6 évnél régebbi cikk

Sosem volt még olyan szép az űrből Fehérvár, mint az új Google Earth-ben
Fehérvár Médiacentrum fotójaSosem volt még olyan szép az űrből Fehérvár, mint az új Google Earth-ben

Megújult a Google Earth és persze, hogy elsőként Fehérvárt néztük meg rajta. A helyzet az, hogy jól nézünk ki az űrből is. Sőt, jobban, mint valaha.

Fogadni mernénk, hogy jelen cikk olvasóinak jelentős része az elmúlt években nem használta a Google Earth-öt. Végül is miért tette volna bárki is? A Street View és a Maps minden fontos funkcióját átvette a szoftvernek, ami jól láthatóan haldoklásnak indult. Kívülről legalábbis így nézett ki. Ehhez képest a Google két év kőkemény munkát pakolt az Earth újrapozicionálásába. Az eredményt pedig néhány napja bárki kipróbálhatja, nem csak telefonos vagy számítógépes alkalmazáson keresztül, hanem akár a böngészőből indítva is. A legfontosabb újdonságokat egy videóban foglalták össze:

A legmenőbb újdonság az Utazó (Voyager) lett, ami egyelőre 40 virtuális túrát kínál. Segítségével a világ nagyvárosainak látnivalóit ugyanúgy végignézhetjük (fotókkal és videókkal illusztrálva), ahogy egyéb tematikus túrákon is részt vehetünk (pl. cseresznyefavirágzás Japánban). Hasznos új funkció, hogy a keresőt összekapcsolták a Google motorjával, így a zömmel 3D-s helyszínek mellé infókat is kapunk a böngészőből. De az egész megújulás egy sokkal jobb, nagyobb felbontást kívánt meg, amelynek segítségével még könnyebben nézhetünk be a szomszéd kertjébe.

Akkor nézzük is meg, hogy mi a helyzet Fehérvárral, hogy is nézünk ki az űrből!

A Székesfehérvár szót begépelve ez a kép fogad minket:

Székesfehérvár (Fotó: Google Earth)

Jó, hát ez elég vérszegény, akkor inkább nagyítsunk is bele! És ha már jó közel vagyunk a kívánt részhez, ne felejtsük el megnyomni a jobb alsó sarokban látható 3D feliratot, hogy így élvezhessük a látványt! A főbb látnivalók eddig is 3D-s megjelenítést kaptak a Google Earth-ben, mostanra viszont gyakorlatilag minden nagyobb tereptárgy megkapta ezt a kiemelést. Például így fest a szoftverben a Szent István-székesegyház (aka Bazilika):

Szent István-székesegyház (Fotó: Google Earth)

Vagy ilyen a Püspöki Palota:

A fehérvári Püspöki Palota (Fotó: Google Earth)

Viszont mintha a Millenniumi Emlékmű, vagyis a Háromágú két ággal kevesebbel bírna:

Az egyágú Háromágú (Fotó: Google Earth)

Aki pedig nosztalgiázni szeretne, az még egyben megnézheti a Sóstói Stadiont is (miközben napjainkban nagyjából ilyen állapotban van):

A Sóstói Stadion még egyben (Fotó: Google Earth)

 A Bory-vár meg minden szögből parádés, akárhogyan forgatjuk:

Bory-vár (Fotó: Google Earth)

Összességében jó kis játék lett ez az új Google Earth. Érdemes benne egy kicsit elveszni, pláne ha az ember még tűrhető zenéket is hallgat a virtuális bóklászáshoz. Nekünk például ez, meg ez és ez kiválóan működött a nézelődés alatt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek