6 évnél régebbi cikk

A halál négy perce
Fehérvár Médiacentrum fotójaA halál négy perce

Belegondoltál már abba, hogyha leáll a szív, akkor négy percen túl rohamosan csökkennek az életesélyek? A hirtelen szívleállás pedig kortól, nemtől, egészségtől függetlenül bárkinél bekövetkezhet.

Felmerül a kérdés, mit tehet a laikus akkor, ha mondjuk az utcán, vagy a munkahelyen ilyen váratlan helyzettel szembesül? Nyilván meg kell kezdeni az újraélesztést! Csakhogy hivatalos adatok szerint Magyarországon 1000 emberből mindössze 17 képes erre. Ez az elgondolkodtató adat vezetett oda, hogy Klupács Péter és Mészáros Zalán, akik 20 éve dolgoznak a mentőszolgálatnál, városról városra járva közérthető és gyakorlatias módon magyarázzák el az érdeklődőknek, mit tegyenek embertársaik megmentéséért.

A mentősök legutóbb a Fehérvár Médiacentrumban jártak, és miután megosztották velünk az újraélesztéssel kapcsolatos elsődleges tudnivalókat, úgy gondoltuk, érdemes ezeket tovább is adnunk:

  • Szívleállás következtében az agysejtek nem kapnak oxigént, ennek hiányában elpusztulnak. Ez a folyamat négy perc leforgása alatt történik meg, ennyi időn belül gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy egy mentő kiérhessen a helyszínre, így annak kell cselekednie, aki épp ott tartózkodik!
  • Nyilvánvaló és teljesen érthető, hogy ilyen helyzetben az emberek többsége pánikba esik, ezért is nagyon sok múlik azon, hogy a kellő lélekjelenléttel kezelni tudjuk a váratlan szituációt.
  • Először meg kell állapítanunk, hogy az illető valóban eszméletlen-e. Ezt két lépésben ellenőrizhetjük. Ha érintésre nem reagál, biztosan tudhatjuk, hogy eszméletlen. Következő lépésben azt kell ellenőriznünk, hogy lélegzik-e. Pár másodpercig elegendő ezt megfigyelni. Ha nem lélegzik, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, hiszen folyamatosan telnek a másodpercek!
  • Bár a közhiedelemmel ellentétben a nyelvet nem lehet lenyelni, azért a fejet megfelelő dőlésszögbe kell állítani! Ez azért fontos, mert a nyelőcsőhöz képest aránytalanul nagy szájszerv a gravitáció hatására hátracsúszik, és akadályozza a légáramlást.
  • Ezek után kezdhetjük meg az újraélesztést, amit nyitott tenyérrel, a mellkas közepére kifejtett nyomással végezhetünk, ezt jó, ha minél erősebben tesszük! Sokakban felmerül ilyenkor a kérdést, mi van, ha olyan erősen nyomom embertársam mellkasát, hogy eltörik a bordája? A kérdésre sokatmondó kérdés formájában kaptunk választ: mi van, ha nem nyomod elég erősen, és meghal? A borda ugyanis képes regenerálódni, az agysejtek nem, tehát nyomjuk nyugodtan erősen, komolyabb sérüléshez sokkal nagyobb ütközésre volna szükség. Ha mindezt elvégezzük, megadjuk az esélyt az életnek.

Az újraélesztés gyakorlásához nem kell más, mint egy labda  (fotó: Horváth Reni)

Az újraélesztés statisztikai adatai ma még kétségbeejtőek, de vannak azért beszédes történetek. Ilyen annak a nyolcéves kislánynak az esete, akinek sikerült a mentők kiérkezéséig édesanyja keringését fenntartani. Cselekedete talán ösztönös volt, de az biztos, hogy még négy percnyi esélyt sem adott a halálnak!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek