6 évnél régebbi cikk

Nyerő lehet WC-n ülve, laptoppal tanulni, csak ne tartson soká
Fehérvár Médiacentrum fotójaNyerő lehet WC-n ülve, laptoppal tanulni, csak ne tartson soká

Ágyon fekve, géppel az ölünkben viszont hamar elálmosodhatunk. A legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha tanulás közben félóránként változtatunk a testhelyzetünkön.

Itt a vizsgaidőszak (már akinek, ugye), amely nemcsak az agyat, de a testet is igénybe veszi, ezért nem mindegy, milyen pózban tanulunk. A könyvek helyett (vagy mellett) pedig manapság már inkább a laptopok és táblagépek felett görnyednek a hallgatók. A napi több órányi tanulás azonban nemcsak az agyat, de a testet is igénybe veszi, ezért nem mindegy, milyen pózban bújjuk a jegyzeteket. 

A tanulási pózoknak csak a fantázia szabhat határt, van, aki ülve, állva vagy akár sétálva tudja a leghatékonyabban megtanulni a tananyagot. Amire figyeljünk, hogy bár nagyon csábító és kényelmes laptoppal az ölünkben az ágyon fekve tanulni, ez mégsem jó ötlet. Ebben a testhelyzetben ugyanis lelassul a vérkeringés, nyugalmi állapotba kerülünk, és nagyon hamar elálmosodunk. Ezt elkerülendő a legjobb, ha körülbelül félóránként változtatjuk testhelyzetünket, kinyújtóztatjuk végtagjainkat. Mindezek mellett pedig iktassunk be rendszeresen pár perces szellőztetést, a friss oxigén hatására ugyanis (mily nagy meglepetés!) sokkal jobban fog majd az agyunk!

(Fotó: mersz.hu)

"Ortopédiai szempontból nincs ismeretünk arra vonatkozóan, hogy bármely testhelyzet károsan vagy kedvezően befolyásolná agyunk tanulási képességeit. Kutatások folynak arról, hogy az álló helyzetű tanulás serkentő hatású-e a szellemi tevékenységre. Az elképzelés tisztázására az Egyesült Államokban kísérleti jelleggel kialakítottak tantermeket és iskolapadokat az álló helyzetű tanuláshoz. Hasonló körülmények hiányában a testhelyzet változtatása ajánlott nemcsak a pihenéshez, de a hatékonyabb tanuláshoz is" – javasolja Dr. Terebessy Tamás, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika egyetemi adjunktusa.

Ezen kívül a tanulás, akkor a leghatékonyabb, ha nem engedünk a különböző közösségi oldalak csábításának. Ez a veszély ugyebár akkor fenyeget a leginkább, ha táblagépet, vagy laptopot használunk a tanuláshoz. Dr. Réffy Balázs, az Akadémiai Kiadó igazgatója szerint a kütyükön való tanulás szinte megegyezik a hagyományos, papíralapú könyvek forgatásával, ugyanakkor nagyon könnyű elcsábulni a különböző hír- és közösségi oldalak felé. "A hatékony tanulás érdekében ezért fogjuk magunkat médiadiétára, és csak azokat a felületeket nyissuk meg, amelyek valóban a tanulást szolgálják" – tanácsolja az Akadémiai Kiadó igazgatója.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek