6 évnél régebbi cikk

És neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Most megtudhatod!
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉs neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Most megtudhatod!

Az elmúlt héten valahogy megint közvetlen módon megtalált a környezet, a környezetvédelem. Vasárnap egy a klímavédelemmel foglalkozó „mézédes” napon jártunk, ahol koncertek, foglalkoztatók, játszóházak, foglalkoztak a méheknek az élet fenntartásában játszott szerepétől a szelektív hulladékgyűjtésig minden kapcsolódó témával. Az iskolában pedig ökológiai projekthét volt, s az elsősök is nekiálltak foglalkozni az ökológiai lábnyomukkal. Nálunk például ez az iskolai program egy pillanat alatt elérte azt, amit nekem évek óta nem sikerül: hogy a lányom leoltsa a villanyt, ha nincs a szobájában.

A szobában égő vagy nem égő villany is az ökológiai lábnyomunkat növeli vagy csökkenti – tanulták a gyerekek, mi meg tanulhatunk tőlük. Érdemes hát bevezetnünk a saját szótárunkba is a kifejezést és persze az sem árt, hogy a lábnyomunk csökkentésére törekszünk – persze csak ha szeretnénk, hogy a gyerekeink, unokáink, netán dédunokáink is ezen a Földön éljenek.

Mi is tehát az ökológiai lábnyom? Egy hektárban kifejezett mutatószám, ami egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását írja le, vagyis az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...). 

Az ökológiai lábnyom több részterület természeti hatását egyesíti, így van szén-, legelő-, erdő-, halászati-, szántó- és beépített területi lábnyom. Mindezek figyelembevételével kiszámították, hogy az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom manapság 2,2 hektár, ami két és félszer nagyobb, mint 1961-ben volt. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 2017-ben már több, mint 7,5 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,5 hektár jut. Vagyis feléljük a tartalékainkat.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület kisfilmje az ökológiai lábnyom kisebbítésére is ad néhány hasznos tanácsot:

A saját ökológiai lábnyomunk kiszámításához számos angol és magyar nyelvű kalkulátort is találunk. Ezek egy-egy teszten alapulnak, amelyekben rákérdeznek a táplálkozási szokásainkra, a lakáskörülményeinkre, a közlekedési- és szemetelési szokásainkra. Íme, néhány magyar számláló:

A KÖVET Egyesület és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) közös számlálója.
A Glia számlálója.
A WWF számlálója.

Az egyik teszt eredménye: rosszabb a világátlagnál, de jobb, mint a magyar átlag  (kép: kothalo.hu)

Mindegyiket érdemes kipróbálni, mert a kapott eredmények meglehetősen változatosak. Nekem volt a lábnyomom 2,5 hektár is meg 3,28 hektár is. Ez abból is adódik, hogy melyik számláló hogyan súlyoz. Aztán például van olyan számláló, aminél nincs olyan, hogy nincs autód, így aztán eleve fals értéket kapsz, mert a felhasznált üzemanyagot sem tudod nullára állítani stb. A külföldi számlálók meg annyira más életmódot feltételeznek, hogy a kitöltésüket feladtam…

Szóval jó játék is ez a lábnyomszámlálás, de talán az 1,5 hektártól való egyéni eltérésünk adhat némi motivációt az életmódunk alakítgatására, gyermekeink környezettudatos nevelésére is. Ehhez most egy ötletet adunk: ahogy eleink tették, hetente csak háromszor együnk húsos ételt!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek