6 évnél régebbi cikk

Tizedjére is Velencei-tavi Hal- Vad- Bor- és Pálinkafesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotójaTizedjére is Velencei-tavi Hal- Vad- Bor- és Pálinkafesztivál

Az április 28-án kezdődő hosszú hétvégén tizedik alkalommal lesz hangos Agárd és a déli part a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztivál alkalmából. A helyi termelők, borászok és pálinkafőzők már készülnek, de nem csak kulináris programokkal várják az Agárdra látogató tömegeket.

Agárdiként hitelesen állíthatom, hogy nekünk a május első hétvégéjéről nem az anyák napja vagy a ballagás jut eszünkbe, ugyanis már tizedik éve ebben az időpontban virágzik ki Agárd központja a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztivál miatt. 

A rendezvény az évek alatt már országos szintűre nőtte ki magát. Színpadán rendszeres előadónak számít a Csík Zenekar, a Budapest Bár, volt már vendég a Kiscsillag, Nagy Bandó András, a Kaláka és tavaly a nyitónapon Gájer Bálint is énekelt. A fesztivál tehát műsorával kicsiknek és nagyoknak is kedvez.

Mivel tíz évvel ezelőtt a Velencei-tó környékén még nem volt rangosabb, nagyobb fesztivál, Gárdony városa, illetve őstermelői összefogtak, és megálmodták a Velencei-tavi Hal- Vad- Bor- és Pálinkafesztivált. Helyszínnek Agárd bizonyult a legalkalmasabbnak, hisz közel a tó, és mind gasztronómiai, mind kulturális adottságai kimagaslóak.

Az évek folyamán egyre bővült a fesztivál programja: az eddigi évekhez hasonlóan nem csak a posta előtti Szarvas szobor, hanem a pálinkafőzde, a dinnyési halivadéknevelő, a Velencei-tavi Galéria, a VVSI, a Gárdonyi rönkvár és szülőház, az Agárdi Közösségi Ház is látogatható, valamint új helyszínként a Napsugár Strand paintball-pályája és a Gárdonyi Géza sétány is beszállt. Emellett 500 forintért akár körbe is buszozhatjuk a tavat: Gárdonyi Géza és Vörösmarty Mihály szülőházát és a tó főbb nevezetességeit az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium igazgatója Csordásné Bölcsics Márta fogja bemutatni.

A helyszínek centrumában az ezüst szarvas áll (Fotó:mapio.net)

Egy kis segítség, hogy mindent ki tudj próbálni:
Pénteken a munkahét zárásaként és a fesztivál kezdéseként a 16.00 órai nyitóünnepség után 20.00 órától a már állandó vendégnek számító Csík Zenekar koncertezik.

Ha elaludnál az esti elhajlás miatt, szombaton a napot kezdd a dinnyési népdalkörrel, az Iglicével 12.20-kor a nagyszínpadnál. Persze a program korábban elkezdődik, 10.00 órától egészen este hatig a rönkvárnál játék, a Nádas étterem mögötti részen pedig ingyenes lovaglás várja a kicsiket. 11.00–16.00 óra között nemcsak a lovakat, hanem a hullámokat is meglovagolhatod a családdal egy kis sárkányhajózás erejéig. Mivel a sárkányhajók óránként indulnak, előtte érdemes befizetni az autóbuszos kirándulásra, ahol több megállóval és idegenvezetővel bejárhatod a Velencei-tó körüli nevezetességeket. Ha visszaértél a buszozásból éppen elég időd van ahhoz, hogy lesétálj az agárdi kikötőbe és amit az imént szárazon, azt a vízen megközelítve is megnézd. Hidd el, teljesen más világ ebből a nézőpontból! 20.00 órától pedig Péter Szabó Szilvia koncertje táncoltatja majd a hallgatóságot a nagyszínpadon. Mivel másnap 10.00-től kezdődnek a programok, nyugodtan megvárhatod a 21.45-kor kezdődő tűzijáték végét is.

Kipróbálhatjátok, mennyire tudtok csapatban dolgozni, azaz evezni (Fotó: velenceitofeszt.hu)

Vasárnap 10.00–18.00 óra között megismerheted a cirkusz varázslatos világát: gólyalábak, ördögbotok és zsonglőrkellékek segítségével kipróbálhatod, mennyire ügyes akrobata vagy zsonglőr lennél. 14.00 órától választ kaphatsz a kérdésre, hogy nálatok laknak-e állatok, amiben a Kaláka fog segíteni. Az egész napos horgászversenyre kortól, nemtől és tapasztalattól függetlenül mindenki benevezhet több kategóriában, de hogy jó helyet találj érdemes már 7 órára kiérni. Hogyha ennyi színes esemény nem lenne elég, egy vidámparkot is felállítanak a tó partján, ami éjfélig sikításra kényszeríti a bátrakat.

Hétfőn az összes olyan állandó programot kipróbálhatod, amire eddig nem volt időd, akár felülhetsz a Fesztiválvasútra, vagy kilátogathatsz a Pálinkafőzdébe, de a hajós és gyerekes programok is szóba jöhetnek. Az izgalmas programok ezen a napon a nagyszínpadra korlátozódnak: 10.40-kor májusfa-állítás és táncház lesz, 12.00-kor a Boka és a Klikkel rázhatjuk, 20.00 órától A Kutya Vacsorája nem csak az alterosoknak fog ízleni, 21.40-kor pedig a fesztivál és a nap lezárásaként tűzzsonglőr-performance búcsúztatja az év legnagyobb agárdi fesztiválját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek