7 évnél régebbi cikk

Népviseletbe öltöztek a fehérvári ovisok
Fehérvár Médiacentrum fotójaNépviseletbe öltöztek a fehérvári ovisok

Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyar lakta területein lassan hagyománnyá válik, hogy április 24-én megünnepeljük a népviselet napját. A kezdeményezés két éve indult, és azóta egyre többen csatlakoznak hozzá, kicsik és nagyok hagyományos ruházatot öltenek ezen a napon. Székesfehérvár sem maradt ki az eseményekből, több óvodában is népviseletbe öltöztek a gyerekek.

2015-ben indult az a kezdeményezés, mely április 24-ét a magyar népviselet napjának kiáltotta ki. Arra biztatták az embereket, hogy ezen a napon országszerte öltsenek népi ruházatot, így menjenek dolgozni vagy éppen a kicsik iskolába, óvodába. Számos hazai településen és a Kárpát-medence magyarlakta területein is hamar népszerű lett az akció.

Székesfehérváron is sokan csatlakoztak ehhez a szép kezdeményezéshez, több óvodában is népviseletbe öltöztek a gyerekek, ahogy az Fehérvár TV videójából is kiderül:

Jellegzetesen magyar ruhadarabok a kékfestő szoknyák, hímzett blúzok, ingek, kötények. A népviselet persze tájegységenként mást jelent,  különbözőek a hagyományos öltözékek a Dunántúlon, az Alföldön vagy éppen Erdélyben. A népies ruházkodás jellegzetesen különböző vidékei a Galga-mente, Kalotaszeg, Kalocsa, Lóc, Matyóföld, Hosszúhetény, Hollókő, Kazár, Ormánság, Sárköz, Székelyföld, Torockó, Püspökbogárd, ahogy erről a wikipédia részletesen is ír.

 

Az Alba Regia Táncegyüttes táncosai (Fotó: Kiss László)

Érdeklődésünkre a székesfehérvári táncházban elmondták: náluk idén nincs program a világnappal kapcsolatban, mivel az Alba Regia Táncegyüttes tagjai éppen Kínában vendégszerepelnek. Ilyenformán viszont mégis megünneplik a mai eseményt is, hiszen a magyar népi kultúrát népszerűsítik éppen a nagyvilágban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek