7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: utazás kiállítás, Hooligans és Kincsem
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: utazás kiállítás, Hooligans és Kincsem

Azt mondják, hogy a hétvége időjárása nagy valószínűséggel nem a szabadtéri programoknak kedvez majd. Ennek megfelelően állítottuk össze a most hétvégi ajánlatot és csupán egy kültéri programot ajánlunk. Viszont ha valaki moziba szeretne menni, ne fogja vissza magát: a héten mutatták be minden idők legdrágább magyar filmjét és Martin Scorsese új művét is. De a legjobb programnak mindenképpen az 5. Fehérvári Utazás Kiállítás ígérkezik.

Kiállítás: Fehérvár Utazás Kiállítás
Mikor?: Március 18-19., szombat-vasárnap
Hol?: Hiemer Rendezvényközpont

A hónap első napjaiban rendezték a 40. Utazás Kiállítást Budapesten, ez pedig már az 5. Fehérvári Utazás Kiállítás hétvégéje. Akiben még kérdjőelek lennének, hogy hol tölti majd a nyári 40 fokos hőséget, az okvetlenül látogasson el a Hiemer Rendezvényközpontba, hogy legrosszabb esetben is millió színes prospektussal felszerelkezve térhessen haza. Jobbik esetben pedig az egyik kiállító meggyőzi majd arról, hogy hova és miért érdemes menni 2017 nyarán. Személyes tippünk: ha jót akarunk magunknak, orientálódjunk Albánia felé, ami még mindig kevésbé telített turistákkal, és olyan csodás helyeken lehet kiválóan semmit tenni, mint a képen is látható Ksamil tengerpartja:

Az egyik legszebb albán tengerpart Ksamil üdülőfalunál (Fotó:The Crazy Tourist) 

Koncert: Hooligans
Mikor?: Március 18., szombat
Hol?: FEZEN Klub

Egykor még Dance néven indultak, később lettek csak Hooligans. A Szerencsről indult zenekar Magyarország egyik legnépszerűbb rockbandája lett, zenéik még a kereskedelmi rádiók játszási listáiba is bekerültek, ami nagy szó, mert a futó rockbandák közül ez egyre kevesebbnek jön össze. Persze, ha olyan fülbemászó dallamokat tud valaki írni, mint amilyen a Királylány vagy a Paradicsom, akkor nincs is min csodálkozni. Szombat este Fehérvárra jönnek, és aki az első sorban szeretne sikongatni, az lehetőleg kapunyitásra érjen oda.

Gyerek: Kukori és Kotkoda
Mikor?: Március 18., szombat, 17:00
Hol?: KÖFÉM Művelődési Ház

A '80-as évek híres nagy mesehősei egy baromfiudvar lakói voltak. Úgy néz ki azonban, hogy Kukori és Kotkoda nem pusztult el, csak átalakult. A tiritarka kakas és a kombinés tyúk most éppen zenés mesejáték formájában tér vissza, méghozzá a KÖFÉM Művelődés Házba. Gyerekes anyáknak, apáknak kellemes szombati délutáni program lehet, esetlegesen felidézve a saját gyerekkori emlékeket. Az animált rajzfilmek világában felüdülés (és azért kicsit idejétmúlt is egyben) visszaemlékezni a kézzel rajzolt baromfiakra. Vagy inkább ne is emlékezzünk rájuk, hanem nézzünk meg egyet most azonnal:

Vásár: KreAlba Design Vásár
Mikor?: Március 18., szombat, 10:00-
Hol?: Belváros

Úgy néz ki, hogy nincsen hétvége fehérvári vásár nélkül. Sőt, ezen a héten ez már egyenesen a második lesz: szerdán József-napi vásár, most pedig a kreatív műhelyek mutatják be portékáikat. A gond csak az lehet, hogy a hírek szerint a hétvégi időjárás nem kedvez majd a szabadtéri programoknak, így nagyon durván összekulcsoltuk az ujjainkat (vagy hogy mondják ezt), hogy kiszurkoljuk a jó időt a KreAlba Design Vásár kiállítóinak és persze a vásárlóknak. Aki bírja a különleges, divatos, előremutató handmade dolgokat, az mindenképpen szedje a cókmókját, és sétafikáljon egyet szombaton a Belvárosban. A hírek szerint lesz mit nézni és megvenni is.

KreAlba Vásár 2015 decemberében (Fotó: szekesfehervar.hu)

Mozi: Kincsem
Mikor?: Március 16-tól
Hol?: Barátság Mozi, Cinema City Alba

Minden idők legdrágább magyar filmje egy lóról szól. Ja, nem. A közel három milliárd forintba kerülő Kincsem apropója valóban a híres versenyló, de sokkal inkább a korabeli Magyarország, Budapest bemutatásán van a hangsúly. A cél egyértelműen az volt, hogy a (túlságosan) pátoszos Hídember és a Honfoglalás után egy igazi, szerethető közönségfilm szülessen - és ez sikerült is. A rendezői székbe kitűnő választás volt a Valami Amerikákkal már ebben a kategóriában bizonyító Herendi Gábor, akivel néhány nap múlva személyesen is találkozhatunk majd Fehérváron, hiszen a Cinema City Alba közönségtalálkozót szervez a jövő pénteken este hatkor kezdődő előadásra. 

Mozi: Némaság
Mikor?: Március 16-tól
Hol?: Barátság Mozi, Cinema City Alba

Állítólag három évtizeden keresztül tervezte Martin Scorsese ezt a filmet. Az Oscar-díjas rendező nem először nyúl vallásos témához: 1988-ban mutatták be a nagy visszhangot kiváltó Krisztus utolsó megkísértését. Érdekes, hogy éppen ez volt az az év, amikor megvette Shūsaku Endō Némaság című, 1966-os regényének megfilmesítési jogait is, de csak most került mozikba a kész mű. Ha tehát valaki kíváncsi arra, hogy milyen kőkemény megpróbáltatásokon mentek keresztül a jezsuita szerzetesek a középkori Japánban, az Fehérvár mindkét mozijában megnézheti az olykor elég naturalisztikus, de mégis nagyon mély mondanivalóval átszőtt filmet.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek