6 évnél régebbi cikk

Így gyűrűzik meg a kisgólyákat
Így gyűrűzik meg a kisgólyákat

A Madárdal Tanösvény szakemberei 30 kisgólyát gyűrűztek meg pénteken Székesfehérváron és környékén. Nézd meg a videónkat!

Négy, körülbelül 7 hetes kisgólya lapult az Új Csóri úti fészekben, ami idén kiemelkedő szaporulatnak számít. A Madárdal Tanösvény szakemberei összesen 30 gólyát gyűrűztek meg eddig, de sajnos több olyan fészek is volt, amelyet üresen találtak.

A Magyar Madártani Egyesület honlapján olvasható, hogy a madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat elárul  az állatok életéről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével – sok más igen hasznos eredmény mellett – megismerhetők az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, telelőterületei, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózata. Emellett természetesen a kutatók a gyűrűzés során képet kapnak a hazai – esetünkben – gólyaállomány nagyságáról is.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek