7 évnél régebbi cikk

Európa-, és világbajnokságra készül a fehérvári harcos
Fehérvár Médiacentrum fotójaEurópa-, és világbajnokságra készül a fehérvári harcos

Második helyezést ért el 85 kilós súlycsoportban Gágó Milán a Grapling Magyar Bajnokságon, s ezzel kvalifikálta magát az UWW Grapling Európa és Világbajnokságra. A BJJ-s harcos jelenleg az áprilisi Global Grapling Bajnokságra készül egy székesfehérvári edzőteremben, ahol sorra "kopogtatja le" edzőtársait.

Az idei Grapling Magyar Bajnokságra 58 klub nevezte be 377 versenyzőjét. Az 5 versenyszámra 661 nevezés jutott 160 kategóriában. A 13 bíró összesen 696 mérkőzést vezetett le a két nap alatt. A NoGi Open versenyszámban a nőknél 7, a férfiaknál 8, illetve 10 versenyző indult. A számokból látszik az a hatalmas érdeklődés, amely e viadalt kísérte.

A tét ugyanis nagy volt: ez a bajnokság egyben kvalifikációs verseny is volt a Grapling Európa és Világbajnokságra. Április 29. és május 2. között rendezik meg a Újvidéken a Felnőtt Grappling Európa Bajnokságot, a kiutazó válogatott összeállítás pedig most kezdődött meg. A Grappling Világbajnokság október 18. és 20. között Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban lesz, ahol már indulhatnak a felnőtteken kívül a Kadet, a Junior és a Veterán korosztályok versenyzői is.

A Magyar Bajnokság volt a G4 Grappling Liga 2016-2017-es évadának ötödik fordulója, melyen részt vett a Székesfehérváron edző, egyébként Mecséren élő Gágó Milán is, aki mérkőzései alapján kvalifikálta magát az UWW Grapling Európa és Világbajnokságra.

Milán a BJJ-t 14 éves korában próbálta ki Móron, Pintér Tibornál. Eleinte csak hobbiszinten űzte e sportot, majd egyre inkább élete részévé vált, s hat éve már intenzíven edz és versenyez. Hetente háromszor-négyszer a jiu jitsu-ban fejleszti tudását, háromszor jár konditerembe, és a kettlebellt is örömmel forgatja.

 Egyre népszerűbb a BJJ (Fotó: Gágó Milán)

"A sportolást csak ajánlani tudom mindenkinek. Mint mindenkire, így rám is pozitív hatást gyakorolt" - mondta legutóbbi beszélgetésünk során. "Magabiztosabbá, megfontoltabbá, türelmesebbé tesz, és megtanít arra is, hogy soha nem becsülhetjük alá az ellenfelünket - a hétköznapi életben sem! A sport gerincet ad az embernek, kitartóvá tesz minden téren, és rengeteg olyan pozitív oldala van, amit közhelyes lenne most felsorolni. Nekem most a BJJ az életem, és egyre boldogabbá tesz minden edzés, még az is, amikor engem fojtogatnak!"

Milán a elmúlt években számos viadalon vett részt, s mindegyiken rangos helyezéseket ért el. Legutóbb a Magyar Bajnokságon mérettette meg magát. A versenyt idén kétnaposra szervezték, mert tavaly kiderült, hogy képtelenség egyetlen napba belezsúfolni minden fordulót. Így most az első napon a gyerekek léptek tatamira, azaz a Manó, Gyerek és Ifjúsági korosztályok kategóriáit rendezték meg, míg a második napon az idősebbek mutathatták meg, mit tudnak a Junior, Felnőtt, Master és Senior kategóriákban.

Milán a versenyre plusz edzésekkel készült: Budapesten is járt a BJJ magyarországi "atyjánál", Max Carvalhonál edzésekre. (Max vezeti a Gracie Barra Budapest Akadémiát, amire Zé Radiola - Carlos Gracie Jr mester tanítványa - kérte fel 2004 őszén, miután Max rengeteg versenyt megnyert Brazília-szerte, és sokszoros bajnok lett.) Ezen kívül sokat segített Milán felkészülésében a verseny előtt egy héttel megrendezett pesti edzőtábor is.

A Bajnokságon Milán három meccset megnyert, a döntőben pedig pontozással kikapott, így második helyezést ért el, s ezzel jogot szerzett arra, hogy elinduljon az UWW Grapling Európa és Világbajnokságon.

Gágó Milán

"Nem szomorkodom amiatt, hogy nem győztem" - mondta a sportoló. "Tudom, hogy mit hibáztam, és így, hogy felismertem, legalább ki tudom javítani, és egyre jobb leszek. Az ellenfelemet végig daráltam, csináltam rajta a fojtásokat, de erősen beállt, összehúzta magát. Egyszer megintettek passzivitás miatt, aztán még egy fojtást elvégeztem, s csak arra koncentráltam, hogy lekopogtassam. Figyelmetlen voltam, és kibújt a fojtásból, leszorított, s akkor lejárt az idő. Később mondta, hogy majdnem kopogott, és hogy a keze is megsérült. Ha figyelmesebb vagyok, megverem. Sokat tanultam ebből. Számomra a versenyzés egy visszaigazolás és kihívás egyben, mert a hozzám hasonló tudással és tapasztalattal rendelkező sportolókkal mérhetem össze magam."

S hogy a fejlődés folyamatos legyen, Milán most hétvégén részt vett a magyar kempo bajnokságon, ahol első helyezést ért el. Egy menet három perces volt, tehát nem taktikázásról szólt a küzdelem.

Gágó MIlán a kempo magyar bajnokságon

"Én 5-6 vagy több perces bunyókhoz vagyok szokva, így most nagyon furcsa volt, hogy folyamatosan dolgozni kellett, de nagyon jól éreztem magam" - mondta Milán a viadal után. "Két menetem volt, nagy fölénnyel nyertem, az egyiket pontozással, a másikat kopogtatással. Sokat segített ez a verseny is a következő meccsemre, ami három hét múlva lesz, és ahol szintén győzni szeretnék!"

A G4 Liga következő fordulója április 15-én lesz Pápán: négy tatamin, GI Open-ben, amire - mint hallhattuk - már most készül az ifjú BJJ harcos.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek