6 évnél régebbi cikk

A gyöngyfűzés és gyöngyhímzés hagyományait őrzi Bita-Simon Erika
Fehérvár Médiacentrum fotójaA gyöngyfűzés és gyöngyhímzés hagyományait őrzi Bita-Simon Erika

A gyöngyhímzés, illetve -fűzés része a magyar néphagyományoknak, az egyes vidékek tradicionális ünnepi viseleteinek. A technikák szinte anyáról lányára öröklődtek az évszázadok során, és szerencsére a mai napig akadnak olyanok, akik őrzik ezeket. Természetesen nem kizárólag a népies viseletben, hanem a hétköznapokba, és a 21. századba átültetve gyöngyékszerek, gyöngyökkel hímzett ruhadarabok vagy akár táskák formájában. A székesfehérvári Bita-Simon Erika egyike azoknak, akik aktívan gyakorolják ezt a tevékenységet.

Bita-Simon Erika – ahogy ő fogalmaz – "kölyökkora óta" alkot gyöngyből, de az elmúlt tíz évben mélyült el igazán ebben a tevékenységben. Munkái komoly nemzetközi versenyeken vesznek részt sikerrel, és rendszeresen érkeznek hozzá a megrendelések. Fűzött nyakláncok, medálok, gyöngyhímzéssel díszített táskák, alkalmi ruhák őrzik a keze nyomát. Készít menyasszonyi hajdíszeket is, ezzel kapcsolatban rögtön be is avat egy kulisszatitokba: "A gyöngyékszereket, bármilyen anyagból készüljenek is, sosem szabad lakkal fixálni, mert elvesztik a fényüket. Egy alkalmi frizuránál is hangsúlyozni szoktam: előbb fújják be lakkal a kész frizurát, aztán várják meg, amíg megszárad. Utána tűzzék bele a gyöngyös díszt. Úgysem a lakk fogja a helyén tartani a kontyban."

(Fotó: Horváth Reni)

Kezdjük akkor az alapanyagokkal. Elsőként arról faggatom Erikát, miből készülnek ezek a szép ékszerek, és mégis mitől lesznek tartósak? "Nagyon ragaszkodom a minőségi gyöngyökhöz, a japán kásától elkezdve a cseh üveggyöngyökön át a Swarovski-kristályig, vagy az olvasztott muránói üveggyöngyökig. Ezek ugyanis megbízhatóak, ennél jobbakat momentán nem tudok beszerezni. Gyöngy tulajdonképpen bármiből készülhet a fától a fémen át a csontig, sőt láttam már kis papírgalacsinokat is gyöngyként használni." Természetesen nem elég a gyöngy minőségére figyelni. Az sem mindegy, mire fűzzük fel, vagy milyen anyagú alapra hímezzük. "Léteznek speciális fűzőtűk és fűzőszálak, a pamutcérnától a damilig. A hímzésnél pedig egy egyedi anyagból készült alapot használok, ami leginkább a filcanyaghoz hasonlít, de annál sokkal keményebb, sűrűbb a szövése, jobb a tartása."

Üveggyöngyöket és Swarovski-kristályokat is előszeretettel használ (Fotó: Horváth Reni)

Kell tehát minőségi alapanyag. De az igazi művészet a szép minták megalkotása, a motívumok megtervezése, majd pedig ezek precíz kivitelezése. Erika többféleképpen dolgozik: van, hogy fejből áll neki egy alakzatnak, máskor előre megrajzolja hozzá a sablont. Hiszen nem mindegy, hogy egy megrendelő konkrét kérésére készít bizonyos méretű és formavilágú darabot, netán egy verseny előre kiírt szabályait igyekszik követni a munkájával, vagy éppen saját használatra szánt alkotással szárnyalhat szabadon a fantáziája. Az apró mintákat, finom ívű vonalakat csak egészen kicsi gyöngyökből lehet megvalósítani. "Ez ugyan jobban igénybe veszi a szemet, de ettől lesz igazán szép a végeredmény." – hangsúlyozza Erika. Adódik a kérdés, mégis milyen fényviszonyok között lehet egy ilyen aprólékos munkát végezni. "A legjobb (lenne) a természetes fény, de gyakran dolgozom éjszaka, lámpával is, különben sosem végeznék. Egy-egy komolyabb versenymunka elkészítése akár száz-százötven órát is igénybe vehet. De sebaj, hajt előre az alkotás ösztöne!" – teszi hozzá elszántan mosolyogva.

Rendkívül egyedi mintákat lehet alkotni a különböző formájú gyöngyök segítségével (Fotó: Horváth Reni)

Hogyan lesz valakiből gyöngyművész? Erika életében egy tinikori hobbiból nőtte ki magát ez a tevékenység. "Hímezni anyukámtól, nagymamámtól tanultam, onnantól az, hogy gyöngyöt is fűzzek a cérnára, már csak egy lépés volt. A fűzéssel is kísérleteztem már tizenévesen, de akkoriban nem voltak még hobbiboltok, szaküzletek, ahol ilyen egyszerűen és gyorsan be lehetett szerezni az alapanyagokat. Nem egyszer a búcsúban vett láncokat bontottam szét, és "hasznosítottam" újra a rajtuk lévő gyöngyöket. A saját szakállamra kísérletezgettem. Onnantól pedig, hogy elérhetővé váltak a minőségi alapanyagok, nem volt többé megállás."

Minél apróbb a gyöngy, annál nehezebb vele dolgozni, de annál szebb a végeredmény (Fotó: Horváth Reni)

Olyannyira nem volt megállás, hogy Erika munkái azóta több nemzetközi versenyen is sikereket értek el. Ezeket a gyöngyöket gyártó cégek hirdetik meg, és általában az adott cég székhelyén zsűriznek. A legjobb munkákat személyes zsűrizésre postán is bekérik, hogy megvizsgálják, valóban az előírt alapanyagokból és feltételek szerint készültek-e. "Van, aki a témát adja meg a pályázat meghirdetésénél, például "égi jelenségek", van, aki a használható gyöngyök típusát. Általában néhány hónappal előtte kitűzik a leadási határidőt, amikorra el kell készülni a versenydarabokkal." Erika nyert már különdíjat munkáival belföldön és külföldön is, és lett első helyezett hazai versenyen. "A legnagyobb eredményem, hogy két nyakláncom Londonba is utazott már egy-egy versenyre. Az egyik, egy törzsi ékszer harmadik helyezést ért el, ezt örökre kint is fogták, a gyöngyös cég székházában látható egy tárlaton."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek