2017. augusztus 23. szerda Bence
Menü

Jön a kenyai szélvész

Az ember, aki a 800 méterre született: David Lekota Rudisha (Fotó: niaje.com)

Ha valaki a világ nyolc legjobb 800 méteren futott időeredményéből hatot is magáénak tudhat, nem túlzás azt mondani, ő versenyszámának valaha volt legnagyobb sztárja. David Rudishát, a 800 méteres síkfutás határozottan megkoronázott egyeduralkodóját újra Fehérváron csodálhatjuk majd a Gyulai Memorialon.

A 28 esztendős kenyai atléta egy esztendeje 1:43.35-ös idővel nyert Székesfehérváron, ez akkor az év addigi legjobb eredményének számított, David Rudisha meg is kapta a Dr. Spiriev Bojidar-trófeát, amelyet a legjobb teljesítményt nyújtó induló vehet át. Rudisha később sem fogta vissza szélvész lábait, a riói olimpián 1:42.15 perccel védte meg címét, aminél 2016-ban senki sem futott jobbat a kétkörös távon. Minden idők nyolc legjobb ideje közül hat Rudisha nevéhez fűződik 800-on, a világcsúcsot még 2012-ben, a londoni olimpia megnyerésekor futotta.

 2012-ben, a londoni olimpián az egész világ szájtátva leste Rudisha félelmetes világcsúcsát

A kétszeres olimpiai-, kétszeres világ-, kétszeres Afrika-bajnok (aki nem mellesleg 18 alkalommal nyert a Diamond League állomásain) szépen hangol az idei évre is, június elején Jamaika fővárosában, Kingstonban állt rajthoz, 1:44.90-es ideje abszolút megfelel a szabadtéri szezon elején tőle elvárható időeredménynek.

Omar McLeod az egyetlen a világon, aki a 100 métert 10 másodpercen belül (9.99), a 110 gátat pedig 13 másodpercen belül (12.97) futja
(Fotó: Runner's World)

A formával egy másik világsztárnak, a riói olimpiát megnyerő, ám Fehérváron eddigi két fellépésén még győzelem nélkül maradó Omar McLeodnak sincs gondja. A 110 gát uralkodója 13.01-es időt futott az Egyesült Államokban, igazolva, idén is uralni kívánja a számot. McLeod (aki a világon egyedüliként fut 110 gátat 13 másodpercen, 100 métert pedig 10 másodpercen belül) nagy ellenfele a 2015-ös világbajnok  és Gyulai Memorial-győztes orosz Szergej Subenkov, valamint a mi fiunk és kedvencünk, Baji Balázs lesz másfél hét múlva a Regionális Atlétikai Centrumban.

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • img
  „Gondtalan sulikezdés” - negyedmilliós iskolakezdési adomány
 • img
  HÍRADÓ 2017. augusztus 22.
 • img
  Több millió embert fenyegetnek az áradások Dél-Ázsiában
 • img
  Heves hóviharok dúlnak éjszakánként a Marson

A hét embere

Eseménynaptár

 • img
  Holnap indul a Közép-Dunántúli régióban a nagygépcsereprogram
 • img
  Árokba hajtott egy mikrobusz az M7-esen
 • img
  Iskolakezdés előtt megnyitják a Budai utat
 • img
  Erdő Péter: kitüntetésem az egyházi szolgálat elismerése is