6 évnél régebbi cikk

Volt egyszer egy döntő
Fehérvár Médiacentrum fotójaVolt egyszer egy döntő

Május 24-én a solnai Friends Arena felé fordul a világfutball figyelme: a holland Ajax és az angol Manchester United itt vívja majd az Európa-liga idei döntőjét. A sorozat jogelődje, az UEFA-kupa 32 esztendeje egy magyar csapat sikereitől volt hangos, a Vidi a Real Madrid bajszát megráncigálva lett ezüstérmes 1985-ben.

Az eddigi utolsó nagy magyar kupamenetelés bizony már 32 éve történt, a Kovács Ferenc vezetőedző irányította piros-kékek fél Európát végigverve jutottak el az akkor még oda-visszavágós döntőig. A fél Európa kifejezést tessék komolyan venni, földrajzilag is keresztül-kasul beutazta az öreg kontinenst a Videoton.

De kezdjük az alapoknál, az 1983/84-es szezont bronzérmesként zárta a Vidi, így szerzett jogot az UEFA-kupa indulásra. Az első fordulóban a prágai katonacsapat, a Dukla jutott ellenfélül.

szeptember 18., kedd
UEFA-kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés
Videoton – Dukla Praha 1-0 (1-0)
Székesfehérvár, 8000 néző
v.: Namoglu (török)
Videoton: Koszta - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. - Burcsa, Csongrádi, Vadász - Májer, Szabó, Novath
Dukla Praha: Stromsik - Bazant, Fiala, Kluczky, Rada - Viger, Pelc (Urban, 71.), Vizek, Belák (Kríz, 80.) - Korejcik, Vána.
gól: Szabó (37.)

A visszavágó előtti bajnokin a Békéscsaba kapott 4-1-es verést, majd a gárda pazar védőjátékkal kibekkelte a prágai visszavágót.

október 2., kedd
UEFA-kupa, 1. forduló, visszavágó
Dukla Praha – Videoton 0-0
Prága, 3000 néző
v.: Bo Helen (svéd)
Videoton: Koszta - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. - Burcsa (Vaszil, 89.), Szabó, Csongrádi, Vadász - Májer (Palkovics, 57.), Novath
Dukla Praha: Stromsik - Bazant, Fiala, Kluczky - Pelc, Dana, Korejcik, Dana - Vizek, Kríz, Vána (Luhovy, 65.).

A sorsolás szeszélye a második fordulóban francia együttest, a Paris Saint-Germaint sodorta a fehérváriak útjába. A gall labdarúgás akkori erejéről talán egyetlen adalék is elegendő: abban az esztendőben Franciaország nyerte az Európa-bajnokságot.

október 24., szerda
UEFA-kupa, 2. forduló, 1. mérkőzés
Paris Saint-Germain – Videoton 2-4 (0-2)
Párizs, Parc de Princes, 30 ezer néző
v.: Robinson (angol)
PSG: Baratelli - Janvion (Lantier, a szünetben), Bathenay, Jeannol, Couriol - Fernandez, Susic, Lemoult - Toko, Rocheteau
Videoton: Disztl P. - Vaszil (Wittmann, 78.), Novath, Csuhay, Horváth G. - Végh, Csongrádi, Burcsa, Vadász - Májer (Palkovics, 71.), Szabó
gól: Rocheteau (75., 85.), illetve Szabó (2., 28.), Csongrádi (54., 73.)

A franciaországi összecsapás parádét hozott. "Fehérvár meghódította Párizst!" – írta a Népsport, s nem véletlenül. A visszavágó előtt kellemetlen meglepetés érte a Videotont: az Magyar Népköztársaság Kupa (MNK) legjobb 64 csapata között ugyanis 2-1-re kikapott a területi bajnokságban szereplő BVSC-től. A főpróba sem sikerült fényesre, mindössze egy gól nélküli döntetlent harcolt ki a gárda Csepelen.

A visszavágó két felvonást hozott:

november 7., szerda
UEFA-kupa, 2. forduló, visszavágó
Videoton – Paris Saint-Germain 2-0 (2-0) - félbeszakadt
Székesfehérvár, 25 ezer néző
v.: Schmidhuber (német)
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Novath, Végh, Horváth G. - Palkovics, Csongrádi, Vadász, Burcsa - Szabó, Májer
PSG: Moutier - Lemoult, Jeannol, Havet, Janvion (Bacconier, 54.) - Couriol (Charbonnier, 64.), Fernandez, Lanthier - Niederbacher, Susic, N'Jolea
gól: Burcsa (36.), Szabó (38., büntetőből)

Félidőben már 2-0-ra vezetett a Videoton, ám a szünetben leszállt a köd, így a német játékvezető a 67. percben lefújta az összecsapást, amelyet másnap kellett újrajátszani.

november 8., csütörtök
UEFA-kupa, 2. forduló, visszavágó, megismételt mérkőzés
Videoton – Paris Saint-Germain 1-0 (0-0)
Székesfehérvár, 25 ezer néző
v.: Schmidhuber (német)
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Novath, Végh, Horváth G. - Palkovics (Borsányi, 58.), Csongrádi, Wittmann (Gömöri, 55.) - Burcsa, Szabó, Májer
PSG: Moutier - Lemoult, Jeannol, Havet, Tinmar - Fernandez (Charbonnier, 83), Bathenay, Lanthier - Cardinet, Susic, Niederbacher
gól: Májer (54.)

Az újrázás nem rettentette meg a fehérváriakat, s Májer Lajos góljával végül kettős (hármas) győzelemmel léptek tovább. "Nagyon örülök a győzelemnek, nagy dolog, hogy háromszor is megvertük a Paris Saint-Germaint" – örvendezett Kovács Ferenc.

A harmadik fordulóban a jugoszláv labdarúgás egyik kirakatcsapata, a fénykorát élő Partizan következett. A Videoton november 21-én bajnokin 3-0-ra győzött a Tatabánya ellen, majd hogy kicsit lohadjon a lelkesedés, november 24-én ugyanekkora zakót kapott Zalaegerszegen.

november 28., szerda
UEFA-kupa, 3. forduló, 1. mérkőzés
Videoton – Partizan Beograd 5-0 (1-0)
Székesfehérvár, 20 ezer néző
v.: Kirschen (NDK-beli)
Videoton: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. - Burcsa, Csongrádi, Vadász - Májer, Szabó, Novath
Partizan: Omerovic - Marjanovic, Radanovic, Kalicanin, Rojevic (Radovic, 55.) - Jesic, Smajic, Dimitrijevic (Varga, 58.) - Klincarski, Zivkovic, Mance
gól: Szabó (12., 48, 49., 74. - a harmadikat büntetőből), Májer (80.)

"Egy ország tapsolt a Fehérvárnak" – tette címlapjára a Népsport, s hogy miért, arról tanúskodjanak a sportlap sorai

12. perc: "Burcsa kapott jó labdát a jobb oldalon. Középre adott, Novath elvétette, Szabó azonban berobbant és 8 m-ről a kapu bal oldalába bombázott. (1-0)"

48. perc: "Csongrádi jól indította a bal oldalon Májert, aki ügyesen átlőtte a labdát a másik oldalra, az egész védelem és a kapus is sakk-matt helyzetbe került, és Szabó 5 m-ről a kapu bal oldalába lőtt (2-0)."

49. perc: "Burcsa tört kapura, megpróbálták visszahúzni, s már a 16-oson belül járt, amikor Rojevic lerántotta. 11-es! Szabó állt a büntetőpontra letett labda mögé, és nagy nyugalommal a kapu bal oldalába küldte (3-0)."

74. perc: "Ismét Májer volt a kezdeményező. Jó labdával indította Novathot, aki remekül adott középre. Szabó ismét jól helyezkedett és 6 m-ről estében úgy rúgta meg a labdát, hogy az a bal kapufa belső lapjáról vágódott a hálóba (4-0)."

A 80. percben még Májer is betalált, megadva a kegyelemdöfést. 5-0 után már mindenki nevetve gondolt a visszavágóra, a mesternégyest szerző Szabó például kijelentette: "ha kiüt minket a Partizan, abbahagyom a focit!"

 december 12., szerda
UEFA-kupa, 3. forduló, visszavágó
Partizan Beograd – Videoton 2-0 (2-0)
Belgrád, 30 ezer néző
v.: Wöhrer (osztrák)
Partizan: Omerovic - Vermezovic, Radanovic, Jesic, Rojevic (Stevanovic, 75.) - Varga (Djalmas, 80.), Smajic, Dimitrijevic - Mance, Zivkovic, Klincarski
Videoton: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. - Burcsa, Csongrádi, Vadász, Novath - Májer, Szabó
gól: Zivkovic (11.), Varga (45.)

A visszavágó előtt két napot Belgrádban töltött a gárda, hétfőn érkezett meg, s a szerdai meccsen hozta a kötelezőt. A Partizan az első félidőben kétgólos előnyre tett ugyan szert, de ennél tovább nem jutott, bárhogy erőlködött is.

A negyeddöntőben a "magyar mumus" Manchester United következett, az angol gárda a sorozat első fordulójában már tiszteletét tette Magyarországon, akkor a Rába ETO ellen jutott tovább.

március 6.
UEFA-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Manchester United – Videoton 1-0 (0-0)
Old Trafford, 45 ezer néző
v.: Castillo (spanyol)
MU: Bailey - Gidman, McGrath, Hogg, Albiston - Duxbury, Strachan, Whiteside, J. Olsen - Hughes, Stapleton
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Disztl L., Végh, Horváth G. - Burcsa, Szabó, Csongrádi (Vaszil, 48.; Borsányi, 86.) Vadász - Májer, Palkovics
gól: Stapleton (61.)

"Szívós védőmunkával – biztató eredmény" – állapította meg a Népsport a szolid vereség után. A szigetországi találkozón (amellett, hogy a spanyol bíró két angol gólt is érvénytelenített) Disztl Péter kiválóan védett, a magyar hálóőr csupán Stapleton fejesét nem háríthatta. Csongrádi az első félidő végén megsérült, s bár megpróbálta folytatni a játékot, a 48. percben lesántikált a pályáról.

március 20.
UEFA-kupa, negyeddöntő, visszavágó
Videoton – Manchester United 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) - büntetőkkel 5-4
Székesfehérvár, 25 ezer néző
v.: Fredriksson (svéd)
Videoton: Disztl P. -  Borsányi, Disztl L., Horváth G., Végh - Burcsa, Vaszil (Faddi, 73.), Wittmann - Palkovics (Gömöri, 106.), Szabó, Vadász
MU: Bailey - Gidman, McGrath, Hogg, Albiston - Duxbury, Strachan, Robson (J. Olsen, 108.), Whiteside - Hughes, Stapleton
gól: Wittmann (20.)

"Egy- vagy kétgólos győzelmet várok csapatomtól" – mondta a fehérvári mérkőzés előtt Ron Atkinson, a MU edzője. Szerencsére nem lett igaza, ezt bizonyította a másnapi Népsport főcíme is: "Felejthetetlen futballdráma a Sóstói-stadionban".

A mérkőzés legfontosabb, 20. percben történt eseményét így írta le a sportnapilap. "A szabadrúgáshoz letett labdának Szabó futott neki, ám váratlanul átlépte azt, meghagyva a lövés lehetőségét a mögötte rajtoló Wittmannak. A fiatal középpályás ballal nagy erővel, félmagasan bombázott kapura, labdája az öttagú sorfalon megpattant, megtévesztette a balra mozduló Bailey kapust, és végül a jobb alsó sarokba vágódott. 1-0."

Az 1-0 azt jelentette, hogy a Videoton Disztl Péter kiváló teljesítményével kiharcolta a hosszabbítás lehetőségét, amelyben a legnagyobb helyzetet a 117. percben Faddi hagyta ki, aki Gömöri visszafejelt labdáját a léc fölé bombázta. Mivel nem született újabb gól, következhettek a büntetőrúgások.

A Manchester kezdte a 11-eseket, Whiteside ballal a kapu közepébe (0-1), Szabó ballal a jobb sarokba lőtt  (1-1). Olsen balra tartó lövésébe ugyan beleütött Disztl, ám a labda így is bement (1-2), válaszul Burcsa a léc alá bombázott (2-2). A harmadik sorozatban az ír válogatott Stapleton a léc fölé lőtt, Végh viszont nem hibázott, máris a Videotonnál volt az előny (3-2). A negyedik körben Strachan (3-3) után Wittmann sem rontott, a középpályás ballal a kapu bal oldalába helyezett (4-3). A mindent eldöntő sorozatban Gidman betalált (4-4), Gömöri pedig eldönthette volna a továbbjutást, ám jobbal a bal kapufa mellé lőtt. Következett a szétlövés, a hatodik körben Albiston bal oldalra tartó lövését Disztl bravúrral védte. Az újabb sorsdöntő tizenegyeshez Vadász állt, oda, s félmagasan a kapu bal oldalába vágta a továbbjutást jelentő gólt (5-4)!

Már senkit sem hatott meg, hogy a kupameccs előtti főpróba milyen, április 6-án, Békéscsabán mindössze 0-0-ra futotta a Vidi erejéből. A csapat már az újabb jugoszláv ellenfélre, a Zeljeznicarra összpontosított.

április 10.
UEFA-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés
Videoton – Zeljeznicar Sarajevo 3-1 (2-1)
Székesfehérvár, 30 ezer néző
v.: Ioan (román)
Videoton: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth - Burcsa, Wittmann, Vadász - Palkovics (Vaszil, 67.), Szabó, Gyenti (Borsányi, 64.)
Zeljeznicar: Skrba - Komsic, Capljic, Sabanadzovic, Cilic - Baljic, Bazderevic, Skoro - Bahtic, Mihajlovic, Samardzija
gól: Burcsa (7.), Disztl L. (20.), Vadász (83.), illetve Skoro (21.)

A találkozó kellően izgalmasan alakult, Burcsa és Disztl László góljaival 20 perc alatt kétgólos előnyre tett szert a magyar csapat, ám Skoro gólja visszahozta a vendégek reményét. Még Kovács mester is azt nyilatkozta, szíve szerint tapsolt volna a vendégtalálatnak, ha nem éppen ellenük rúgja.

A támadósor gyengébb játékára magyarázat lehet, hogy Májer nem tudta vállalni a játékot, helyén Gyenti kezdett, a hajrában azonban Vadász bombagólja megnyugtató 3-1-es előnyt eredményezett. De a Népsport szakírói jól tudták: "A kétgólos előny még nem jelent továbbjutást".

április 24.
UEFA-kupa, elődöntő, visszavágó
Zeljeznicar Sarajevo – Videoton 2-1 (1-0)
Szarajevó, 25 ezer néző
v.: Pauly (NSZK-beli)
Zeljeznicar: Skrba - Berjan, Capljic, Sabanadzovic, Komsic - Skoro, Bazderevic, Baljic - Bahtic, Curic (Cilic, 83.), Samardzija
Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Csuhay, Horváth - Burcsa, Végh, Wittmann, Vadász - Palkovics, Szabó
gól: Bahtic (5.), Cunc (73.), illetve Csuhay (88.)

A meccs magyar szempontból rosszul kezdődött: Bahtic már az ötödik percben megszerezte a vezetést, de a félidőt még kibírta a Videoton egygólos hátrányban. A második játékrész elején Basderevic szabadrúgása után Bahtic helyzetét védte bravúrral Disztl Péter, majd negyedórával később a csatár az üres kapuba sem talált be.

A 73. percben aztán a magyar válogatott kapus is bakizott, Bahtic beadását ugyanis éppen Samardzijára ütötte, róla Curic elé pattant, aki három méterről nem hibázott. 2-0-lal a Fehérvárott szerzett idegenbeli gólnak köszönhetően már a jugoszláv csapat számított továbbjutónak. Mindent megpróbált a Videoton, s a 88. percben a védősorból előrelopakodó Csuhay nyolcméteres lövése Skrba kapus kezéről pattant a hálóba.

"Minden dühöm, reményem benne volt a lövésben. Aztán már csak arra emlékeztem, rajtam csüng mindenki. A tanulság? Soha nem szabad feladni" – vélekedett Csuhay, akinek gólja továbbjutást ért.

A fináléba ugyan mindenki az olasz Intert várta, a milánói együttes azonban a hazai 2-0-s sikert követően 3-0-ra kapott ki a Santiago Bernabéu-stadionban, így a Real Madrid jutott a döntőbe. A spanyol együttes – amelyre az Eb-második válogatott épült – hihetetlen nevekkel rendelkezett: Chendo, Sanchis, Camacho, Gallego, Michel, Butragueno, Juanito és Santillana mellett ráadásul ott volt a csapatban a későbbi argentin világbajnok csatár, Jorge Valdano és az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes német védő, Uli Stielike.

Ennek ellenére nem tűnhetett irreális álomnak egy esetleges hazai siker: a Madrid ugyanis a sorozatban nem tündökölt idegen pályákon: az osztrák Swarovski Wacker (0-2), a jugoszláv NK Rijeka (1-3), a belga Anderlecht (0-3) és a már említett Inter (0-2) is legyőzte a királyi gárdát.

A Videoton sajnos nem...

május 8.
UEFA-kupa, döntő, 1. mérkőzés
Videoton – Real Madrid 0-3 (0-1)
Székesfehérvár, 35 ezer néző
v.: Vautrot (francia)
Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Csuhay, Horváth - Palkovics, Végh, Wittman, Vadász - Novath (Gyenti, 62), Burcsa
Real Madrid: Miguel Angel - Chendo, Sanchis, Stielike, Camacho - San José, Gallego, Michel - Butragueno (Juanito, 80.), Santillana (Salguero, 86.), Valdano
gól: Michel (31.), Santillana (77.), Valdano (90.)

"A 32. percben a vendégegyüttes az első valamirevaló akcióját máris góllal fejezte be! Történt, hogy a jobb oldalon Novath könnyelműen elvesztette a labdát. Chendo a jobbösszekötő helyén helyezkedő Butragueno felé játszott, előle az egyik fehérvári védő röviden mentett, a labda így Gallegóhoz került. A spanyol középpályás jobbal magasan a balösszekötő helyén érkező Michel elé ívelt, aki a lehulló labdát 12 méterről ballal, egyből, óriási erővel a kapu bal oldalába bombázta. 1-0."

A hajrában aztán végleg eldőlt minden: előbb a 77. percben Michel beadását Santillana az ötösről bólintotta a kapuba, majd amikor már mindenki a hármas sípszót várta, Michel újabb gólpasszát Valdano 9 méterről értékesítette.

május 22.
UEFA-kupa, döntő, visszavágó
Real Madrid – Videoton 0-1 (0-0)
Madrid, Bernabéu-stadion, 98 ezer néző
v.: Ponnet (belga)
Real Madrid: Miguel Angel - Chendo, Stielike, Camacho, Sanchis - San José, Butragueno, Michel - Santillana, Gallego, Valdano (Juanito, 57.)
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Horváth, Disztl L., Végh - Burcsa, Májer, Csongrádi (Wittmann, 57.) - Szabó, Vadász, Novath (Palkovics, 51.)
gól: Májer (86.)

A visszavágón aztán kisebbfajta csoda történt. Már az is meglepő volt, hogy a sérüléssel bajlódó Májer végül vállalta a szereplést, s az apró termetű szélső később főszereplővé lépett elő. A találkozó 8. percében Végh lerántotta Butraguenót, Valdano büntetőjét azonban Disztl Péter szögletre ütötte, majd a nagy nyomás közepette a 76. percben Santillana gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A 86. percben aztán jött a csoda: "Wittmann ment el a jobb szélen, beadása Sanchisról a jobbösszekötő helyén álló Májer elé pattant. A csatár egyből lőtt, s a labda bombaként vágódott a bal felső sarokba."

"A spanyoloké a kupa, de a fehérváriak győztek a Bernabéuban" – summázta a finálét a Népsport, kiemelve, nagyon kevés csapatnak adatott meg, hogy nyerjen a Bernabéuban.

A góllövőlista élén Szabó és Edin Bahtic (Zeljeznicar) végzett 7-7 találattal, a vert mezőnyben olyan világklasszisok voltak, mint a hatgólos Garry Bannister (Queen's Park Rangers), vagy az öt találatot elérő Marco van Basten (Ajax), Karl-Heinz Rummenige (Inter) és Carlos Santillana (Real).

(forrás: mlsz.hu, origo.hu, vidi.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek