6 évnél régebbi cikk

Gyöngyvirág: mérgező és gyógynövény is!
·ÉletmódBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaGyöngyvirág: mérgező és gyógynövény is!
·ÉletmódBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

Hófehér, parányi, csilingelő harangok és mámorító illatfelhő. Mintha egy mesebeli tündérkertben repdesnénk Csingiling kezét fogva. Ilyen az, amikor felfedezünk az erdő mélyén egy gyönyvirágokkal beborított kis zugot.

A múltkori medvehagymás cikkek után szinte várható volt, hogy most a gyöngyvirágot vizsgáljuk meg közelebbről. Főleg, mivel a május a gyöngyvirág életének legszebb korszakát jelenti: ekkor kezd el virágot bontani, csodás illatokat legyezni szerteszét.

E szépséges virág Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos. Szereti a tölgyeseket, a lombos erdőket, a ligeteket, és minden olyan helyet, ahol nedves talaj található. Kibírja a meszes talajt is, s mivel évelő, nem kell gyakran gondoskodni az utánpótlásáról, mert „megoldja magától”.

Arról már írtam nemrég, hogy ne keverjük össze a medvehagymával, mert a gyöngyvirág mérgező.

A medvehagyma és a gyöngyvirág levelei nagyon hasonlítanak egymáshoz. Mindkét növény szereti az árnyékot, s élőhelyük is hasonló: árnyas erdőkben érzik jól magukat. A medvehagyma 20-25 cm-re nő. Leveleinek fokhagymaillata van. A levelek 3-4 cm szélesek, ívesen visszahajlíthatók. Ezzel szemben a gyöngyvirág levelei 6-10 cm szélesek, nincsen illatuk, és fényes a felső felületük.

Bármennyire hasonlóak a leveleik, sose keverjük össze a medvehagymával!   (Fotó: gracefruit.com)

A medvehagyma kis, fehér, csillag alakú virágai a szárcsúcson fejlődnek, s fokhagymaszagúak. A gyöngyvirág virágai egymás felett nyílnak, harang alakúak, édes, bódító illatot árasztanak. A medvehagymának hagymája van, a gyöngyvirágnak szétfutó gyökérzete.

A gyöngyvirág kis mennyiségben fogyasztva is súlyos szívproblémákat okozhat, amely halállal járhat! A gyöngyvirág szívglikozidjai és szaponinjai a vérkeringésre, a szívműködésre hatnak. Már 2-3 levél is súlyos szívműködés-zavarokat okozhat. Ezen kívül rendszertelen pulzus és hasi fájdalmak is felléphetnek.

S milyen érdekes: amilyen mérgező, olyan hasznos a gyógyászatban! Figyeljük csak meg a következő virágéneket (Pálóczi Horváth Ádám 1813-as dalgyűjteményében is megtalálható)

Ej, haj, gyöngyvirág,
teljes szekfű, szarkaláb,
bimbós majoranna.
Ha kertedbe mehetnék,
piros rózsát szedhetnék,
szívem megújulna,
szívem megújulna.

Ej, haj, gyöngyvirág,
teljes szekfű, szarkaláb
levendulavirág.
Ha kertedbe mehetnék,
ha ott kertész lehetnék,
mindjárt meggyógyulnék,
mindjárt meggyógyulnék.

S nemhiába énekelték ezt és így a régiek: a népi gyógyászatban a leveléből készült teát szívgyengeség, magas vérnyomás, gutaütés, fejfájás ellen használták. A szesszel készült kivonatokkal pedig fájó testrészeket dörzsöltek be. Gyöktörzséből asztmásoknak is készítettek teát vagy tinktúrát. Ennek ellenére mi inkább ne próbálkozzunk házilag készített gyógyírokkal!

A régiek teát is készítettek belőle (Fotó: floral-delivery.info)

E növényt napjainkban a gyógyszeriparban használják fel epilepszia, érelmeszesedés ellen – a már említett problémákon túl. Jó szíverősítő és vizelethajtó. Szívbillentyű-elégtelenség, ödéma esetén is ajánlott. Érdekes, hogy mérgező gázok ellenszereként is nyilvántartják.

Az illatos virágaiból nyert illóolajokat parfümök, kozmetikai szerek előállításához használják.

Bár Németországban a virágokat mazsolával keverik össze, hogy bort készítsenek belőle, mi inkább ne próbálkozzunk ilyesmivel, s különböző gyógyitalok készítésével, mert aki nem ért hozzá, könnyen pórul járhat! (Ezt direkt hangsúlyozom többször, nehogy elsikkadjon a figyelmeztetés.)

Maximum borogatást készítsünk (mivel külsőleg ízületi bántalmaknál alkalmazható, valamint sebek gyógyításánál, s kiemelkedő tulajdonsága, hogy megelőzi a hegképződést): ehhez 1 evőkanál gyógynövényt forrázzunk le 3 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd jöhet a szűrés. Belsőleges fogyasztása viszont semmiképp sem javasolt a mellékhatások miatt!

Házilag sose készítsünk belőle semmit! (Fotó: telegraph.co.uk)

Ezek a mellékhatások a következők lehetnek: hastáji fájdalom és görcs, fejfájás, rendszertelen szívverés, égető fájdalom a szájban és torokban, hányinger, bénulás, levelekkel való érintkezés okozta bőrgyulladás (ha megfogtuk a leveleket, azonnal mossunk mindig kezet!), hasmenés, szédülés, kitágult pupillák, többszöri vizeletürítés, túlzott nyáladzás, hallucináció.

Meg kell említeni, hogy ha gyógynövényeket vetünk be gyógyulási reménnyel, akkor tudnunk kell, hogy ha bizonyos gyógyszereket is szedünk (párhuzamosan), akkor megváltozik a gyógynövény hatása. Előfordulhat, hogy pont felerősödik az eredeti problémánk.

Ne használjunk gyöngyvirágos készítményeket akkor, ha a következő gyógyszerekre rá vagyunk kényszerülve: szívgyógyszerek/béta-blokkolók (pl. Inderal)/kalciumcsatorna-blokkolók (pl. Calan és Procardia), Lanoxin.

A gyöngyvirágos kivonatokat pedig úgy, ahogy vannak, felejtsük el, ne kockáztassunk! Maradjunk inkább a gyönyörködési, „illatolási” fázisnál, ha erről a virágról van szó! – Ezért legközelebb a termesztéséről és a gondozásáról írok majd.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek