2017. október 17. kedd Hedvig
Menü

40 éve mutatták be a Star Wars első részét

Darth Vader és Leia hercegnő (Fotó: Lucasfilm)

1977. május 25. szerdára esett. Előzetesen semmivel sem tűnt különlegesebb napnak, mint a megelőző szerda, vagy az elkövetkező bármelyik. Az élet a megszokott medrében hömpölygött. Csakhogy ez volt az a nap, ami túlzás nélkül örökre megváltoztatta a világot és egy olyan sallert adott a popkultúrának, amit azóta se tudunk és akarunk kiheverni, mert jó és szeretjük: bemutatták a mozikban a Star Wars első részét.

Igen, az első részét. Bár ma már mindenki a negyedik részként és Az új remény címen illeti a filmet, valójában az eredeti verzióban még nyoma sem volt az Episode IV.: A New Hope feliratnak.

A későbbi folytatás forgatókönyvének írása során döntötte el a producer–rendező George Lucas, hogy sorozat lesz a filmből. Ennek megfelelően a 1980-ban bemutatott A birodalom visszavág mozipremierjén már ott virított az Episode V. felirat, míg az első részen a négyes szám 1981-ben jelent meg először, amikor ismét bemutatták a mozik a '77-es filmet.

Az azóta eltelt negyven évben a Star Wars több lett egy sima mozifilmnél, amin (jó esetben) jól szórakozunk: a Disney 2012-ben 4 milliárd dollárért vásárolta fel a szériát gyártó Lucasfilmet. Más kérdés, hogy feltehetően George Lucas azóta már alaposan megbánta, hogy ilyen olcsón adta a brandet és minden tartozékát, ugyanis az azóta elkészült két Star Wars-film (Az ébredő erő; Zsivány Egyes) eddig összesen 3,1 milliárd dollárt termelt új gazdájának a Box Office Mojo adatai szerint. És ez csak a jegybevétel a mozipénztáraknál. A Forbes által megkérdezett szakértők 2015-2016-ra összesen 8 milliárd dolláros bevételt vártak csak a különböző merchandising termékekből és jogokból (sapka, póló, bögre, üdítőital, LEGO stb.). 

Amellett, hogy a szórakoztatóipar egyik legdurvább fejőstehenéről beszélünk, tegyük hozzá, hogy a Lucas által teremtett első trilógia a filmipar egyik legeredetibb, könnyen beazonosíható világát hozta létre. Az űropera vagy űrwestern mindenféle szempontból megkerülhetetlen lett és a legtöbb filmes szavazás, lista, értékelés során rendre az élmezőnyben végez nagyjából bármilyen kategóriáról legyen is szó.

Maradva a bevételi listáknál: az új, már a Disney által megkezdett trilógia első darabja Az ébredő Erő a maga 2,068 milliárd doláros bevételével a világ harmadik legtöbb pénzt termelő filmje a mozipénztáraknál. Csak a Titanic (2,168 milliárd USD) és az Avatar (2,788 milliárd USD) előzi meg. Várhatóan az idén december 15-én mozikba kerülő Az utolsó jedik alcímű rész is valahol az élmezőnyben landol majd.

Hogy ne csak a pénzről legyen szó: a ma már nyolc résszel bíró széria (hét egymáshoz kapcsolódó rész és egy különállló történet) egyes epizódjai az egyik legnagyobb filmes szakportál, az IMDb (Internet Movie Database) nézői szavazatokból álló listáján is előkelő helyeken szerepelnek. Ezek alapján A birodalom visszavág a legjobban sikerült epizód, amit a portál olvasói minden idők 12. legjobb filmjének pontoztak eddig.  A 20. helyen áll Az új remény, 73. A jedi visszatér, de még a 2015-ben bemutatott Az ébredő Erő is – bár vékonyan, de – befér a legjobb 250-be (a 214. helyen áll jelenleg). 

Persze a sorozatban voltak (hatalmas) ballépések is: előszeretettel emlegeti mindenki így a kétezres évek elején készült második trilógia első részét és különösen Jar Jar Binks karakterét. Pedig volt ennél cikibb is: Lucas az első rész nagy sikerén felbuzdulva 1978-ban készített egy karácsonyi (!!!) különkiadást, amit szerencsére csak a tévében mutattak be. Azóta persze mindenki próbálja ezt olyan mélyre ásni, amennyire csak lehet: a film kishíján kiherélte a szériát. Aki végig akarja küzdeni ezt az éneklős, értelmezhetetlen förmedvényt, az itt megteheti:

És azt se feledjük el, hogy Star Wars nélkül nem ismerhettük volna meg az egyik legjobb filmes főgonoszt, Darth Vadert sem. Őt a Ranker.com listáján például csak Joker előzi meg mint legjobb főgonosz, és a sorban bőven mögötte vannak olyan közutálatnak örvendő fickók, mint például a harmadik helyezett Hannibal Lecter (A bárányok hallgatnak) vagy Lord Voldemort (Harry Potter-sorozat). Darth Vader nélkül pedig minden idők egyik legtöbbet idézett filmes mondata sem létezhetne, amit ebben a videóban 20 különböző nyelven élvethetünk végig:

 Szóval kösszép Star Wars, hogy létezel! Várjuk a folytatásokat és persze a megfelelő pillanatokban boldogan nyitjuk a pénztárcákat is.

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Skóciát sem kímélte a rendkívüli időjárás
  Skóciát sem kímélte a rendkívüli időjárás
 • Több bevándorlót kiutasítanak Brüsszelből
  Több bevándorlót kiutasítanak Brüsszelből
 • Nem hiába haltatok meg!
  Nem hiába haltatok meg!
 • Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak
  Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak

A hét embere

 • A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák
  A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák
 • Folytatódik a toborzás Fejérben
  Folytatódik a toborzás Fejérben
 • Ónodi-Szűcs: a biztonság és a hatékonyság területén jelenthet előrelépést az e-egészségügyi rendsze
  Ónodi-Szűcs: a biztonság és a hatékonyság területén jelenthet előrelépést az e-egészségügyi rendsze
 • Értékek a világban
  Értékek a világban
 • Ápolótól a vezető jegyvizsgálóig - 1500 állásajánlat a fehérvári állásbörzén
  Ápolótól a vezető jegyvizsgálóig - 1500 állásajánlat a fehérvári állásbörzén
 • Egyetem + Diploma
  Egyetem + Diploma
 • Megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése
  Megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése
 • Ő nem Salvador lánya
  Ő nem Salvador lánya

Eseménynaptár

 • Fakereskedőkre csapott le az adóhivatal
  Fakereskedőkre csapott le az adóhivatal
 • Program indul az iskolai lemorzsolódás ellen
  Program indul az iskolai lemorzsolódás ellen
 • Kávé fokhagymából
  Kávé fokhagymából
 • Már fogadják a betegeket a kiskunfélegyházi egynapos sebészeten
  Már fogadják a betegeket a kiskunfélegyházi egynapos sebészeten
 • Fokhagymából készült kávét fejlesztett ki egy japán nyugdíjas
  Fokhagymából készült kávét fejlesztett ki egy japán nyugdíjas
 • Katasztrófától tartanak Puerto Ricóban
  Katasztrófától tartanak Puerto Ricóban
 • A vásárlók számlájával játszott egy dohányboltos
  A vásárlók számlájával játszott egy dohányboltos
 • A kormány 300 milliárd forintot biztosít az élelmiszeripar fejlesztésére
  A kormány 300 milliárd forintot biztosít az élelmiszeripar fejlesztésére
 • Meghosszabbították a külföldi felsőoktatási intézményeknek szabott határidőt
  Meghosszabbították a külföldi felsőoktatási intézményeknek szabott határidőt