6 évnél régebbi cikk

10+1 timelapse videó, ami segít eldönteni, hova menj nyaralni az idén
Fehérvár Médiacentrum fotója10+1 timelapse videó, ami segít eldönteni, hova menj nyaralni az idén

Már majdnem június van és még fogalmad sincs, hogy hol töltöd az idei szabadságodat? Hát ember vagy te? Ne aggódj, sokan vagyunk ezzel így! A legegyszerűbb, ha a Google segítségét kéred, hogy tuti tippet találj. Vagy olvasd tovább ezt a cikket!

Azért nyaralj Durresben, mert...

Az albánok tengerpartja nagyon feljövőben van és nem sokáig lesz már olyan olcsó, mint most. Néhány év múlva simán elképzelhető, hogy legalább annyira népszerű nyári úti cél lesz Durres, az albán Siófok, mint napjainkban Horvátország. Ráadásul ez az a hely, ahol a modern szállodasor építése mellett kényelmesen megfér az élő retro is: 1992-ig mindössze 600 db autót regisztráltak csak Albániában, innen jött fel szépen az ország, amiről azt mondják, hogy egyedi, egzotikus, szép és roppant vendégszerető. 

Azért nyaralj Dohában, mert... 

Ez lesz az új Dubaj. Ráadásul nyáron egy igazán kellemes, 50 fokos, gatyarohasztó meleggel lepheted meg magadat. Ha tehát bírod a hőséget, ott a helyed! Tegyük még hozzá, hogy a katariak vadul készülnek 2022-re, amikor az éppen esedékes foci VB-t rendezhetik majd meg, és ennek megfelelően olyan stadionokat építenek, amiknek a világ (és te is) a csodájára fog járni. Szóval, ha nem akarsz lemaradni, sőt, inkább a jövőbe akarsz nézni, akkor irány az ország fővárosa, Doha!

Azért nyaralj Barcelonában, mert... 

Európa, ha nem a világ egyik legmenőbb városa. Ráadásul könnyen elképzelhető, hogy már nem túl sokáig lesz Spanyolország része. Ha pedig szétválnak a spanyolok és Katalónia útjai, akkor ki tudja, hogy mennyire lesz egyszerű dolgod EU-s állampolgárként, ha látni akarod dekázni Neymart, vagy közelről akarod megnézni a már 1882 óta folyamatosan épülő Sagrada Familiát. 

Azért nyaralj Isztambulban, mert... 

Ez a kebab őshazája. Persze ennél azért vannak nyomósabb indokaink is, de az előbbi legalább kettes szorzóval számít, nem? De ha mégsem, akkor azért egyszer érdemes közelről is szemügyre venni a Hagia Sophiát, kipróbálni a híres török kávét vagy alkudozni a bazárban. Utóbbi külön sportág: senki a neved, ha nem mész bele a játékba. Még valami: sétáltál már át gyalog két földrész között? Isztambulban ezt is kipróbálhatod. Az 1510 méter hosszú Boszporusz-híd a város európai és ázsiai oldalát köti össze és így a két kontinenst is.

Azért nyaralj Velencében, mert... 

Közel van, akár autóval is. Nem, nem Budapest felé kell elindulni az M7-en, hanem épp az ellenkező irányba! Amire mi gondoltunk, az ugyanis a másik Velence, Olaszország – aminek a romantikája úgy fest, hogy sosem múlik el – egyik legnagyobb turistaattrakciója. De amilyen ütemben süllyed a város, könnyen lehet, hogy sokáig már ezt sem láthatod élőben. Apró tanács: ha netán elfogyna Velencében a készpénzed és sürgősen euróra van szükséged, nyugodtan állj ki egy kis időre a Szent Márk tér legforgalmasabb részére! 30 percen belül garantáltan felbukkan egy magyar család. A trükk egyébként a világ legtöbb forgalmas turistacsomópontján működik.

Azért nyaralj Hallstattban, mert...  

A hegyek közöt sosem lesz olyan döbbenetes meleg, mint ami az elmúlt nyarak alkalmával tapasztalható volt Európában. Az osztrák falucska ráadásul rendre ott van a világ legszebb falvairól szóló összeállításokban – legyen szó bármely évszakról. Hihetetlen elhelyezkedése és romantikus épületei, utcácskái miatt a klasszikus "ezt egyszer meg kell nézni!"–kategóriába mindenképpen beletartozik. És miért is ne lehetne ez a bázisa a nyári lazulásnak? Közel van Németország, Olaszország, Szlovénia...

Azért nyaralj Las Vegasban, mert...  

Szokás szerint itt rendezik az esedékes póker-világbajnokságot. És ha már erre jársz, ki tudja, merre fordul a szerencse... Vagy inkább a matematika. Mindenesetre a 69 versenyszámban több tízmillió dolláros összdíjazás várható. De ha a kártya szerinted is az ördög bibliája, akkor még mindig megnézheted a The Strip-en található kaszinók legjobb showjait és közben olyan olcsón falhatod a rákot, mint ahogy szinte sehol máshol a világon.

Azért nyaralj Izlandon, mert...  

Nincs annál lazább dolog, mint amikor helyi idő szerint este tizenegykor feltöltesz egy jakuzziban pezsgőzős képet a Facebookra azzal a szöveggel, hogy ma este sem megy le a nap a szigeten. Bár Izland ilyenkor sem a világ legmelegebb pontja, de a fehér éjszakák élménye megfizethetetlen. Nagyjából úgy, ahogy az egész sziget, tehát vastag pénztárcával ülj fel a repülőre (egy pizza 10 000 Ft, sör 3000 Ft, fürdőbelépő 18 0000 Ft stb.). Ráadásul már Budapestről is van közvetlen fapados járat, szóval ami most elválaszt ettől a nyári kalandtól, az csupán néhány kattintás.

Azért nyaralj Szingapúrban, mert...  

Itt van a világ talán leghíresebb medencéje. A Marina Bay Sands 57. emeletén érdemes keresni az infinity poolt, ahova csak szállóvendégek juthatnak be. Amennyiben sikerrel jártál, akkor a maga 150 méteres hosszával tárul eléd A Medence, aminek lazán a szélére könyökölve loccsanthatod a városra a vizet. Ha másért nem, legalább ezért megéri kicsengetni azt a nyavalyás 500 szingapúri dollárt (kb. 100.000 forint) egy éjszakára, nem?

Azért nyaralj Rovinjban, mert...  

Egyszer mindenkinek meg kell néznie Horvátországot is! És ha Horvátország, akkor Rovinj (sok más mellett természetesen) kihagyhatatlan. Igazi mediterrán hangulat, parádés tengergyümölcsei-ételek és fülledt éjszakák. Ha nagyobb társasággal mész, javasolt egy vitorláshajó bérlése egy hétre (de inkább kettőre), és érdemes bejárni vele az Adrián, amit csak lehet. De Rovinj tényleg legyen a listán! Meg Split.

+1. Azért nyaralj Fehérváron, mert...  

Nincs ennél menőbb hely nyáron Magyarországon. Egy köpésre van a Balaton, de még közelebb a Velencei-tó. Augusztusban Királyi Napok Néptáncfesztivál, Koronázási Szertartásjáték és középkori vásár. Az idei FEZEN-re pedig már biztosan házhoz jön Alice Cooper, a The Offspring, Shaggy és a House of Pain is. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a nagy nyári melegben a legjobb dolog a barátaiddal sörözni egyet a belvárosban. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek