2017. szeptember 23. szombat Tekla
Menü

Motívumai már a védjegyévé váltak – Kovácsai Gabriella üvegfestő

Kovácsai Gabriella üvegfestő (Fotó: Horváth Reni)

Az Iparművészeti Múzeumtól Belgiumon át a Tűzzel-vassal Fesztiválig számtalan helyen találkozhatott már a nagyközönség Kovácsai Gabriella székesfehérvári üvegfestő munkáival. Gabriellát az otthonában is körülveszik az alkotásai: hímzett díszpárnák a kanapéján, kézzel festett fa ékszerek a nyakában és természetesen személyre szóló üvegfestmények, melyeket a szeretteinek készített ajándékba.

Egyedi formavilágáról, sajátos színhasználatáról közönsége és pályatársai is utánozhatatlanul felismerik Kovácsai Gabriella üvegfestő munkáját. Kedvelt motívumai a virágok, a fák, a madarak, melyeken a narancs, a sárga, a kék, a zöld, a bordó és a lila árnyalatai váltakoznak. Olyan kifinomult eleganciával kezeli az ecsetet is, ahogy mindenféle művészeti tevékenységnek nekifogott életében. Ezekből pedig volt egy pár. "Kislányként balerina akartam lenni! - emlékezik vissza mosolyogva kezdeti szárnypróbálgatásaira. - Erről ugyan hamar letettem, mert a szüleim a csontozatomat látva finoman lebeszéltek. De a művészi tevékenység továbbra is vonzott, hét évig zongorázni tanultam, leginkább mégis a kézművességre, azon belül is a textil anyagok használatára vágyakoztam akkoriban. Ravasz Erzsébet grafikusművész látott fantáziát a kézügyességemben, ingyen és bérmentve foglalkozott velem. Amikor pedig már nem tudott többet adni nekem, felküldött Pestre a Dési Huber Rajzkörbe, majd jelentkeztem az Iparművészeti Főiskolára. Végül a szerelem kis híján keresztülhúzta a számításokat. A fejembe vettem ugyanis, hogy hozzámegyek egy görög fiúhoz, és kiköltözöm vele Görögországba. A szüleim ekkor arra biztattak, hogy ha már Görögország a kerámia hazája, próbálkozzam meg a keramikus tanulmányokkal. Ezért is végeztem el a keramikus szakot a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában. Mire azonban elvégeztem, a korábbi szerelem elmúlt, megismertem a jelenlegi férjemet, és maradtam. "

kovacsaigabriella_uvegekJellegzetes narancsos árnyalatú virágok Gabriella egyik munkáján (Fotó: Horváth Reni)

Gabriella jelenleg rendezvényszervezőként dolgozik a Kodolányi János Főiskolán, az üvegfestéssel pedig másodállásban foglalkozik. Nem csak képeket, hanem lámpabúrákat, óraüvegeket, ékszeres ládikákat is díszít.  "Ezt a tevékenységet autodidakta módon kezdtem el elsajátítani. Szép lassan kialakult a saját stílusom. Szállítok galériáknak, lehet kapni a tárgyaimat a Hiemer Házban is. Volt már kiállítva munkám az Iparművészeti Múzeumban is. A lányom biztatására vásárokon is értékesítjük a portékát, legutóbb ő árulta a munkáimat a Tűzzel-vassal Fesztiválon. Zsűriztetem is őket rendszeresen, és Belgiumban egy nagy kiállításon is részt vett pár munkám."

A művészi véna egyébként generációkon át öröklődik a családban, más és más módon kiteljesedve az egyes családtagok életében. "A családomban többen is voltak iparművészek. A nagyapám kosarat font, bútort készített, olajfestményt másolt, kézi szőnyeget csomózott, amelyet édesanyám a mai napig használ. Az emellett már csak "hab a tortán", hogy öt nyelven beszélt és húros hangszereken játszott. Kicsi korában a lányomat is érdekelte az üvegfestés, nagyon ügyes volt a gyöngyfűzésben, de végül nem kézművességgel kapcsolatos szakmát választott: most végzett kozmetikusként. Mindenesetre ehhez is kell szépérzék és kézügyesség!"

kovacsaigabriella_fest

Kovácsai Gabriella munka közben (Fotó: Horváth Reni)

Hogyan is dolgozik egy üvegfestő? Leginkább esti csendben és nyugalomban. Nem csak üvegre, fára is fest, a képeken a nyakában látható fa medál is az ő munkája. A képek és a ládikók esetében kész alapra dolgozik. Papíron előrajzolja a képet, majd kontúrfestékkel megrajzolja a körvonalakat. "Ez öt-tíz perc alatt megszárad, és ezt követően jöhetnek a színek. Hogy pontosan milyenek, az mindig alkotás közben derül ki. Érdekes módon, ha szorít a határidő, valahogy sokkal jobban jön az ihlet. A barátnőm, akivel együtt dolgozunk a Fehérvári Kézművesek Egyesületében, már nyáron a karácsonyi motívumokat tervezi. Engem is szokott erre biztatni, de én nem így működöm."

Az egyesületnek Gabriella már több mint egy évtizede tagja. Idővel szeretne még jobban elmélyülni a gobelinkészítés tudományában is, hiszen a textilművészet is a szíve csücske mindig. Szenvedélyében a családja is támogatja, sőt örömmel gyönyörködnek az alkotásaiban is, ezért különféle alkalmakra gyakran ajándékozza meg szeretteit egy-egy saját alkotással. "A férjem például születésnapjára kerámiából készült torta formájú dobozt kapott. A lányomnak a ballagására készítettem egy talárba öltözött lánykát ábrázoló képet, más alkalommal pedig egy őrző-védő házi angyalka motívumot készítettem neki. Saját hímzésű díszpárnák is körülvesznek bennünket, és hordom az ékszereket, melyeket szintén magam díszítettem. Szóval minden szempontól részei a mindennapjaimnak."

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

 • img
  Mennyire veszélyes a macskatartás kisgyerek mellett?
 • img
  Kis erejű földrengés volt Észak-Koreában
 • img
  Semjén: 2018 a családok éve lesz
 • img
  Részleges szenátusi választásokat tartanak vasárnap Franciaországban
 • img
  Tudományt és innovációt népszerűsítő interaktív kiállítás nyílt a Várkert Bazárban
 • img
  Ukrán oktatási törvény - Soltész: Magyarország kétféle választ ad a jogszabályra
 • img
  A térbeli nyomtatás után itt a 3D-kötés
 • img
  Szobrokat öntenek a gerillafegyverekből

Eseménynaptár

 • img
  Még tart a kárfelmérés az erdélyi vihar után
 • img
  Kizuhant a negyedikről egy egri autista
 • img
  Videón az 5 legbámulatosabb óceánjáró luxushajó!
 • img
  Drágulást hozhat a kamionos háború
 • img
  Szeptember 30-ig várják a mozogni vágyókat az Európai Sporthét programjai
 • img
  Szakértő: nem sok konkrétum volt Theresa May firenzei beszédében
 • img
  Marihuánaültetvényeket számoltak fel Mányon és Noszvajon
 • img
  A Művészetek Házában találkoznak a magyar éremgyűjtők
 • img
  A Szent György Kórházat Bababarát címmel tüntették ki - konfrencia Székesfehérváron