7 évnél régebbi cikk

Mire jó a gyerekjóga?
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Mire jó a gyerekjóga?

Aggódó anyukaként az első gondolat, ami felötlött bennem, amikor a gyerekjógáról hallottam, hogy nem ártalmas-e kicsiknek? Hiszen elég nyakatekert mozdulatokat kell végezni, a csöppségeknek pedig még óvatosan kell bánniuk például a nyújtásokkal. De Vizbor Margó jógaoktató megnyugtatott: természetesen speciális, koruknak megfelelő gyakorlatokat végezhetnek csak, melyek segítik a helyes gerinctartást, és az iskolában felgyülemlett stresszt is játékos formában vezethetik le a gyerekek az órákon.

A székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában hetente többször is tart már ingyenes jógaórákat a gyerekeknek Vizbor Margó, emellett a Zichy Ligetben található stúdiójában is várja a gyerekeket heti kétszer délutáni foglalkozásaira. A eredetileg pedagógus végzettségű jógaoktató elsősorban kisiskolásoknak javasolja ennek a mozgásformának a kipróbálását: "Amikor egy kisgyerek belép az iskolás korba, a hirtelen megnövekvő elvárások teljesen megváltoztatják a kis életét. Az óvoda játékos világából átkerül egy felelősségteljesebb környezetbe, feladatok és tennivalók határozzák meg a napjait. A megfelelési kényszer pedig feszültséget okoz benne, főleg, ha nincs elég sikerélménye, vagy nem tudja kivel megbeszélni." - fogalmazott Margó.  - "A gyerekjóga fő alappillére a gerinc megerősítése mellett a stresszoldás, a relaxáció." A foglalkozásokon meséket olvasnak, mesefigurákat személyesítenek meg a gyerekek. Megtanulják levezetni a dühöt, miközben úgy üvöltenek mint egy oroszlán, a hasi légzéssel pedig úgy ismerkednek, hogy egy plüss macit tesznek a pocakjukra, és azt mozgatják fel-le, kacagva azon, hányszor gurul le a hasukról. Oldott környezetben, játszva tanulják meg kiadni, feldolgozni az érzelmeiket.

A foglalkozásokon minden a játék körül forog (Fotó: Horváth Reni)

Ami a mozgást illeti, az életkori sajátosságokra szabott gyakorlatokat hajtanak végre, és nem is az a lényeg, hogy tökéletesen kivitelezzék az adott mozdulatot:  "Fejállást például egyáltalán nem végezhetnek. Megvannak a szabályok a gyerekjógában, hogy miket nem csinálhatnak, de nyilván azokat nem is végezzük az órákon. Mindent mókásan csinálunk, és nem kötelező tökéletesen szabályosan végrehajtani. Nem javítjuk ki a gyereket, ha csak hajlított lábbal tud előrehajolni mert úgy éri el a lábujját. Ahogy az ő kis izomzata, csontjai, gerince engedi, úgy hajtja végre a gyakorlatokat.  Ahogy nőnek, egyre ügyesednek, egyre több mindent és egyre hosszabb ideig tudnak csinálni. Tulajdonképpen ezt már a születés előtt is elkezdhetik a babák anya pocakjában a kismamajógán."
A felmérések szerint állítólag ha egy kismama jógázik, intelligensebb, egészségesebb, nyitottabb lesz a gyereke. Margó elmondása szerint az anyukák is bátrabbak, sokkal elfogadóbban a saját alakjuk megváltozását illetően, ha már kismamaként jógáztak. A picik pedig három éves kortól akár már ovis jógára is járhatnak. Utóbbi még tényleg inkább a mondókázásáról, mesélésről, az alap mozdulatokkal való játékos ismerkedésről szól.

Egy kis zöldség és sok víz az egészséges agyműködésért (Fotó: Horváth Reni)

Nem mehetünk el szó nélkül a jóga gyakorlatok spirituális tartalma mellett sem. "Természetesen a gyerekekkel nem beszélgetünk az órákon a lélekvándorlásról. Beszélünk viszont arról, hogy sok folyadékot kell inni, mert az elengedhetetlen az agyműködéshez. Friss zöldségeket ropogtatunk, mert az is lehet ugyanolyan finom nassolnivaló, mint a csoki. Az óra végén pedig szőlőcukor a jutalom."

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek