Partly cloudy1 °C
2019. január 21. hétfő Ágnes
Menü

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk kedvencünkben?

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk kedvencünkben?
Dr. Lorászkó Gábor a rendelőjében (Fotó: Horváth Reni)

Fontos, hogy megfelelően védjük kedvenceinket a kullancsoktól, de ha már megtörtént a baj, akkor is van megoldás. Előző cikkünkben beszámoltunk a leghatékonyabb kullancsriasztó szerekről, most pedig arról olvashattok, hogy mit tehetünk, ha ennek ellenére kullancsot találunk a kedvencünkben.

Kedves Doktor Úr! Ha kullancsot találunk a kutyában, kivehetjük mi, vagy minden esetben vigyük el állatorvoshoz? Üdvözlettel: Márta

Kedves Márta!

Először győződjünk meg róla, hogy valóban kullancs! Nem ritkán kis, pigmentált szemölcsöket és emlőbimbót is csavargat a gazda, mert kullancsnak nézte. Amíg szinte babnagyságúra nem szívja tele magát (a nőstény), addig láthatóak a lábak, ha figyelmesen és közelről (vagy nagyítóval) megnézzük.

Van, aki körömmel megcsavarva vagy egyszerűen kirántva a bőrből el tudja távolítani az élősködőt, de ennél sokkal jobb a kullancseltávolító csipesz vagy a dr. Kapiller Zoltán állatorvos által szabadalmaztatott kanál használata. Az eszközök fő előnye, hogy elkerülhető a kullancs fejének beszakadása, és nem is nyomorgatjuk meg az élősködőt, amely éppen akár ennek során öklendezi a sebbe a veszélyes kórokozókat.

Az eltávolítás helye lehet duzzadt, ami egy-két nap alatt el kell múljon, valamint a szúrás helyén nem szabad, hogy mákszemnyi, fekete képletet lássunk! Ha nem múlik el a duzzanat ilyen gyorsan, vagy a beszakadt fejre utaló, fekete kis pont látható, akkor a kedvenc állatorvosi vizsgálata és ellátása javasolt.

Hiba a befúródott kullancs testének a jól bevált krémmel vagy más anyaggal való bekenése, mert ugyan elpusztulhat, de agóniája során ugyancsak ürítheti a szúrási csatornán át a kórokozókat a kutya vagy macska testébe. Amikor egy kullancsot befúródva találunk, lehetséges, hogy van még másik is az állaton, és – főleg a lárvákat (kisebb és csak három pár lába van), valamint a hímeket – nem biztos, hogy akár gondos kereséssel is megtaláljuk.

Mindenesetre az eltávolítást követő héten kísérjük figyelemmel elsősorban a kutyánk étvágyát és hangulatát, mert a számukra legfontosabb fertőző betegségnek számító babéziózis tünetei körülbelül. egy héttel a vérszívás után jelennek meg!

Dr. Lorászkó Gábor

* * *

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek, kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

 • Vesd bele magad! – kertészeti pályázat kisiskolásoknak és családjaiknak
  Vesd bele magad! – kertészeti pályázat kisiskolásoknak és családjaiknak
 • 640 milliós segítség – megyei fejlesztések
  640 milliós segítség – megyei fejlesztések
 • Emelkedik a gázolaj ára
  Emelkedik a gázolaj ára
 • Tömegbaleset - a kórházban meghalt az egyik súlyos sérült
  Tömegbaleset - a kórházban meghalt az egyik súlyos sérült
 • Seuso-kincs, 1989, antik Perzsia - kihirdették a Nemzeti Múzeum idei programját
  Seuso-kincs, 1989, antik Perzsia - kihirdették a Nemzeti Múzeum idei programját
 • Dingó támadt egy kisfiúra Ausztráliában
  Dingó támadt egy kisfiúra Ausztráliában
 • „Szent István bakák” a doni pokolban - megnyílt a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása
  „Szent István bakák” a doni pokolban - megnyílt a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása
 • Iszapömlés - február 4-én hoznak ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban
  Iszapömlés - február 4-én hoznak ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban
 • Ő a világ leggazdagabb embere
  Ő a világ leggazdagabb embere