6 évnél régebbi cikk

Legyen az autó is kész a nyaralásra!
Fehérvár Médiacentrum fotójaLegyen az autó is kész a nyaralásra!

Az egyik legbosszantóbb dolog, ha nyaralás közben lép fel valamilyen hiba az autóval, hiszen az pénz- és időveszteséget jelent, nem beszélve arról, mennyire csorbítja a pihenés élményét. Van néhány tippünk, amivel elkerülhetők ezek a problémák.

Pótkerék nélkül ne induljon!
Sajnos gyakori, hogy a nagyobb helyigény vagy bármilyen más ok miatt kikerül a pótkerék az autóból. Egészen addig nem is fog hiányozni, amíg defektet nem kapunk. Akkor viszont nagy szükség van rá, hiszen ki szeretne akár csak egy percig is autómentőre várakozni az autópálya szélén? Amellett, hogy az ott való várakozás rendkívül balesetveszélyes, az autómentő költsége sem elhanyagolható, pláne külföldön. „Indulás előtt érdemes ellenőrizni a pótkerék állapotát, és azt is, hogy megvannak-e a hozzá tartozó rögzítőcsavarok. A pótkerekek ugyanis általában lemezfelnin vannak, esetleg mankókerekek, melyekhez más típusú csavarok tartoznak, mint a többi kerékhez." – magyarázza Slezák Péter. A szervizvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a pótkerék csavarjai általában megegyeznek a téli lemezkerékhez tartozó csavarokkal.

Pótkerék nélkül ne induljunk útnak!  (fotó: Kiss László)

Vegyük fel a harcot a túlmelegedés ellen!
Ha hosszú útra indulunk – pláne a nyári melegben – győződjünk meg róla, hogy az autó hűtőrendszere megfelelő állapotban van! „Az ékszíj, a vízpumpa és a hűtőrendszer szennyeződése befolyásolhatja az autó működését.” – mondja szakértőnk. Ennek karbantartása rendkívül egyszerű: a szervizben megvizsgálják és kitisztítják a hűtőrendszer részeit.

A világítás biztonságot ad
A láthatóság – különösen nagy forgalmú utaknál, nagy sebességgel közlekedve – elengedhetetlen. „A fényszórók, de különösen a harmadik féklámpa biztonsági szempontból rendkívül fontos, ezeket ellenőrizni kell, hiszen egy hosszú út során ez nagyobb jelentőséggel bír, mint az átlagos használat esetében.” – figyelmeztet Slezák Péter.

Motorolaj és hűtővíz: a legjobb útitársak
A hűtővíz segíthet abban az esetben is, ha bármilyen probléma adódik, és jelzi a műszerfal, hogy túlmelegszik a motor. „Ha látótávolságban van egy benzinkút, oda az utántöltött hűtőfolyadékkal el lehet még menni, és nem kell a leállósávban várni az autómentőre!” – mondja a szervizvezető. Az intenzív, nagy sebességű utazás során nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az autók, ezért megcsappanhat az olajszint. Mivel nem mindegy, melyik kocsiba milyen olajat töltünk, egyszerűbb, ha van nálunk egy kevés, és azzal magunk is utántölthetjük a tartályt.

Vihetünk magunkkal tartalék olajat, így nem kell ismeretlen márkákból és típusokból válogatnunk  (fotó: Kiss László)

Érdemes nyaralás előtt átvizsgáltatni az autót!
Indulás előtt két-három héttel érdemes betervezni egy átvizsgálást. Tapasztalatok szerint ilyenkor elég telítettek az autószerelő műhelyek, és sokszor csak egy-másfél hétre előre adnak időpontot. Mint megtudtuk, maga a vizsgálat pár órán belül lezajlik. Annyit biztosan megér, hogy nyugodtan induljunk útnak!

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek