Cloudy2 °C
2018. december 13. csütörtök Luca
Menü

10 ötlet, hogy könnyebb legyen kisgyerekkel repülni

10 ötlet, hogy könnyebb legyen kisgyerekkel repülni
Legyen élmény a repülés a család minden tagjának! (Fotó: carseatexperts.com)

Utazni sokszor még a felnőtteknek is fárasztó, hát még egy kisgyereknek! De ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk jó élménnyé varázsolni egy repülőutat az egész család számára. De hogyan készüljünk fel légi utazásra kisgyerekkel? Ehhez adunk most tippeket!

Csecsemők és kisgyermekek tízezrei utaznak repülőn nap mint nap a világ minden táján. Ha más országban élnek a nagyszülők, a szülők minden bizonnyal gyakorlottak már abban, hogyan könnyítsék meg az utazást, maguk és az utastársak számára is. De még őket is érhetik meglepetések. Sokan pedig csak a nyaralás során kelnek légi útra, és teljesen tanácstalanok, mit is kezdjenek egy síró csecsemővel, vagy egy türelmetlen, fáradt totyogóval a repülőgép zárt utasterében, vagy a terminálon töltött hosszú órák alatt. Íme, tíz dolog, amire érdemes gondolnunk, hogy az utazás órái kellemesebben teljenek, és később ezeket is a nyaralás örömteli emlékei közé sorolhassuk.


1. Tájékozódjunk!
Ha családostól utazunk, jobb ha nem bízzuk a véletlenre a becsekkolás, az átszállás körülményeit. Pontosan érdeklődjük meg, meddig vihetjük magunkkal a babakocsit, hol kell leadni, illetve az átszállásnál megkapjuk-e. Tudjuk meg, felvihetjük-e a saját bébihordozónkat, és ha igen, hol helyezhetjük el. A legtöbb gépen van falra szerelt bébiágy vagy bébiülés, amit ha előzetesen lefoglalunk, használhatjuk.

2. Készítsük fel a gyereket, mi vár rá!
A gyerekek gyakran kerülnek számukra ismeretlen, új szituációkba. Azonban mindig jobban viselik ezeket, ha előre beavatjuk őket, mi fog történni, mi vár rájuk. Igyekezzünk a koruknak megfelelően a legkisebbeket is felkészíteni a repülős utazás élményeire! Lapozgassunk repülős mesekönyveket, de nézhetünk internetes videókat is arról, hogy néz ki a gép utastere belülről, milyennek látszanak a felhők a magasból.

3. Vegye ki a részét!
A várakozást és a változásokat is jobban viselik a csöppségek, ha kisebb-nagyobb feladatokkal lefoglaljuk őket, és hasznosnak érezhetik magukat. Néhány éveseknek már lehet saját kis kézipoggyászuk. Engedjük, hogy ő pakolja be a kis bőröndjét, tegye bele a kedvenc alvójátékát, mesekönyvét, aztán a reptéren hurcolhassa magával mindenhova.

10 ötlet, hogy könnyebb legyen kisgyerekkel repülni
A falra szerelt babágy megkönnyíti a csecsemőknek a pihenést
(Fotó: quotesaboutfriendshio.info)

4. Mozogjon a gyerek!
A reptéri váróban még véletlenül se kárhoztassuk arra csemeténket, hogy illedelmesen üljön mellettünk a széken! Ellenkezőleg: mozogjon minél többet, sétáljunk körbe vele az üzletsoron, engedjük föl-le mászni dolgokra! Épp eleget lesz majd a gépen arra kényszerülve, hogy egy helyben ücsörögjön. Vezesse csak le az energiáit amíg, teheti! Ráadásul ha elfáradt, előfordulhat, hogy el is alszik a gépen.

5. Igyon sok folyadékot!
A fel és leszállásnál különösen fontos elérni valahogy, hogy a gyerek sokat nyeljen. A kis csecsemőket szerencsés ilyenkor megszoptatni, vagy cumisüvegből itatni, cumit adni a szájukba. A nagyobbak is igyanak bőven folyadékot! A nyelés segít feloldani a nyomáskülönbség okozta füldugulást, és a légkondicionált utastér száraz, ritka levegőjét is könnyebb elviselni, ha elég vizet iszik a csemete.

6. Vegyék körül ismerős tárgyak!
A kisgyerek számára a biztonságérzetet sokszor már egy-két számára ismerős, az otthonára emlékeztető tárgy megadhatja.  A kedvenc alvójátéka mellett vigyünk magunkkal egy-két kisebb mesekönyvet, szeretett játékot, amikkel lefoglalhatjuk útközben. (Azért lehetőleg ne zenélő tárgyak legyenek!)

7. Tegyük kényelmessé!
Rétegesen öltöztessük a gyerekeket, vigyünk egy-két váltóruhát, zoknit, nedves törlőkendőt, kényelmes kispárnát! Így nem okoz majd fölösleges bosszúságot, ha leönti magát vagy izgalmában bepisil vagy csak megizzad… Ha tervezzük, hogy altatni is szeretnénk a gépen a kicsit, a kedvenc kispárnája is jól jöhet, de takarót és párnát adott esetben a gépen is kérhetünk.

8. Mi is pihenjünk!
Amikor a gyerek szundikál, próbáljuk kihasználni az időt, hogy mi is elbóbiskoljunk kicsit, de legalább relaxáljunk! Olvasás, filmnézés helyett  jobban járunk, ha mi is pihenünk, különösen akkor, ha nem csak 2-3 órás, hanem igazán hosszú repülőútra indultunk.

10 ötlet, hogy könnyebb legyen kisgyerekkel repülni
Könnyebb lecsillapítani a gyereket, ha mi is higgadtak maradunk (Fotó: today.com)

9. Maradjunk nyugodtak!
Ezt a legnehezebb betartani, mert egy utazás szinte mindig tartogat valami váratlan izgalmat. Mégis, minden szülői tudja: könnyebb akkor megnyugtatni a gyereket és lefoglalni, ha mi magunk sem vagyunk ingerlékenyek. Épp ezért igyekezzünk higgadtan kezelni azt is, ha esetleg az utastársakat bosszantja a gyerek hangoskodása, sírása, vagy egyszerűen csak a jelenléte. Összpontosítsunk csak arra, hogy a csemetét megnyugtassuk, a többi majd magától megoldódik.

10. Ne várjuk, hogy úgy viselkedik, ahogy megszoktuk!
Mi felnőttek is kibillenünk a megszokott ritmusunkból, amikor úton vagyunk, hát még egy kisgyerek! Engedjük el azt az elvárást, hogy a gyerek úgy fog viselkedni, ahogy tőle azt általában megszoktuk! Még az is lehet, hogy nem alszik el az éjszakai utazás során, a legváratlanabb pillanatokban éhezik meg. Egy kis keksz és innivaló a gyerek számára mindig legyen a táskánkban! Sokszor a sírás és a nyugtalanság oka semmi más, mint a szomjúság vagy az éhség.

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Súlyos baleset történt a Tesco és a Park Center között a Szent Flórián körúton
  Súlyos baleset történt a Tesco és a Park Center között a Szent Flórián körúton
 • Hatalmas baleset történt a Szent Flórián körúton
  Hatalmas baleset történt a Szent Flórián körúton
 • Átadták a vállalkozói etikáért járó díjat
  Átadták a vállalkozói etikáért járó díjat
 • Idén is lesz visszaváltható karácsonyfa akció
  Idén is lesz visszaváltható karácsonyfa akció
 • Kutyák támadtak két idős asszonyra Vas megyében
  Kutyák támadtak két idős asszonyra Vas megyében
 • Megerősítették a hazai karácsonyi vásárok védelmét
  Megerősítették a hazai karácsonyi vásárok védelmét
 • Közeledik a harmadik adventi hétvége
  Közeledik a harmadik adventi hétvége
 • Cápaiskolát építettek a Fővárosi Állatkertben
  Cápaiskolát építettek a Fővárosi Állatkertben

Eseménynaptár

 • Gyermek kereskedelemmel vádolnak egy magyar párt
  Gyermek kereskedelemmel vádolnak egy magyar párt
 • Sertésperstissel fertőzött vaddisznókat találtak
  Sertésperstissel fertőzött vaddisznókat találtak
 • Őrizetbe vették a súlyosan bántalmazott ceglédi kislány apját
  Őrizetbe vették a súlyosan bántalmazott ceglédi kislány apját
 • Uniós pénzt lopott el egy budapesti cég
  Uniós pénzt lopott el egy budapesti cég