnepség lesz. Nem véletlenül táncolják az Alba Regia Művészeti Oktatási Intézmény középiskolás diákjai Majoros Róbert vezetésével a produkció táncos részét. Nekik a hagyományőrzés nagyon fontos missziójuk és ők is szerves részei ennek az előadásnak."

Akadnak, akik már nem először szerepelnek (Fotó: Kiss László)

Rutinos középiskolások

A szereplőgárdában a középiskolás diákokat azok a gyerekek képviselik, akik több városi műsorban dolgoztak már együtt Matuz Jánossal, és a Vörösmarty Színházban az elmúlt másfél évben több színpadi produkcióban is feltűntek. Ők adják a törzsgárdáját ennek az előadásnak is, ők viszik a nehezebb, bonyolultabb ábrázolást igénylő szerepeket. Erre a produkcióra is fáradhatatlanul készülnek a szereplők. "Heti két-három próba, amit mi tartunk, és rengeteg alkalom, amit az iskola ehhez hozzátesz." - emelte ki Matuz János, majd elárult egy "műhelytitkot": Petőfi szerepében az I. István Gimnázium diákját, Jenei Marcit láthatjuk. A tervek szerint a negyvenöt perces előadás kétszer kerül bemutatásra a nemzeti ünnepen. Délelőtt negyed tizenegykor és délután négy órakor láthatja majd a közönség a Városház téren felállított színpadon.

Hetente többször is fáradhatatlanul gyakorolnak (Fotó: Kiss László)

Sláger lesz a 12 pont

A produkcióban rendkívül színvonalas és egyedi zenei betétek hangzanak majd el. Az előadás zenei vezetője Cserta Balázs. "Nagyon sokféle zene szólal majd meg, és rengeteg zenei fejlesztést köszönhetünk Balázsnak. Említsük meg, hogy a Nemzeti Dalnak tavaly mutattuk be a fehérvári változatát. Ez most egy kórus előadásában valósul meg. Illetve idénre a 12 pontnak egy ritmikus, dallamos népszerűsítő feldolgozását is elvégeztük, hogy tényleg sláger, bestseller legyen. Modernizált, rapre hajazó, de mégiscsak sláger, amit felnőtt és diák vegyes kórus énekel refrénszerűen. a diákok pedig skandálják a 12 pontot, amit a fehérvári ifjúság most már biztosan tudni fog." - tudtuk meg Matuz Jánostól.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek