6 évnél régebbi cikk

5 tipp arra, hogy hogyan kezdj neki meditálni
·Életmódom·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója5 tipp arra, hogy hogyan kezdj neki meditálni
·Életmódom·Utolsó frissítés: undefined

Mindenhonnan azt hallod, hogy mennyire jó a meditáció? Nekiállnál, de nem tudod, hol kezdd? Segítünk! Adunk 5 tippet, amely megkönnyíti a gyakorlást. Azt azonban már most szögezzük le: az alábbi tanácsok a kezdeteket megkönnyítik, később viszont nem feltétlenül kell ragaszkodni hozzájuk. Sőt...

1. Találj egy kis időt magadra

(Forrás: Mindful Muscle)

Volt egy tanárom, aki mindig azt mondogatta, "arra van időd, amire akarod, hogy legyen". Egy buddhista szerzetes pedig azt mondta, ha arra van időd, hogy vacsorázz, akkor arra is, hogy meditálj. Ha mégsem, akkor egyszer-egyszer hagyd ki a vacsorát és meditálj helyette. Semmi rossz nem fog történni. Sőt... Én egyetértek ezekkel a felvetésekkel, bár teljes mértékben meg tudom érteni a három műszakban dolgozó, gyermekét egyedül nevelő anyát is, akinek minden szabad perc aranyat ér. A meditációkat vezető mesterek is találkoztak már ilyen élethelyzetben lévő emberekkel, akiknek azt javasolták, hogy azokat a pillanatokat használják ki, amiknek eddig nem is voltak tudatában. Figyeljék például a légzésüket akkor is, amikor egyik szobából a másikba sétálnak át.

2. Találd meg a helyed

(Forrás: Yoga Journal)

Mindenhol lehet meditálni. Tényleg mindenhol! Metrón, útközben, otthon, ülve, állva, sétálva, fekve. De persze ha már találtunk magunknak időt arra, hogy meditáljunk, akkor kezdetben célszerű valami nyugodt helyen megkezdeni a gyakorlást. Tökéletes körülmények úgyse lesznek soha (a zavaró dolgokat viszont felhasználhatjuk a meditáció során). A legjobb választás tehát egy csöndes kis szoba lehet, ahol akár füstölőt is gyújthatunk.

3. Legyen egy jó ülőpárnád

(Forrás: miketrask.com)

Egy jó ülőpárna beszerzése fontosabb, mint hinnéd... XD Rövid, pár perces ülések esetében még elég egy-egy jól összehajtogatott pléd, rendszeres, hosszabb gyakorlásokhoz azonban ajánlott egy kényelmes ülőalkalmatosság. Egyszeri, kisebb befektetésről van szó, amit nem fogsz megbánni.

4. Keress egy tanítót

(Forrás: Globoport)

Ehhez a részhez nem árt kritikusan hozzáállni és olyasvalakit keresni, aki hiteles. Ha valaki a spiritualitás felől közelítene a meditációhoz, annak érdemes ismert és elismert közösségek táján kutakodni, ha viszont valaki inkább a pszichológia oldaláról ásná bele magát a témába, akkor az úgynevezett mindfulness módszernél érdemes keresgélnie.

5. Járj közösségbe

(Forrás: Emaze)

Ez a pont valamelyest kapcsolódik az előzőhöz. Ha ugyanis találunk egy jó tanítót, biztosan megtaláljuk a helyünket valamelyik közösségében is. Ez pedig nagyon ösztönző lehet, hiszen láthatjuk, hogy nem egyedül vagyunk az úton, s másoknak is hasonló nehézségeik vannak, mint nekünk. És ezzel együtt persze hasonló örömeik is, ami igazán motiváló lehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek