6 évnél régebbi cikk

Okostelefonnal a Balatonon
Fehérvár Médiacentrum fotójaOkostelefonnal a Balatonon

Most mondhatják, hogy függő vagyok. De nem, nem érzem magam jobban függőnek egy átlag magyarnál. Pedig! Na de hagyjuk, én csak a szakmámból kifolyólag, no meg az információ átadása végett nyomkodom a telefonom. Legalább is ezzel olyan jó áltatni magam. De most komolyan, ha én nem nyomkodom, akkor ki szedné össze, hogy mennyi és milyen jó kis alkalmazások léteznek a Balaton partján nyaralók számára?

Nos, ennyi lamentálás után csapjunk is a közepébe. Persze nem az lenne a lényege az okostelefonnak, hogy a strandon fürdés közben is Facebook posztban kürtöljem szét az otthoniaknak, hogy Siófokon nyakig ér a Balcsi – ülve. Sokkal inkább, hogy van jó pár olyan alkalmazás, mely a nyaralóknak segít, akár időjárás, akár viharjelzés vagy éppen segélykérés tekintetében, hogy a sok jó nyári balatoni programot már ne is említsem.

Időjárás - akár percre pontosan

Az nem is kérdés, hogy nyáron, mikor éppen nem száradunk ki a hőségtől, akkor azért nem utolsó, hogy milyen idő is várható. Azt már mindenki tudja, hogy a rádiós és tévés időjárás, az csak úgy tessék-lássék. Na nem akarom én megszólni a nagyokat, és az is igaz, hogy nem vagyunk mi kontinensnyi ország, de azért az országos időjárásjelentés nem pont olyan, mint a lokális, precízebb, mondjuk a Balaton külön medencéire kiadott jelentés. Sőt, így nyár idején az is jó kérdés, hogy vajon hány fokos a tó vize? Bár erre a legjobb, ha odamegyünk a lépcsőhöz és megnézzük. Vagy egy másik fontosabb, hogy vajon lesz-e vihar és ha igen pontosan mikor is ér a Balatonhoz? De tételezzük fel, hogy már a reggeli kávé közben szeretnék ezekkel tisztában lenni. Erre pont jók az időjárási alkalmazások, melyekből kis hazánk rendelkezik nem is egy tuti jóval. Itt van rögtön a Köpönyeg, az Időkép, vagy az OMSZ sajátja a Meteóra. Mind megbízható és szuper. Ezekről többet most nem is írnék, az év elején ezeket már kiveséztük.

Talán az egyik leghasznosabb része a mobilos időjósoknak: a radarképeken 10 perces intervallumonként követhető, hogy éppen merre jár a vihar.

Viharjelzés

Az időjáráson túl van még egy igen fontos dolog a magyar tengernél. Ez pedig a tavasztól őszig működő, már mind a négy nagy tavunkon elérhető és jól látható viharjelzés. Persze erre is mondhatjuk, hogy minek, ha éppen kint vagyunk a strandon, akkor úgy is láthatjuk, ha éppen figyelünk rá. De létezik számtalan olyan helyzet, amikor éppen nem látjuk. Vagy mert éppen a hekket esszük, vagy a sört isszuk utána, vagy csak éppen a nagyobb gyerkőcöt engedtük le a haverjaival fürödni, de jó dolog utánuk szólni, hogy gyerünk befelé, mert látom a telómon, hogy viharjelzés van. Szerintem, ha már úgy is digitális lassan még a villanyóra is, akkor miért ne lehetne a telefonon figyelni a viharjelzés csippanását? Erre pedig itt a Tavihar nevű applikáció. Semmi extra sallang, csak egy egyszerű, kezdőképernyőre kihelyezhető widget, külön értesítési beállításokkal tavainkhoz. Az értesítési jelzések pedig teljesen hiteles forrásból származnak, mert az OMSZ siófoki obszervatóriumának adatbázisából érkeznek másodperc pontosan.

Tavihar: a viharjelzés kiadását követő pár másodpercen belül telefonunk is csippan és jelzi a vihar közeledtét.

Vitorlázás

Kis hazánkban is egyre többen élnek a vitorlázás lehetőségével. Lassan-lassan, ahogy gomba mód nőnek ki a lebetonozott partfalakból az egyre szebb és jobb vitorlás és hajó kikötők, úgy kezd a vitorlázás is egyre többeknek elérhetővé válni. Így adja magát, hogy ehhez is dukál egy app. A BalatonSailing egy hiánypótló alkalmazás. Meglátásom szerint nem csak a vitorlázók használhatják kényelmesen és hasznosan. Ebben az alkalmazásban egyszerre láthatjuk az éppen aktuális viharjelzést, az időjárást, a szél pillanatnyi sebességét és irányát, valamint a hajósoknak fontos balatoni kikötők részletes listáját és azok paramétereit. Érdekessége, hogy a gasztronómia iránt érdeklődőknek is segítségére tud lenni, mert a part menti települések éttermei és kávézói is szerepelnek adatbázisában, melyekből lehet szemezgetni egy kellemes vacsora vagy egy esti jeges kávé erejéig.

Nem csak a vitorlással hajókázóknak tud hasznos lenni: viharjelzés, időjárás, szélinfó egy alkalmazásban.

Segélykérés

Kezdem magam kicsit paranoiásnak érezni, mert megint egy olyan alkalmazás, mely inkább vészhelyzet-közeli. De szerintem nincs ezzel probléma, inkább a megelőzés és a felkészülés, mint a pánik. Szóval a BalatonHELP egy okostelefonra letölthető, ingyenes segélykérő app, mellyel gyorsan és hatékonyan kérhetünk segítséget baj esetén. Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de ha már létezik ilyen, ismerjük is!

Nyilván szeretnénk, ha nem kéne használnunk, de ha már megtörtént a baj, jó ha a kéznél van, mert a Balatonon nyaralva nagy segítség lehet!

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) által üzemeltetett BalatonHELP segítségnyújtási szolgáltatás keretein belül készült el ez az applikáció, melyen keresztül gyorsan és egyszerűen tudjuk segélykérési igényünket eljuttatni szükség esetén a VMSZ zánkai mentésirányítási központjába.

Segélyhívás kezdeményezésekor készülékünk GPS pozícióját felhasználva küldi a vészjelzést.

Az Android és iOS operációs rendszerű telefonokra telepíthető alkalmazás a telefon által szolgáltatott GPS koordinátákat a segélykérő telefonszámával együtt küldi el a mentésirányítási központ számára. A mentésirányítási központ a segélykérés fogadása után felveszi a kapcsolatot a bajbajutottal, majd a probléma értékelése után megteszi a megfelelő intézkedéseket. Egy gombnyomás – és a baj pontos helyét ismerve a mentőhajók jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. Az életmentő segítség díjtalan. A BalatonHELP szolgáltatással rendelkezők a további segítségnyújtást a BalatonHELP szerződés alapján térítésmentesen tudják igénybevenni. Aki nem BalatoHELP tag az az aktuális díjszabási táblázat szerinti árakon tudja igénybevenni a szolgáltatásokat. A szolgáltatások köre sokrétű, kiterjed a vitorlások, motoros hajók technika jellegű, akár műszaki meghibásodásra és nyújtására is, mely értelemszerűen díjköteles, de az életmentés, a vészhelyzet elhárítása mindenki számára díjmentes.

Szórakozás

Ha Balaton, akkor Sound. Azt már 2007-óta tudjuk, hogy a nyári, külföldön is jól ismert fesztiválok sora nem merül ki a Sziget és a VOLT lehetőségeivel. Itt van a Balatonon nyaralóknak (na jó, nem csak nekik) a Zamárdiban megrendezésre kerülő legnagyobb balatoni buli, a BalatonSound, melynek a többi fesztiválhoz hasonlóan szintén van saját fejlesztésű mobilos applikációja. Nem is akármilyen. Az éppen mától induló buli (július 5-9.) összes fontos információja, programjai, fellépői egy alkalmazásban elérhetőek el. Ráadásul az app már nem csak információéhségünket tudja kielégíteni, hanem segítségével a fesztivál készpénzmentes fizetési szolgáltatása, a Festipay is mobilunkba költözhet, melyet így sokkal könnyebb és biztonságosabb is használni.

Nincs Balaton BalatonSound nélkül, a Balaton legnagyobb nyári bulija

Város infók

Sajnos a Balaton partján nem sok település gondol az okostelefonos turistákra. Ha a kezünkre és telefonunkra bíznánk a programokat, legyen az séta, múzeumozás vagy sütizés, a következő helyeken nem jöhetünk zavarba: Balatonfüred, Siófok. Ezeknek a városoknak saját fejlesztésű applikációjuk van, mely elérhető Androidra és iPhone-ra is. Bár aktualitás szempontjából Siófok érdekes kérdés, mert míg a füredi alkalmazás friss programokat tartalmaz, addig a siófoki sajnos csak három évvel ezelőttieket. Hévízen, Gyenesdiáson és Tihanyban pedig a PocketGuide alkalmazása használható tematikus útvonalakhoz, túrákhoz.

Városi információs alkalmazások, kicsit kevés a friss tartalom.

Ezek az alkalmazások talán a legmenőbbek. Persze van még ezeken túl is sok elérhető alkalmazás a Balaton tematikájában akár a PlayÁruházban, akár az AppStore-ban, de sajnos a fejlesztők magára hagyták őket és nincs bennük friss, aktuális információ. Így, aztán marad a sima webes megoldás (ilovebalaton.hu, welovebalaton.hu, nyitottbalaton.hu), no és a Facebook, ahol azért bőven akad minőségi és tartalmas programajánló.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek