6 évnél régebbi cikk

Körkép: húsvéti ajtódíszek
Fehérvár Médiacentrum fotójaKörkép: húsvéti ajtódíszek

Nyulak, csibék, báránykák. Barka, vessző, tavaszi virágok. No, és persze tojás. Nagyjából ez az összes „építőelem”, amiből egy húsvéti ajtódísz összeállítható. Mustránkban igyekeztünk lefedni a téma egészét, de az ajtódíszek variációi végtelenek.

Az első ajtódíszt a koszorúk közé sorolnám, bár szívformája a Valentin-napi kopogtató újrahasznosítását sejteti. Mindenesetre a fűzfavesszőn ülő csibék cukik, nem?

 

 (Kép: pinterest.com)

Ez egy klasszikus darab. Van rajta tojás is, virágok is, minden halvány pasztellszínben, így egyesítve a cseresznyevirágzást a termékenységünneppel.

 

 (Kép: pinterest.com)

Egy újabb cuki társaság. Ezek a báránykák nem nagyobbak pár centinél és gyerekekkel is könnyen elkészíthetők. Ajtódísznek én 5-6 darabot erősítenék egy szalagra és úgy lógatnám le őket. Az persze kérdés, hogy egymás alá kerüljenek, vagy csokorba érdemes-e kötni a nyájat.

 (Kép: pinterest.com)

Ez a három tarka nyúl egy igazi, csak az ünnep idejére, és csak kisgyerekes családok ajtajára való dísz. Otthon is elkészíthető. Ha az alapja rétegelt lemez, akkor nagyon tartós, de a nyusziformát kivághatjuk egy nagyobb doboz oldalából is. Aztán már csak be kell vonni színes papírral, és masnit kötni a nyakukba.

 

 (Kép: pinterest.com)

A következő ajtódísz igazi családi „csináld magad” (DIY) munka, amelynek készítése kisiskolások, főként lányok, lefoglalására alkalmas. Kell hozzá egy papírgyűrű – mondjuk egy papírtányér, aminek kivágjuk a közepét. Kell még egy tojássablon kartonból, valamint még karton és más színes papír. Miután kész a 12 színes tojás, azokat szép rendben föl kell ragasztani a gyűrűre, mehet rá egy szép masni és kész is a világ legcsodásabb (hisz a gyermekünk készítette) koszorúja.

 (Kép: pinterest.com)

Ez a szalagokból és egy nyusziból álló ajtódísz számos furcsa asszociációra késztetheti szemlélőjét. Nekem a fehér nyúlról egyből Lewis Carroll halhatatlanja, az Alice Csodaországban jutott az eszembe és persze vele egyidőben a Mátrix, és a képernyőn villódzó Follow the white rabbit! (Kövesd a fehér nyulat!) felirat. Ezek után úszott be a Playboy-nyuszi képe, meg azé, amelyik néhány éve a húsvétot követően került hozzánk, mert gazdáik megunták, majd nyár végén elköltöztek Húsvétországba.

 (Kép: pinterest.com)

Ez a koszorú a kedvencem. Egyszerűen elbűvölnek telt, vidám színei. És ezeket a virágokat egy komor, télről megmaradt tobozkoszorú átfestésével magunk is megcsinálhatjuk. Szerintem sűrű akrilfesték a legalkalmasabb a pingáláshoz.

 (Kép: pinterest.com)


Ismét egy klasszikus ajtódísz: egy elegáns vesszőkoszorút díszítenek a csodás tulipánok. Persze ha nem két napra szándékozunk ezt az ajtónkra lógatni, a koszorút művirágokkal kell díszíteni. Szerencsére azok között is vannak már igazán szép és minőségi darabok.

 (Kép: pinterest.com)


Ez egy tavaszi, inkább lépcsőházba való tavaszi ajtódísz. Csupa textilvirág díszíti, amire szerintem csak a húsvéti időszakra ültették oda a nyulat.

 (Kép: pinterest.com)

Utoljára hagytuk azt a díszt, amely a kereszténység legnagyobb ünnepét idézi. A koszorúnk emlékeztethet Jézus kereszthalálára és feltámadására is.

  (Kép: pinterest.com)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek