2018. október 24. szerda Salamon
Menü

Aztán csak óvatosan azzal a permetezéssel!

Aztán csak óvatosan azzal a permetezéssel!
Nem mindegy, mikor szedjük le a gyümölcsöt! (Fotó: growingtogether.aereavoices.com)

Egy friss felmérés szerint a hobbikertészek tartják be legkevésbé a permetezési előírásokat. Sokszor talán nem is sejtjük, hogy a házi kertekből származó gyümölcsök és zöldségek vegyszerekkel szennyezettek.

Amikor éppen jóízűen beleharapsz egy friss almába, valószínűleg eszedbe sem jut, hogy mikor és milyen vegyszerekkel érintkezhetett a látszatra egészséges gyümölcs. A vitamindús táplálkozás alapja, hogy együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt. De ahhoz, hogy ez a bizonyos szép alma eljusson a kezünkbe, a gazdáknak meg kell védeniük a fáikat a kórokozóktól, betegségektől, gombáktól. Ez (sem) megy vegyszerek nélkül.

Magyarországon külön növényorvosi kamara felügyeli az élelmiszer biztonsági szabályok betartását, azt, hogy a permetezés után a gazdák kivárják-e a megfelelő időt, amíg a gyümölcs újra fogyaszthatóvá válik. Közel háromezer növényvédő mérnök munkája biztosítja, hogy ne csak a termés, de a környezet és a talaj se károsodjon.

Arra aztán végképp nem gondolnánk, hogy épp a szomszéd bácsi vagy a nagypapa kertjében szedett  házi gyümölcs és zöldség rejtheti a legnagyobb kockázatot. Pedig a Magyar Növényvédő Mérnöki És Növényorvosi Kamara legújabb felmérése szerint éppen a hobbikertészek tévesztik el leggyakrabban a növényvédő szerek adagolását, illetve azt, hogy mennyi a türelmi idő, amennyit ki kell várni, hogy megehessük az adott termést. Ők tudnak a legkevésbé szakszerűen tájékozódni a növényvédelemről. A családi fogyasztásra szánt termést senki nem ellenőrzi, viszont aki már a piacra is visz értékesíteni a termésből őstermelőként, annak permetezési naplót kell vezetnie az ellenőrizhetőség kedvéért.

Aztán csak óvatosan azzal a permetezéssel!

 A jó táptalaj mindennél többet ér (Fotó: oldworldgardenfarms.com)

A növényvédő szerek használatáról hosszú idő után most született először átfogó felmérés. 527 termelő megkérdezésével végzett kutatást a növényvédőszer használati szokásokról a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara - derül ki az agroinform.hu szakcikkéből. A kamara saját adatbázisában szereplő kertbarát-egyesületeknek, gazdálkodói szervezeteknek, profi- és hobbikertészeknek juttatta el azt a szakmai kérdőívet, melyben kifejezetten a növényvédőszer használati szokásokat mérte fel. A kutatási eredményeket Zsigó György agrár-, növényvédő és talajtani szakmérnök ismertette. „Amennyiben szakszerűtlen permetezés miatt nem fejtheti ki a hatását egy szer, és újbóli kezelést végez a gazda, esetleg túl is adagolva, majd pedig a kezelés után előírt türelmi időt meg sem várva viszi értékesítésre terményeit, akkor halmozottan károsító hatást okoz a fogyasztónak” – figyelmeztetett a cikkben Zsigó György.

Aztán csak óvatosan azzal a permetezéssel!

Kisgyermekekre különösen veszélyesek a növényvédőszerek (Fotó: mommaonthemove.ca)

Megkérdeztük egy székesfehérvári növényvédőszer kereskedés munkatársát, mi történik velünk, ha olyan élelmiszert fogyasztunk, amit nemrég, vagy túl sokat permeteztek? „Ez a dózis mértéktől is függ, és attól is, mennyi idővel a permetezés után ettünk belőle - fogalmazott Szántó Miklós agrármérnök. - Ha gyakran esszük a helytelenül kezelt gyümölcsöt, zöldséget a kertünkből, szép lassan jelentkeznek a mérgezés tünetei, az allergiás reakciók. Különösen veszélyes lehet ez a kisgyermekek szervezetére.”

Szántó Miklós felhívta a figyelmet: semmiképp ne vegyük félvállról a családi kiskertben sem a növényvédő szer dobozára, csomagolására írt utasításokat, kövessük azokat pontosan. „Minden növényvédő szer flakonján található tájékoztató, melyben a munkaegészségügyi és az élelmezés egészségügyi várakozási időt is külön feltüntetik.”

Tévedés azt hinni, hogy ha alaposan megmossuk a gyümölcsöt, zöldséget, esetleg meghámozzuk, sütjük és főzzük, azzal elvehetjük a vegyszerek hatását. „Ezek felszívódó szerek, lemosással vagy hőkezeléssel nem semlegesíthetjük a hatásukat! Ahogy az emberi szervezetnél, a növényeinknél is a legfontosabb a megfelelő, minőségi tápanyag utánpótlás. Magyarul ha egészséges a gyümölcsfa, kevesebb permetezésre lesz szükség” - foglalta össze a szakember.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
  Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
 • Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
  Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!

Eseménynaptár

 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház