6 évnél régebbi cikk

Hakában jók vagytok? Akkor irány az Ütős Fesztivál!
Fehérvár Médiacentrum fotójaHakában jók vagytok? Akkor irány az Ütős Fesztivál!

Az új-zélandi rögbiválogatott mérkőzések előtti tradicionális maori harci tánca világhódító útján Magyarországra is elérkezett. Július 29-én a gárdonyi Ütős Fesztiválra várják a vállalkozó kedvű baráti társaságokat, munkahelyi közösségeket egy kellemes haka-ütközetre.

A haka a maori harcosok tradicionális harci tánca, melyet az új-zélandi rögbiválogatott, majd később a szigetország más sportágait képviselő csapatai hoztak be a sportéletbe.  A rögbipályákon első alkalommal 1906-ban tűnt fel, az új-zélandi válogatott ekkor adta elő a Ka mate-hakát. A hakáról úgy tartják, hogy a Ngāti Toa-ból való Te Rauparaha (?1760–1849) törzsfőnök írta, megemlékezve arról, hogyan menekült meg a halál torkából 1810-ben. Az ellenségei által üldözve egy nő szoknyája alatt bújt el egy élelmiszertároló üregben. Kimászott onnan, hogy megtalálja azt, aki fenyegeti, de az ellensége, ahelyett, hogy megölte volna, a barátja lett.

 Haka az új-zélandi rögbiválogatott előadásában

A haka mára világszerte ismert tradícióvá vált. Nem csupán a sportpályákon, de baráti összejöveteleken, esküvőkön is találkozhatunk vele, elsősorban csapat- és közösségépítő hatása miatt.

Idén nyáron testközelből is megleshetjük, sőt, be is mutathatjuk, hogy mi, magyarok mennyire tudunk maori harcosokká válni. Az ütős hangszerek velencei-tavi seregszemléjén, a gárdonyi Sport Beach-en július 28. és 30. között megrendezendő II. Ütős Fesztiválon ugyanis a július 29-i sportos programok gerincét a rögbi adja majd. A hazai szakszövetség strandrögbi sorozatának harmadik fordulója a fesztivál keretein belül lesz, a programból pedig a haka sem maradhat ki. A tornán induló csapatok mellett a NoNém Média és a Damroka Grafikai Stúdió amatőr kategóriában is rendez hakaversenyt, melyre várják a baráti társaságok, munkahelyi közösségek vagy épp családok jelentkezését. A három legjobb hakát díjazzák a szervezők, akik a győztes produkció videoklipjét is elkészítik a helyszínen, így akár egy saját hakavállalkozás alapjait is letehetjük.

A július 29-i Amatőr Haka Bajnokságra az info@utosfeszt.hu e-mail címen jelentkezhetnek az érdeklődők.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek