6 évnél régebbi cikk

Süssünk, főzzünk medvehagymával!
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Süssünk, főzzünk medvehagymával!

Medvehagymás pogácsát majszolgatok – úgy „diétásan” persze, mert a tavaszi nagytakarítás nemcsak a lakásban/házban szükséges, hanem a belsőnkben, testi/lelki vonatkozásban is –, s hogy más is részesüljön ebben az élményben, hát jöjjenek a medvehagymás finomságok receptjei!

A múltkori medvehagymás cikkem után már bizonyára mindenki nagyon várja, hogy végre beszabadulhasson a konyhába azokkal a receptekkel, amiket a téma kapcsán ígértem. Várakoztatni pedig senkit sem illő – az Olvasót pláne nem –, ezért csapjunk is egyből a közepébe: kés a kézbe, medvehagyma a vágódeszkán, induljon a móka!

A medvehagymát – ugyanúgy, mint minden zöldséget – a legjobb nyersen fogyasztani. Úgy tudja kifejteni a legjobban hatását, s íze is úgy érvényesül igazán. Ezért akár önmagában is rágcsálhatjuk. Mert igen, van aki szereti: gyerekkoromban sóba mártogattam a póréhagymát is, úgy falatoztam jó nagy darabokat tépve le róla, kenyér nélkül, csak úgy önmagában, vígan és átérezve minden zamatcseppet.

Önmagában is finom a levele (Fotó: pixabay.com)

Vagy akár zsíros/vajas kenyérre is szórhatjuk, mint a snidlinget. (Anyukám nagy kedvence ez a változat, amikor a medvehagymás rész oldalról nézve legalább olyan vastag, mint maga a kenyér.) Ezt a „kenyeres dolgot” megspékelhetjük azzal, ha beleszórunk egy marékkal egy kis kefírbe, natúr joghurtba, s azzal gazdagítjuk az uzsonnánkat.

Dúsíthatjuk vele a rántottánkat, de főzhetünk belőle levest, krémeket, főzeléket, húsokhoz öntetet, s készülhet belőle pesto, pogácsa, lángos, sós muffin, palacsinta, lepény, sőt még kenyér is!

Ha egész évben élvezni akarjuk az ízét, akkor vágjuk apróra a leveleket, s szárítsuk ki – például a  csalánhoz hasonlóan –, vagy le is fagyaszthatjuk jégkockatartóban. Még jobb megoldás, ha a leveleket sóval rétegezzük, olívaolajjal felöntjük, s légmentesen záródó üvegben tartósítjuk!

Receptek

Medvehagymás pogácsa

(Fotó: nőihírek.hu)

Hozzávalók:

25 dkg vaj, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg finomliszt, 1-2-3 (ki hogy szereti) csokor medvehagyma, só.

Elkészítés:

A medvehagymát vágjuk apróra, keverjük össze a többi alapanyaggal, s mehet is a sütőbe! Tehetünk bele élesztőt is (5 dkg élesztő tejben felfuttatva), de akár ki is hagyhatjuk, úgy is nagyon finom lesz. (Én azért szoktam tenni bele, szerintem úgy jobb.) Miután jól összedolgoztuk, rácsozzuk be a tetejét, kenjük meg tojással, s mehet a 200 fokos sütőbe!

Medvehagymás krémleves

(Fotó: footage.framepool.com)

Hozzávalók:

2 csokor medvehagyma, 1 db burgonya, 1 db vöröshagyma, só, bors, 1 l alaplé, 250 ml habtejszín, 1 ek kókuszzsír (az egészség jegyében, a vaj helyett)

Elkészítés:

Vágjuk fel a medvehagymát, a vöröshagymát és a krumplit. Olvasszuk fel a kókuszzsírt, pirítsuk benne üvegesre a vöröshagymát, aztán szórjuk mellé a medvehagymát, s pár perc múlva a krumplit. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk és húsz percig rotyogtassuk. Botmixerrel pürésítsük, s adjuk hozzá a habtejszínt.

Medvehagymás főzelék

(Fotó: foodiesgarden.net)

Hozzávalók: 40 dkg medvehagyma, 10 dkg kókuszzsír, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, édesítő (ha valaki akar bele), 1 csapott ek étkezési keményítő

Elkészítés:

Vágjuk fel a medvehagymát, pároljuk meg a kókuszzsíron. Ha megfonnyadt, öntsük fel annyi tejjel, hogy ellepje. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Aki édeskés ízt akar, tegyen bele édesítőt. Az étkezési keményítőt keverjük össze egy kis hideg tejjel, öntsük a főzelékhez és jól kavarjuk össze. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Aki akar, felturbózhatja egy kis spenóttal is (főként, ha kevés medvehagymát szedett).

Medvehagymás túrókrém

(Fotó: eatsmarter.com)

Hozzávalók

15 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 teáskanál dijoni mustár, só, bors, 2 csokor medvehagyma

Elkészítés

Keverjük össze a hozzávalókat, majd kicsit turmixoljunk is rajta, mielőtt a hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjen az íze.

Medvehagymás mártás

(Fotó: thetreatmentherbs.com)

Hozzávalók

1 csokor medvehagyma, 4 evőkanál zabliszt, 6 evőkanál kókuszzsír, 3 dl tej, 2,5 dl főzőtejszín, 3 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés

Vágjuk apróra a medvehagymát. Melegítsük fel a kókuszzsírt, szórjuk rá a zablisztet, picit pirítsuk meg, majd jöhet bele a medvehagyma, amit gyorsan megfonnyasztunk. Öntsük fel tejjel és tejszínnel, keverjük csomómentesre. A fokhagymát passzírozzuk a mártásba, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze.

Medvehagymás pesto

(Fotó: pixaby.com)

Hozzávalók

10 dkg medvehagyma, 1 dkg fenyőmag, 5 dkg grana padano, 2 db chili, só, bors, 0,7 dl extra szűz olivaolaj

Elkészítés

Pirítsuk meg a fenyőmagot, majd aprítsuk össze. Távolítsuk el a chiliből a magokat és az ereket, és azt is vágjuk össze. Ha már így belejöttünk a késelésbe, akkor a medvehagyma se maradjon ki, azt is aprítsuk. Sózzuk, borsozzuk, és mixeljük össze az olivaolajjal. Hűtőszekrényben tároljuk.

Medvehagymás spagetti

(Fotó: elephantasticvegan.com)

Hozzávalók

125 g bacon, 250 g zöldborsó, só, bors, 200 g mascarpone, 1,5 dl víz, 1 csokor medvehagyma, 500 g spagetti tészta

Elkészítés

Kockázzuk fel a bacont, tegyük serpenyőbe, öntsük fel vízzel. Addig pirítsuk, míg zsírjára nem sül. Vegyük ki a szalonnát, a zsírba pedig tegyük bele a zöldborsót, sót, borsot, s pároljuk tíz percig. Ha megpuhult a borsó, adjuk hozzá a mascarpone-t, a vizet, és jól keverjük össze. Melegítsük össze, és a végén szórjuk bele a medvehagymát. Spagettivel tálaljuk.

Medvehagymás saláta

 

(Fotó: recepttar.hu)

Hozzávalók

Medvehagyma, jégsaláta, zeller, sárgarépa, retek, póréhagyma, kígyóuborka, só, olivaolaj

Elkészítés

Az alapanyagokat vágjuk össze, vagy reszeljük le (típustól függően), sózzuk, olivaolajjal meglocsoljuk.

Bónusz "recept":

Medvehagymás fűszersó

(Fotó: silkroadspices.com)

Hozzávalók

50 g medvehagyma, 200 g Himalája só

Elkészítés

Mossuk meg a medvehagymát, jól rázzuk le róla a vizet – esetleg itassuk le róla papírtörlővel. Vágjuk durvára, konyhai mixerben pürésítsük, majd adjuk hozzá a sót, s dolgozzuk nagyon apróra. A masszát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, s 50 fokon szárítsuk 2 órán át. Közben kevergessük meg, hogy jól ki tudjon száradni. Ha teljesen megszikkadt, hagyjuk kihűlni, morzsoljuk össze, majd tegyük csavaros üvegbe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek