6 évnél régebbi cikk

Európában utazol? Legyen EU-kártyád és biztosításod!
Fehérvár Médiacentrum fotójaEurópában utazol? Legyen EU-kártyád és biztosításod!

Ha külföldre utazol, jó szívvel csak azt mondhatjuk, hogy legyen EU-kártyád és utasbiztosításod is. Az előbbi ingyenes, az utóbbiból egy viszonylag széleskörű szolgáltatást nyújtó is pár száz forintba kerül.

Egy ismerősön mesélte, hogy görögországi nyaralásuk előtt megcsináltatták az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, vagyis az úgynevezett EU-kártyájukat, hogy ha netán valami baj érné őket, el tudjanak menni orvoshoz. Aztán amikor utánaolvastak, rájöttek, hogy ez a kártya úgynevezett sürgősségi esetekben, vagy mondjuk ételmérgezés esetén nagyon hasznos, de nem elegendő.

Akik kiváltják ezt a kártyát, azokat az Unió 28 tagállamában illetve Svájcban, Norvégiában és Izlandon, valamint a két ország megállapodása alapján sürgősségi ellátás esetén Horvátországban is ugyanolyan egészségügyi ellátások illetik meg, mint az adott ország állampolgárait. A kártya előnye, hogy a szükséges ellátások költségeit, tekintet nélkül az árra, megtéríti a károsult számára. A kártyát érdemes mielőbb kiváltani, bár a megadottnál hamarabb elkészül. Az igénylőlapot ide kattintva találod. Van azonban számtalan szolgáltatás, amelyre a kártya nem nyújt fedezetet. Ilyenek:

  • Az orvosi kezelés önrésze. A legtöbb EGT országban önrész fizetendő az orvosi ellátásra. Ez országonként változó, általában 20%.
  • A kártyát csak a helyi társadalombiztosítással szerződött intézményekben lehet használni (leggyakrabban az állami kórházakban), magánpraxisokban nem.
  • A nem sürgősségi ellátásokra nem terjed ki az érvényessége. Azaz olyan esetekre, amikor valaki a korábban fennálló betegségét szeretné külföldön kezeltetni, utókezeltetni.
  • A gyógyszerekre (receptdíj formájában).
  • Néhány országban nem terjed ki a hatálya a sérült vagy beteg mentési (például autóbalesetnél a roncsból való kivágás, szállítás) költségeinek megtérítésére, és a sérült jármű és utasainak elszállítási költségeire.

Utazás előtt bő hónappal kezdjük igényelni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát! (kép: elteonline.hu)

Arra is érdemes figyelnünk, hogy ha valamilyen okból orvosnál kötünk ki, az EU-kártya felmutatása nem jelenti azt, hogy kellőképpen foglalkoznak velünk. Például tolmácsot biztos nem kapunk, ha a környéken több intézmény is van, nem egyértelmű, hogy oda szállítanak, ahol a legjobb, legmegfelelőbb ellátást kapjuk az adott problémára, ha meg csak magánpraxis van a környéken, akkor biztos fizetni kell, mert csak állami intézményben érvényes a kártya. Ennek ellenére mindenképp legyen nálunk, mert enélkül viszont állami intézményben is hozzák a számlát a teljes kezelési költségről, nem csak az önrészről.

A biztosításról pedig nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb biztosító a választott csomagtól függően teljes körű, 24 órás, magyar nyelvű asszisztencia-szolgáltatást nyújt. Az asszisztencia-szolgáltatás megszervezi a bajbajutott személy mentését, orvosi ellátását, kapcsolatot tart az orvossal, kórházzal, konzíliumot biztosít, tolmácsol, értesíti a hozzátartozókat, szükség esetén pénzsegélyt továbbít, lehetővé teszi a tartósan kórházban fekvő sérült rokoni látogatását, segítséget nyújt sérült személygépkocsi hazahozatalához stb.

Szóval az ingyenes kártyát is váltsd ki és köss biztosítást is! Különösen akkor, ha szándékodban áll mondjuk raftingolni, búvárkodni…

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek