2017. november 25. szombat Katalin
Menü

Fűszerillatú levegőt kívánsz? Csinálj otthon!

Fűszerillatú levegőt kívánsz? Csinálj otthon!
(Fotó: wanderingspice.com)

Adott egy balkon, ahol tűz a nap, rossz a föld a cserepekben és a gazda nem áll neki naponta háromszor locsolni. Mintha csak rólad és a lakásodról készült volna a leírás? Ha igen, az erkélyen csinálj fűszerkertet. Nem fogod megbánni!

Amint meglebben a függöny, az alkonyi szellő könnyű fűszerillatot hoz a szobába. Ez a mondat akár egy Székesfehérváron, mondjuk egy lakótelepi ház negyedik emeletén kezdődő romantikus regény kezdőmondata is lehetne. És miért ne? A fűszerillatú levegőt megalkothatod, és akkor már csak a regényt kell hozzápasszítani.

Szóval balkonkert és fűszerek. Ez az egyik legkönnyebb és leghasznosabb párosítás. A fűszernövények nagy része ugyanis mediterrán vidékről származik, jól tűri a meleget és a sovány talajt is. Szóval ideálisak egy napos erkélyre, ráadásul a konyhában is hasznukat veheted.

Az ültetéshez gyakorlatilag bármilyen edényt felhasználhatsz a nagyobbacska konzervdoboztól a pöpec „kintésbent” balkonládán át a fali zsebes tartóig. Ha nagyobb edénybe akarsz többféle fűszert összeültetni, jó ha tudod, hogy egy 60 cm széles és 40 centi mély edénybe általában 5-6 növényt szoktak ültetni.

Fűszerillatú levegőt kívánsz? Csinálj otthon!

Különféle tárolóedények, amelyekbe jó fűszernövényt ültetni  (képek: pinterest.com)

És ami elég furcsa lehet, a nagyon jó talajt a fűszernövények nem szeretik. Szóval a jó tápanyag-dús virágföldet felejtsd el, vagy legalábbis keverd el egy nagy adag tőzeggel, hogy soványabb legyen. A jó földben ugyanis a fűszernövényed fölnyurgul és pont az illóolaj-tartalma csökken, pedig ugye pont azért ülteted.

A növényeket – főleg, hogy minél többnek az illatát és ízét élvezhesd – jó összeültetni, de ehhez tudnod kell, mi minek a barátja, melyeknek hasonlóak az igényeik. Vannak aztán a magánykedvelők, vagyis azok, amelyeket muszáj egyedül ültetni, mert akkorára képesek megnőni.

Ha igazi jó kertész vagy, magról neveled a növényeket, de én magam inkább választom a palántát. Sőt, sokszor nem is a kertészetből, hanem a nagyáruházi polcról azt a növényt, amit ott fűszerezésre kínálnak. Egyszerűen átültetem egy neki jobban megfelelő edénybe és földbe, és így hamar megvan a kert.

De térjünk vissza ahhoz, mit mivel ültess össze! A levendulát (ami saláták ízesítésére, sütikbe, fűszerolajokba kitűnő) és a rozmaringot, illetve a babért célszerű magában egy cserépbe ültetni, hisz elbokrosodnak. A rozmaringból és babérból lehet kapni akár kis kerek lombú bokrokat is.

Ami pedig közös cserépbe mehet: a kerti zsálya, a majoránna, a szurokfű, a kerti kakukkfű, és a borsmenta. Ezek mind kis vízigényű növények, úgyhogy sok törődést nem is igényelnek. Hacsak azt nem, hogy használd őket, mert akkor a levágott hajtások miatt szépen bokrosodnak.

Fűszerillatú levegőt kívánsz? Csinálj otthon!

Ebben az összeültetésben inkább a szépségre figyeltek, nem a növények igényeire  
(kép: HGTV.com)

Ugyancsak összeültetheted a bazsalikomot, a majorannát, a kaprot és a kerti petrezselymet. Ezek se kívánnak nagy törődést, csak egy kicsit több vizet mint az előző csoport. És képzeld el a saját bazsalikomot paradicsommal és mozzarellával, vagy a tökfőzeléket a friss kaporral! Vagy ugye a fűszeres illatú levegőt, ami alkonyatkor beszáll az ablakon…

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

"Az elkövetkezendő két évnek két fő célja van számomra. Szeretnék minél több jégidőt kiharcolni magamnak, ezáltal sok gólt szerezni és igazán meghatározó játékossá válni."

Sárpátki Tamás Róbert

csatár, Fehérvár AV19

Eseménynaptár

 • Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
  Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
 • Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
  Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
 • Elhunyt Komáromy Éva színművész
  Elhunyt Komáromy Éva színművész
 • Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet
  Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet