2017. november 25. szombat Katalin
Menü

Érzékeny vagy a tejre? Vizsgáltasd meg hidrogénkilégzési teszttel!

Érzékeny vagy a tejre? Vizsgáltasd meg hidrogénkilégzési teszttel!
A tejcukor-érzékenyek aránya a felnőtt lakosságon belül (Fotó: food-intolerance-network.com)

Ma már sok szakember szerint népbetegség a laktózintolerancia. Nem véletlenül, ugyanis a számadatok szerint a magyar lakosság 35-40 %-át érinti ez a probléma. De mi is valójában a laktózintolerancia? Milyen tünetei vannak? Mit tehetünk ellene? Kiket érinthet pontosan? Kihez fordulhatunk a problémánkkal? A laktózérzékeny egyszer és mindenkorra felejtse el a tejet? Ezekre a kérdésekre Dr. Székely-András Imrével, a LIFE Egészségcentrum gasztroenterológus főorvosának segítségével kerestük meg a válaszokat.

A laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység olyan állapot, amikor a szervezet képtelen a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) emésztésére, ami kellemetlen emésztőrendszeri tünetekhez (puffadáshoz, hasmenéshez, stb.) vezethet. Oka a tejcukrot lebontó enzim (laktáz) hiánya vagy elégtelen működése. Ennek következménye, hogy a vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, tovább fokozva a haspuffadást és a hasmenést – magyarázza a szakember.

Érzékeny vagy a tejre? Vizsgáltasd meg hidrogénkilégzési teszttel!

Dr. Székely-András Imre, a LIFE Egészségcentrum gasztroenterológus főorvosa  (kép: FMC)

Kiket érinthet ez a betegség, mikor alakulhat ki és milyen tünetekkel jár?

Sajnos érinthet gyermekeket és felnőtteket egyaránt, azaz lehet velünk született betegség, de kialakulhat később is úgy, hogy a kor előrehaladtával csökken a lebontó enzimek mennyisége. A laktózérzékenységre jellemző tünetek jelentkezése esetén fontos továbblépni és megvizsgálni, mivel állunk szemben. Amennyiben puffadás, hasi görcsök, hasmenés, émelygés, hányás, fejfájás, rossz közérzet lépne fel, érdemes szakemberhez fordulni. A tünetek általában a tejcukortartalmú étel elfogyasztása után 1-2 órával jelentkeznek, de van, akinél sokkal hamarabb. Súlyosságuk a bevitt táplálék mennyiségétől, tejcukor tartalmától függ.

Amennyiben a problémánkkal orvoshoz fordulunk, milyen vizsgálatokra számíthatunk?

A laktózérzékenység kimutatására tejcukor-terheléses vérvétel, illetve H2-kilégzési teszt alkalmas. Aki nem szereti a vérvételt, annak talán a legkisebb kellemetlenséggel a kilégzési teszt elvégzése járhat.
A H2-kilégzési teszthez nincs szükség vérvételre, nem jár semmilyen kellemetlenséggel, hiszen csak a kilélegezett levegőt kell (többször, meghatározott időközönként) a mérőműszerbe fújni. A mérés során, az adott mennyiségű folyadékban feloldott laktóz elfogyasztása után a műszer megméri a kilélegzett levegőben a kilélegzett hidrogén mennyiségét. A speciális eszköz elvégzi a minta elemzését és így következtet a laktázhiány mértékére. Normális emésztés esetén a kilélegzett levegőben nagyon kevés a hidrogén. Laktózérzékenység esetén viszont nem termelődik a laktáz enzim, így a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik hidrogénre és szerves savakra. A bélben keletkező hidrogéngáz a bélfalon áthatolva bejut a véráramba és így kerül a kilélegzett levegőbe. A kilélegzett levegőben mérhető jelentős hidrogéngáz koncentrációnövekedése laktózintoleranciára utal. A teszt időtartama körülbelül 2-3 óra.

Érzékeny vagy a tejre? Vizsgáltasd meg hidrogénkilégzési teszttel!

 A H2-kilégzési teszt eszközei  (kép: FMC)

Le kell-e mondani a tejről, annak, aki laktózérzékeny lesz?

Azért, mert tejcukor-érzékenységben szenved valaki, nem kell lemondania a tejtermékek fogyasztásáról! Az egyik hatékony megoldás a laktáz pótlása a szervezetünkben. Laktáztablettát lehet kapni a gyógyszertárakban, szakboltokban, melyet tejtartalmú étel vagy ital fogyasztása előtt kell bevenni. A laktáz enzim a tejcukor lebontását, felszívódását segíti elő, így nem lesznek kellemetlen tünetek.
Ugyanakkor napjainkban már széles áruválasztékkal várnak bennünket a szupermarketek laktózmentes termékekkel. Illetve speciálisan laktózmentes termékekkel foglalkozó szaküzletek is egyre nagyobb számban és egyre több helyen előfordulnak. Az éttermekben, szállodákban pedig már szinte mindenhol megjelölik a laktóztartalmú ételeket, hogy ne érhesse meglepetés a laktózintoleranciában szenvedőket. Mindezeken kívül helyettesíthetők is a tejtermékek növényi alapanyagból (rizsből, mandulából, kókuszból stb.) készült tejekkel, tejtermékekkel.

Cikkünk a LIFE Egészségcentrum támogatásával készült.

Érzékeny vagy a tejre? Vizsgáltasd meg hidrogénkilégzési teszttel!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

"Az elkövetkezendő két évnek két fő célja van számomra. Szeretnék minél több jégidőt kiharcolni magamnak, ezáltal sok gólt szerezni és igazán meghatározó játékossá válni."

Sárpátki Tamás Róbert

csatár, Fehérvár AV19

Eseménynaptár

 • Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
  Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
 • Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
  Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
 • Elhunyt Komáromy Éva színművész
  Elhunyt Komáromy Éva színművész
 • Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet
  Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet