2018. szeptember 20. csütörtök Friderika
Menü

5 ok arra, hogy miért érdemes optimista szemüvegen át nézni a világot

5 ok arra, hogy miért érdemes optimista szemüvegen át nézni a világot
Lásd rózsaszínben a világot! (Fotó: Tumblr)

Mikor, ha nem a tavasz kezdetén érdemes egy kicsit csavarni az eddigi életünkön? Nem feltétlenül a nagy tavaszi méregtelenítésre gondolok - bár az sem árt persze -, hanem arra, hogy egy kicsit csavarjunk a világnézetünkön. Miért is ne adhatnánk még egy esélyt a világnak, no meg magunknak, és lehetnénk kicsit (vagy nagyon) optimistábbak? A helyzet az, hogy megéri váltani és változtatni.

Nem hiszel az ezoterikus hókuszpókuszoknak, csak a tényeknek? Úgy gondolod, hogy jó eredményt csak a kemény munka hozhat, és ennek semmi köze a hangulatodhoz? Nos, megértelek. Bár az átlagnál jóval optimistább vagyok, valahogy bennem is voltak kételyek, hogy nem valamiféle belemagyarázás-e hangulatunk és a teljesítmény viszonya. Az tény, hogy vannak haladósabb és nyögvenyelős napok. Te is tapasztalod igaz? És persze az előbbieket szeretjük. De vajon hogy tehetjük kávé és illegális drogok nélkül lendületessé mindegyiket?

Például optimista szemléletmóddal! Ma már komoly kutatási irodalmat találunk arról, hogy ez valóban hatásos.

Ugyanis az optimistább emberek több jót várnak, és többet is vesznek észre, bátrabb, inspirálóbb célokat tűznek ki, és gyakrabban el is érik őket. Sőt, ez a látásmód kreatívabbá is tesz. Richard Wiseman egyik híres kísérletében például a magukat optimistának valló emberek jóval nagyobb számban találták meg egy kísérletben az elrejtett „nyertél 250 dollárt!” képet az újságban, mint a többiek. Külön érdekesség, hogy nem is ilyen feliratot kellett keresniük a kísérleti alanyoknak. A feladat az volt, hogy számolják meg, hány fotó szerepel egy kiadványban.

Mielőtt legyintenél, hogy én már csak ilyen realista, óvatos maradok, kár a gőzért! Jó ha tudod, hogy kutatások bizonyítják, az agyunk igenis fejleszthető. Az emberi agy „spam-szűrője” - vagyis az, hogy mit veszünk észre - állítható. Nem kell rózsaszínű szemüveg, bőven elég, egy rózsaszín árnyalatú is. Az optimista emberek sem hunynak szemet a veszélyek előtt, csupán prioritással tekintenek a jóra. Meggyőztelek? Érdemes esélyt adni annak a bizonyos rózsaszín árnyalatú szemüvegnek?

5 ok arra, hogy miért érdemes optimista szemüvegen át nézni a világot

A világ rózsaszínben szebb (Fotó: immigrantstable.com)

Hogyan hangold erre az agyad?

 • Teremts pozitív, inspiráló környezetet, keresd az így gondolkodók társaságát! Válogasd meg kinek adsz a véleményére. Figyeld meg, hogy érzed magad egy beszélgetés után! Ha szebbnek látod a világot, akkor érdemes minél több időt tölteni az illetővel. Ha nem, akkor csökkentsd a vele töltött időt.
 • Mosolyogj! Figyeld csak meg, hogy egy kicsit azonnal szebb lesz a világ. Sőt! Ha másra is rámosolyogsz, az ő napját is szebbé teszed. Nem túl nagy fizikai igénybevétel, és garantáltan hatásos!
 • Nézz szét magad körül, és figyeld meg, hogy mi minden van, amit értékelhetsz. A - remélhetőleg egész jó - egészséged, a kapcsolataid, de a képességeid, a középkori királyokénál is kényelmesebb életed is ide tartozik. Ugye hogy milyen szerencsés vagy így nézve? Ha belejöttél és le is írod a hála listád, akkor magadnál tarthatod, és ha vacak a napod elő veheted. Garantáltan hatásos.
 • Haladó szint, az úgynevezett átkeretezés: azaz megnézni, hogy egy helyzet hogyan válhat a javunkra, mit adhat nekünk, mit tanulhatunk belőle. Talán hallottad már másoktól, hogy utólag hálásak egy változásért, eseményét, pedig akkor csapásként élték meg.
 • Kicsit több időt igénylő, de cserébe igazán sok örömet adó feladat, ha megírod "a lehető legjobb énem, lehető legjobb élete" forgatókönyvedet. Azaz a géped, vagy egy ív lap elé ülsz, és írsz egy kis „házidolgozatot” pl. Ilyen az ideális napom címmel. Adj bele mindent, színezd, dolgozd ki alaposan, töltsd meg érzelemmel. Megéri a fáradtságot, mert kutatások bizonyítják azt is, hogy ez a feladat, még hetek múlva is boldogabbá tette a kísérleti alanyokat. Ha belejöttél, akkor azon is érdemes elgondolkodni majd, hogy mi módon tudod elérni mindezt. De az már egy másik jegyzet témája.

Az optimista emberek hisznek abban, hogy képesek alakítani az életüket, hogy nem egy kormányos nélküli tutajon sodródnak. Rugalmas derűlátással szemlélik a helyzeteket, észreveszik az apró örömöket, lehetőségeket! Kevésbé stresszesek, így aztán egészségesebbek is.

Szerintem megéri gyakorolni!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Motoros óvodások lepik el pénteken Székesfehérvár belvárosát
  Motoros óvodások lepik el pénteken Székesfehérvár belvárosát
 • HÍRADÓ 1-kor 2018. szeptember 20.
  HÍRADÓ 1-kor 2018. szeptember 20.
 • Hazai tinisztárok kampányolnak a méhnyakrák megelőzéséért
  Hazai tinisztárok kampányolnak a méhnyakrák megelőzéséért
 • Elítélték a röszkei terrorper vádlottját
  Elítélték a röszkei terrorper vádlottját
 • Te hogyan eszed a bundás kenyeret?
  Te hogyan eszed a bundás kenyeret?
 • Szombaton ismét Critical Massre várják a székesfehérvári kerékpárosokat
  Szombaton ismét Critical Massre várják a székesfehérvári kerékpárosokat
 • Mérgező kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren
  Mérgező kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren
 • Orbán Viktor szerint nincsen szükség külföldi határvédőkre
  Orbán Viktor szerint nincsen szükség külföldi határvédőkre

Eseménynaptár

 • Budapesten a legdrágább egy lakás
  Budapesten a legdrágább egy lakás
 • Jelentősen nőttek a bérek
  Jelentősen nőttek a bérek
 • Varga: folytatódik a bérek növekedése
  Varga: folytatódik a bérek növekedése
 • EU-csúcs - Orbán javalatot adott át Ausztriának
  EU-csúcs - Orbán javalatot adott át Ausztriának