7 évnél régebbi cikk

Egy animációs film lehet a következő magyar Oscar-díjas
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgy animációs film lehet a következő magyar Oscar-díjas

A LOVE című animációs rövidfilm elnyerte a zsűri díját a 19. RiverRun Nemzetközi Filmfesztiválon. Mivel a RiverRun Oscar-kvalifikáló fesztivál, ezért Bucsi Réka filmje automatikusan meghívást kapott az Amerikai Filmakadémia szűkített listájára.

Nagyot mennek az elmúlt években a magyar filmek a világ legrangosabb filmes díjkiosztóján: 2016-ban a Saul fia a legjobb külföldi filmért, míg 2017-ben a Mindenki a legjobb élőszereplős rövidfilmért járó Oscar-díjat kapta meg. Utóbbit egyébként mi is megjósoltuk tavaly ősszel.

Könnyen elképzelhető, hogy a "három a magyar igazság" jegyében 2018-ban ismét lehet magyar díjazott. Jelen állás szerint erre a legnagyobb esélye Bucsi Réka animációs rövidfilmjének, a LOVE-nak van. A kisfilm ugyanis elnyerte a zsűri díját a napokban véget ért 19. RiverRun Nemzetközi Filmfesztiválon és mivel ez egy Oscar-kvalifikáló fesztivál, ezért a nyertes alkotások automatikus meghívást kapnak az Amerikai Filmkadémia szűkített listájára. Ezzel pedig a LOVE a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában vált esélyessé a 2018. március 4-én esedékes 90. Oscar-gálán.

Persze hosszú még az út odáig, hiszen a szűkített lista után a végső jelöltek közé is be kell kerülnie Bucsi Réka filmjének. Mindenesetre biztatóan hangzik a RiverRun zsűrijének értékelése, akik a film kiváló stílusa, humora és a kivételes vizuális történetmesélése miatt ítélték oda a magyar animációnak a díjat.

A LOVE rövid előzetese:

 

Legutóbb Magyarországról ebben a kategóriában M. Tóth Géza alkotását jelölték Oscar-díjra, de a Maestro végül 2007-ben nem kapta meg a díjat. Aki még nem látta, itt megnézheti:

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek