6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Kert-Expo, Anna & the Barbies és Vuk
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Kert-Expo, Anna & the Barbies és Vuk

A legtöbb esetben a programajánló első pár sorát az időjárásnak szentelem, de mivel teljes mértékig kiszámíthatatlan, ezt most inkább hanyagolom. Inkább röviden ejtek néhány szót a kínálatról: attól függetlenül, hogy Fehérvár melyik területén élünk, biztosan találkozhatunk programmal, hiszen nem csak a belvárost hálózza be a Kortárs Művészeti Fesztivál, Öreghegyen már negyedikén megnyílt a George Kégl kiállítás, valamint a megszokott program, a Jam-Bory-Vár sem marad el. A Bregyó tizedjére virágzik ki a Kert-Expónak köszönhetően, szombat este pedig Pápai Jociért izgulhatunk, vajon le tudja-e körözni a gorillás olaszt az Eurovízión.

Növény: Kert-Expo (X. Mezőgazdasági és Kertészeti Expo)
Mikor?:
 május 13–14.
Hol?: Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ

Ha hiszünk abban a mondásban, hogy aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, akkor ez a program a jó embereknek kedvez. Két teljes napra az eddiginél jobban kizöldül és virágba borul a Bregyó, a X. Kert-Expónak köszönhetően. Nem csak intenzív virágillatot érezhetünk majd, mert a termelők is képviseltetik magukat füstölt hús és sajttermékeikkel, valamint biztosan messzebbről is érezhetjük az állatsimogató és a szalmaugrálóvár jellegzetes aromáját is. Ha nem vásárolunk semmit, akkor is érdemes kilátogatni, ugyanis dísznövénytermesztők, kertépítők, kerti berendezéseket és bútorokat készítők is felsorakoznak, akiktől praktikákat is elleshetünk. Reméljük az idő is nekünk kedvez majd.

(Fotó:szekesfehervar.hu)

Esküvő: Emlékhelyek Napja 2017
Mikor?:
május 13. szombat 
Hol?:
Romkert

Hogy milyen volt a középkorban élni, számos könyvből és filmből tudhatjuk, viszont nem sok embernek adatik meg, hogy saját bőrén tapasztalja meg a kor szépségét. A fehérváriaknak viszont a várost sem kell elhagyni: szombaton a Romkertben megtudhatjuk, milyen volt egy korabeli esküvő, vagy hogy nézett ki pontosan egy koronázás. A zenét a tavalyi évhez hasonlóan a Sub Rosa harisnyás férfiai biztosítják, de hogy igazi királyi szórakoztatásban legyen részünk, zászlóforgató- és tűztáncbemutató is lesz. Részletes programokért katt ide!

A tavalyi esőzés miatt csak a koronázás volt megtartva (Fotó: szekesfehervar.hu)

Koncert: Anna & the Barbies koncert
Mikor?: május 13. szombat 21.00
Hol?: FEZEN Klub

Szerintem nem csak én voltam az, aki a 2000-es évek első évtizedében, az MTV magyar csatornáján felfigyelt erre a bandára. Emlékezetes videoklipjükben az énekes, Pásztor Anna sellőjelmezben vonszolja magát át egy szobán, és közben a magányról rappel. Olyan sűrűn játszották a számot, hogy két hét után már a teljes szöveget fújtam. 2010-ben az MR2 Petőfi is felfedezte őket, és Akusztik című műsoruknak köszönhetően egy estére az egész ország őket hallgathatta. A kezdeti sellős próbálkozás a mai jelmezekhez és show-hoz képest egészen eltörpül, fellépéseiket inkább nevezném színházi előadással egybekötött bulinak, mint koncertnek. De beszéljen helyettem ez a videó:

Fesztivál: 18. Kortárs Művészeti Fesztivál
Mikor?: május 10–20.
Hol?: Különböző helyszíneken

22 helyszín, 38 különféle program, közel 200 művész és Fehérvár belvárosa. Tíz napig ha akarnánk se tudnánk elkerülni a művészetet, ugyanis szó szerint szembejön majd velünk az utcán. Bár május negyedikén már Öreghegyen megnyílt a George Kégl kiállítás, a főutcán pedig a hét elején kikerült néhány zászló a művészzászló-kiállítás szokásos darabjaiból, az igazi programsorozat csak tizedikétől indul. A hétvégén a kiállítások mellett városunkba látogat a Naked Wolf amszterdami zenekar, amely a pop, a jazz és a rock elemeit keveri érdekes hangzásban. Szombaton este hétkor egy 2020-ban teherbe eső fiatal lány szemszögéből pillanthatunk a jövőbe a Pelikán teremben, vasárnap pedig a Szent István Király Múzeum udvara válik kis időre mozivá, ahol a Nincs kegyelem című dokumentarista és fikciós elemekből építkező alkotást tekinthetjük meg.

A Bory-vári Jam-Bory mindig rengeteg nézőt vonz (Fotó:kortarsfesztival.hu)

Kiállítás: VUK, Szaffi és a többiek emlékkiállítás
Mikor?: május 13 – június 10.
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház

Az aki látott már magyar rajzfilmet, nagy valószínűséggel összefutott Dargay Attila nevével. A Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező meséiből napjainkban is generációk idéznek, hisz olyan mesefilmekben vállalt fontos szerepet, mint a Szaffi, Pom Pom, Lúdas Matyi vagy A nagy ho-ho-horgász. Május 13-án egy más szemszögből ismerhetjük meg ezeket a filmeket, bepillantást nyerhetünk a gyártás kulisszái mögé. Felnőttként a retró életérzés miatt, gyerekként pedig az ismerős karakterek rajzolási folyamatának megismeréséért érdemes majd ellátogatni. A nagy ho-ho-horgásszal biztos találkozhatunk majd.

Sport: KTE-DUNA ASZFALT - ALBA FEHÉRVÁR-PUEBLA+
Mikor?: május 13. szombat
Hol?: Kecskemét

A playoff első meccsét a vártnál nehezebben nyerte szerdán az Alba Fehérvár. A papírforma szerint mi vagyunk a bajnoki cím első számú várományosai, már csak azért is, mert az alap- és középszakasz végén is az első helyen álltunk, azaz a rájátszásban végig nálunk lesz a hazai pálya előnye. Bár hétvégén nem a Gáz utcában, hanem Kecskeméten lesz a következő meccs, azért ez egy ízig-vérig fehérvári program: muszáj kiszurkolni a győzelmet, hogy aztán jövő héten itthon le is tudhassuk ezt a párharcot! Aki fehérvári, az most először utazik másfél órát a Hírös Városig és csak utána ugrál, olé, olé. 

Mozi: Arthur király: A kard legendája
Mikor?:
május 11-től
Hol?: Cinema City

Aki egy Guy Ritchie-filmet látott, az összes Guy Ritchie-filmet látta. Ez persze messze nem azt jelenti, hogy valami gond lenne a mindenkori legújabb mozijával, csak azt, hogy ő egyfajta filmet tud rendezni – de azt nagyon. A csütörtökön mozikba került Arthur király: A kard legendája már csak az előzetes alapján is mindent tud, amit az angol rendező hozni szokott: elképesztően tökös zene, furcsa kameraállások, nyers és szellemes párbeszédek meg egy jó sztori. Az utóbbi évek angol jópasi-felhozatala a tetőfokára hág ebben a 126 percben: Jude Law és David Beckham (!!!) is szerepel a középkori akciófilmben. Utóbbi állítólag kritikán aluli...

Tv: Eurovízió
Mikor?: május 13. szombat 21.00
Hol?: Duna Televízió

Az Eurovíziós dalverseny több mint 60 éves fennállása óta rengeteg érdekes produkciót láthattak a nézők, nem csak az európai kontinensen. A fogadóirodák szerint az idei győzelemre legesélyesebb (pénteki állás szerint) az olasz versenyző, akinek az előadása mellett érdemes egy kicsit a szövegét is megnézni. A dal szerint a nyugati civilizáció karmája az, hogy megakadt az evolúció, és meztelen majmok táncolnak. Így már kicsit érthetőbbek a motívumok és a hatalmas gorilla. A mi versenyzőnket, Pápai Jocit erős középmezőnynek tartják, de be kell látnunk, hogy ennyi színnel és majommal nem versenyezhetünk... Aki kevesebbet szeretne izgulni szombat este, itt követheti nyomon a fogadóirodák óráról órára változó jóslatát a végső győztes személyét illetően.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek