6 évnél régebbi cikk

Drágulhat a hús, akár már húsvétra is
Fehérvár Médiacentrum fotójaDrágulhat a hús, akár már húsvétra is

Bár a Fehérvár TV által megkérdezett árusok és vásárlók szerint nagyjából ugyanolyan árban van a sonka, mint tavaly, az élősertés ára egyre nő...

A húsipar költségei az utóbbi időben több ágon is emelkedtek. Az élő sertések ára például tavaly január és december között 20 százalékkal nőtt. A trend idén sem tört meg, jelenleg az árak már meghaladják az ötéves átlagot - írja a Világgazdaság. Emellett tavaly az iparági átlagbérek 10 százalékkal nőttek, idén pedig a minimálbér és a kötelező bérminimum emelése jelent többletterhet. Ráadásul a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai is változtak: például a nagy forgalmú húskészítményeknek – mint a párizsi vagy a virsli – a korábbi 40 helyett minimum 51 százalék húst kell tartalmazniuk. Ezek mind-mind plusz költséget jelentenek a húsiparban, aminek az lehet az eredménye, hogy a fogyasztói ár is megnövekedhet, magyarán drágább lehet a hús a boltban.

A Fehérvár TV összeállítása szerint azonban még nem érződik a drágulás.

Nem csak az ár, de a minőség is fontos a húsvéti sonka esetében, ezért is kell felhívni arra a figyelmet, hogy az ünnepi asztalra valót mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg, amelyben eddig nem csalódott! Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, senki ne vásároljon - tanácsolta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke. Elmondta azt is, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található, a kilónként 800-900 forintos gyorsérlelt, főtt sonka, és a 2000 forint feletti parasztsonka nem ugyanaz a termék. Vásároljon mindenki legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket - ajánlotta az elnök.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek