2017. november 25. szombat Katalin
Menü

Popeye és a spenót mítosza egy tévedés miatt

Popeye és a spenót mítosza egy tévedés miatt
(Fotó: lenspeaks.blogspot.com)

Az olaszok fenyőmagot, mazsolát, szardellát kevernek a spenóthoz. Görögországban főtt rizzsel, fetasajttal és mentával tálalják. Spanyolországban fokhagyma, vöröshagyma, paprika, olívaolaj és fahéj teszi pikánsabbá. A franciák fenyőmagot, fokhagymát és szerecsendiót tesznek mellé. Észak-Afrikában paradicsompüré, citromlé, tojás, római kömény, chilipaprika jár hozzá. – Popey, a híres tengerész pedig csak úgy magában gurítja le a spenótkonzerveit, hogy emberfeletti erőre tegyen szert.

 Apropó Popey: Tudjátok, hogy egy „elírás” miatt terjedt el a spenóttal kapcsolatos „szupererő” hiedelme? Persze, a spenót nagyon egészséges, vitaminokban, antioxidánsokban, különösen K-, A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. 

Képes csökkenteni a vércukorszintet, kordában tartja a magas vérnyomást, a keringési rendszerünket, s a benne lévő flavonoidok éles látásunkat őrzik. A spenótban minimum tizenhárom féle flavonoidvegyület található, amelyek csökkentik a sejtek oxidatív károsodását – a spenót kivonatai lassítják a gyomorráksejtek osztódását.

Popeye és a spenót mítosza egy tévedés miatt

           Ha nem is ad szupererőt, azért érdemes rendszeresen fogyasztani (Fotó: stylecraze.com)

Akkor hol is van a „tévképzet”? Nos, a spenót vastartalmával kapcsolatban kell felülírnunk egy „kis” tévedést: Az 1800-as években egy német kémikus (Erich von Wolf) megvizsgálta a spenót tápanyagtartalmát, s rosszul másolta át a vastartalomra vonatkozó adatot a jegyzetfüzetéből. (Előfordul ez az iskolában a puskázás, a padtársról való lesés során is….)

Az elírás nem volt vészes, „csupán” egy tizedesvesszőnyi, mely következtében 3,5 milligramm/100 gramm helyett 35 milligramm/100 g lett a spenót hivatalos vastartalma. Erre az eredményre persze mindenki gyorsan felfigyelt, és „szupervasas” (elnézést a „fradistáktól”…) növénynek kiáltották ki.

Ekkor indult el Popeye karrierje is: az 1910-es évek végén előbb képregény, majd rajzfilm formájában kezdte el hódítani az emberek – és kiváltképp szerelme, Olívia szívét. A tengerész egyre híresebb lett, s mivel hatalmas erejét a spenótból nyerte, hamarosan harmadával megnőtt a spenót fogyasztása az USA-ban.

Popeye és a spenót mítosza egy tévedés miatt

       A tengerészfigura hosszú időre népszerűvé tette a spenótot (Fotó: familiesonliemagazin.com)

Ha valaki hamarabb rájön a TV Shopokban rejlő marketinglehetőségekre, biztosan dollármilliárdossá válik egy év alatt a márkázott spenótkonzervekből… Csak egy Popeye-figura kellett volna rájuk – kellő jogvédelemmel ellátva, egy kis turbózott PR és kész…

Ha már itt az esküvői szezon, íme a "Szerelem beteg" Popeye:

 Az elírt tizedesvesszőre csak 1937-ben derült fény, amikor valakinek eszébe jutott ellenőrizni az adatokat. 1981-ben a British Medical Journal is megpróbálta eloszlatni a mítoszt. Ettől függetlenül hangsúlyozni kell, hogy a spenót nagyon egészséges. (Erről írtam már itt.)

S, ha már egészséges és finom, hát persze, hogy meg is esszük! Ezért most mi más is jöhetne, mint a spenót elkészítésének fortélyai:

A legjobb, ha ezt a növényt (is) nyersen fogyasztjuk, mert így nem tűnnek el belőle a fontos vitaminok. (Főzés során szinte „kifőzünk” a zöldségekből minden olyan anyagot, ami miatt alapjáraton a fazékba dobtuk, és a gyomrunknak szántuk.) Keverhetjük salátákhoz, tehetjük szendvicsekre, vagy magában is elrágcsálhatjuk (ahogyan a sóskát is szoktuk – legalábbis én).

Íme egy frissítő smoothie spenóttal:

 

Ha a főzés mellett döntünk, akkor a főzővizet mindig öntsük ki, mert az oxálsav a vízben oldódik ki, és az igencsak nemkívánatos a testünknek. Sokan direkt azért teszik a tűzre a leveleket, hogy az oxálsavaktól megszabadítsák. (Hasonlóan magas savtartalma van a céklának és a mángoldnak is – nemhiába rokonok!)

A spenót kényes növény, hamar megromlik. Ha tehetjük, szedjük frissen fogyasztás előtt. Ha túl sokáig tároljuk nem megfelelően, akkor a vitaminjai 30 százalékát is elvesztheti, és az íze is borzalmas lesz. A spenót betakarítás után is vesz fel oxigént, és ad le szén-dioxidot (20 °C-os szobahőmérsékleten óránként és kilogrammonként 230 mg szén-dioxidot bocsát ki). Ezért fonnyadnak el a levelei olyan hamar.

Ha ezt a „légzési” folyamatot lelassítjuk, akkor növekszik meg az élettartalma. Ezt úgy érhetjük el, ha hűtőszekrénybe tesszük a leveleket, ahol 4-5 napig is friss(szerű) marad.

Popeye és a spenót mítosza egy tévedés miatt

        Sokféleképpen elkészíthetjük, de nyersen a legvitamindúsabb (Fotó: taste.com.au)

Felhasználáskor a levele szárát hagyjuk meg, mert abban is sok vitamin várakozik arra, hogy jobbá tegye testünk működését. A megsárgult, megbarnult, esetleg nyákos leveleket pedig vágjuk le és dobjuk ki. (Még a hörcsög se szívesen nyúl hozzá…) 

A legegészségesebb elkészítési mód: egyperces hőkezelés forró vízben. Tovább nem ajánlatos főzni, mert nagyon hőérzékeny zöldségről van szó, könnyen elveszíti tápanyagait, s íze, állaga is megváltozik túlfőzéskor. Ez alatt az egy perc alatt kijön a kellemesen enyhe, édeskés íze, és az élénkzöld szín se tűnik el. Ha már barnul, az a magnézium távozását jelzi. (Ami ugye nem jó….)

A spenótból készíthetünk főzeléket (bár én úgy nem szeretem, sose csinálom, akkor már inkább nyersen…), tehetjük burekbe töltelékként, tésztaételekhez (spagettihez például), sós rétes is készülhet a felhasználásával, esetleg leves. Valaki rántottába is beleaprózza (az a valaki én vagyok….), és még a pogácsa tésztájába is belekeverhetjük egy kis hagymával…

Itt egy spenótos lasagna elkészítése látható:

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet  

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

"Az elkövetkezendő két évnek két fő célja van számomra. Szeretnék minél több jégidőt kiharcolni magamnak, ezáltal sok gólt szerezni és igazán meghatározó játékossá válni."

Sárpátki Tamás Róbert

csatár, Fehérvár AV19

Eseménynaptár

  • Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
    Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
  • Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
    Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
  • Elhunyt Komáromy Éva színművész
    Elhunyt Komáromy Éva színművész
  • Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet
    Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet