6 évnél régebbi cikk

Egyre több az asztmás beteg
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Egyre több az asztmás beteg

Évről évre több asztmás beteget regisztrálnak hazánkban. Az allergiás diagnosztizált betegek száma megközelíti a háromszázezret.

Az érintettek száma ennél minden bizonnyal nagyobb: az asztmában szenvedők jelentős része még csak nem is tud a betegségéről. Asztma esetén fulladást, nehéz légzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett érdemes a légszennyezettségi adatokat is böngészni, mielőtt szabadtéri programot szerveznénk.  A parlagfűszezon idején helikopteres felderítéseket is végez a hatóság annak érdekében, hogy minél kevesebben szenvedjenek az allergiás tünetek miatt. Az allergia akár asztmát is okozhat – mondja a szakember.

„Az asztmás beteg légútjai nagyon érzékenyek. Számos inger – virágpor, allergia, légúti fertőzés vagy akár fizikai terhelés – kiválthatja a légutak begyulladását, a nyálkahártya megduzzadását, aminek hatására a légutak beszűkülnek, ez okozza a kellemetlen tüneteket. Az asztma jellegzetes tünetei a légszomj, a gyakori köhögés, a mellkasi szorítás, a zihálás, a sípoló légzés.” – mondta el lapunknak Kató Ernő tüdőgyógyász főorvos.

Az asztma krónikus betegség. Jól kezelhető, de az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható.  A témáról a Fehérvár Televízió is készített összeállítást nemrég, az asztma világnapja alkalmából:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek